Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на балета - зад кулисите на две балетни школи в Северозапада

На 1 ноември отбелязваме Световния ден на балета. Международно онлайн събитие, проведено за първи път през 2014 год. Инициативата представя чрез излъчване на живо най-добрите балетни трупи от цял свят и дава възможност на зрители от всяка точка на света да бъдат част от репетиции, интервюта с артисти и всичко най-интересно зад кулисите. Това е онази част от балетното изкуство, която не виждаме в балетната зала, и дава повече светлина за това какво всъщност е балетът. Възползваме се от световната инициатива, за да видим какво се случва зад завесите на балетните школи в Северозапада.  

Балетно студио "Арт" работи към читалище "Развитие" Враца. Ръководител, балетен педагог и хореограф е Петя Христова. 

"Балетно студио "Арт" е към музикалната ни школа в читалището. В него се занимават деца от 4 до 18 години в областта на класическия балет, на съвременните танци и на характерните танци. Започнахме новата учебна година, засега децата, които идват, са около 70. Разбира се, ние през цялата година не връщаме никой, който желае, е добре дошъл. Наблюдавам, че колкото по-малки децата започнат, може би толкова е по-добре. Строго индивидуално е за всяко едно дете. Имали сме случаи, когато деца идват в 5-6 клас. За тях е много по-трудно със самата адаптация, със свикването, че трябва да са постоянни, защото при малките, когато започнат от малки, те продължават и в момента имаме деца, които са започнали на 4, а в момента са на 18..."
 
За да сбъднат мечтата си за балетната сцена, децата трябва да имат желание, да са много упорити, защото това един много дълъг процес. Пътят до сцената е свързан с упорит труд и постоянство. От друга страна, балетът допринася за изграждане на красива стойка, грациозност, децата развиват музикални качества и проявяват талант в много други области. Балетът развива всичко в едно дете, добави балетният педагог. 

През тази година младите балерини се обучават в напълно обновена зала в читалището. В момента се подготвят за фестивала "Утринна звезда" през декември в Банско.

В Световния ден на балета гостуваме и на школата за модерен балет "Суинг" във Видин. Над 100 деца на възраст от 3 до 14 години се подготвят там под ръководството на Елена Венелинова.

"Много неща остават скрити от публиката. Всичко изглежда много розово и прекрасно, но зад това стои доста работа с децата, много време, прекарано в залата, упорити тренировки, понякога дори сълзи има зад всичко това, което виждате, но те не спират, никога не се отказват.  Тази година децата подготвят доста изяви. Пожелавам им успешна година и късмет." 

Виктория Огнянова е на 12 години.  Посещава школата от 3 години. Любовта й към балета се заражда в Испания, където е живяла известно време.

"Много ме влече, модерният балет ми е в кръвта. Чувствам се много добре в залата, защото съм в много приятна компания, госпожата ме изпълва с енергия, дава ми кураж да вървя само напред и нагоре. Трудно е, но постепенно постигаме целите си. Никога не съм искала да се откажа."

12-годишната Ивайла Гуляшка посещава балетните занимания от година.  

"С най-добрата ми приятелка решихме да се запишем. Впоследствие тя се отказа, аз продължих и за малкото време, в което тренирам, напреднах доста. Това са думи на моята учителка. Заниманията преминават доста интересно, забавно, понякога болезноно, има доста сълзи, защото в нашата упоритост да сме най-добри понякога е доста трудно, уморително е. Но ние продължаваме и след това има много усмивки. Балетът е толкова завладяващ, хубаво е, заслужава си усилията."

7-годишната Емили влиза за първи път в балетната зала, когато е на 3. Води я мечтата да стане балерина.

"Исках да стана балерина, защото можех да правя какви ли не неща. Вкъщи танцувах и после дойдох тук да правя неща, които не можех да правя - мостове, колелета. Научих всички тези трудни неща за около 2 години. Преди участие първо имам сценична треска, но после усещам, че няма от какво да се притеснявам."

На 1 декември талантливите балерини от танцова школа "Суинг" ще участват в състезание в София. За видинската публика подготвят специална изненада след това. Тя ще се случи с участието на гостуваща школа от Благоевград. Събитието ще се състои в началото на следващата година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00