Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как могат да бъдат насърчени гражданите да участват в енергийни инициативи

Снимка: Радио ВИДИН

В България имаме дефиниция на енергийна бедност, приета със Закона за енергетиката. Едно домакинство е енергийно бледно, ако разполагаемият доход на член от домакинството, след като е намален с разхода му за енергия, е под официалната линия на бедност. Общо взето говорим за един персонализиран критерий в рамките на около 700 лева при цени към 2021 година, когато официалната линия на бедност беше 504 лева, обясни доц. д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания на БАН.

"Тази дефиниция е предложение на нашия институт, което е направено след като ние сме изследвали 8 подобни индикатора и 4 други субективни индикатора и сме стигнали до заключение, че това е най- адекватната за България дефиниция. Но е много важно да се уточни, че тя първо, обхваща около 40% от населението при данни от 2021 година, при състояние на доходите, разходите за енергия, цените по този начин. Но е важно да се уточни, че ние предлагаме тази дефиниция да се предлага само за 100% грант и за най-високи суми при компенсация, но, че трябва да бъдат включени и групите със средни доходи поне до средна работна заплата. Т.е. ние предлагаме това да са най- уязвимите, най- ощетените, но всъщност тези, които да бъдат подпомагани в най- голям размер, но реално трябва особено при компенсации за свободен пазар трябва да бъдат включени много по- широк обхват, много по- голяма група и това е предмет на бъдещи политики. За съжаление сама по себе си дефиницията в момента както е приета не дава абсолютно никаква гаранция за подкрепа и такава няма да има в близките две години. Т.е. това, че ние сме приели дефиниция не означава абсолютно нищо към момента. Единствено сме изпълнили ангажимент, с който да бъдат получени пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Тази реформа не е направена и тя няма да бъде направена в близката една година, защото е свързана със създаване на информационна система за оценка на доходите и всяка следваща последваща административна подготовка, за да се случат нещата и да може реално да заработи един такъв много по- голям механизъм", каза доц. Теодора Пенева.

Нужна е кампания за енергийна ефективност, която да обясни на хората защо е нужно сградното обновяване, какво е енергийната ефективност и какви са ползите и това е едно от липсващите звена на политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, смята Светослав Стойков- експерт от екип "Енергия и климат" на екологично сдружение "За Земята" и водещ на кампанията за сградно обновяване и устойчиво отопление в организацията. В България към момента липсват и програми за обновяване на еднофамилните жилищни сгради. Една от първите стъпки беше положена с центровете "Едно гише", които бяха заложени в националния план за възстановяване и устойчивост. До края на миналата година трябваше да заработят 6 от тези центрове в страната, а до края на 2025 година трябва да има във всяка една област от страната. Тези центрове ще дават информация за възможностите за кандидатстване за сградно обновяване, наличните програми за подмяна на отоплителните уреди, за програмите за малките ВЕИ, соларните колектори. Най- много кандидатури за първия етап на текущата програма по сградно обновяване по Плана за възстановяване и устойчивост за многофамилните сгради бяха изпратени от населените места, където има центрове "Едно гише" и където гражданите са били водени в процеса стъпка по стъпка, каза още Светослав Стойков.

Очаква се да излязат резултатите от първи етап на кандидатстване за сградно обновяване, който е последният проект със 100% финансиране. След това ще бъде отворен и вторият етап на кандидатстване, защото не всички сгради, които са кандидатствали, които са около 3100 сгради, една трета най- много от тях ще бъдат одобрени и тези, които са подали документи, но не са одобрени, да могат да кандидатстват за втория етап.

"Документите са малко по- различни, малко по- сложни. Трябва да се подадат наново документите, защото вече имаме и 20% съфинансиране, което при различните случаи говори за едно финансиране на ниво домакинство в рамките на няколко хиляди лева. Беше направено едно изчисление от колеги от неправителствения сектор от друга организация, че между 2000 и 5000-6000 лева вече в зависимост от сградата, за която говорим, ще трябва да дофинансира домакинство на този етап с 20% съфинансиране", каза още експертът.

На въпрос кой контролира изпълнението на санирането и защо се допуска въвеждането в експлоатация на сгради, при които санирането не е на 100% ефективно Светослав Стойков отговори:

"Много труден въпрос за отговаряне, защото не е ясно регламентирано кой носи наистина отговорност за качественото изпълнение. На документи всички проекти са изпълнени качествено, вече на практика какво се случва това вече е един много щекотлив въпрос, един отделен въпрос. Защото наистина липсва механизъм в настоящите програми, а пък и в програмите в последните над 10-12 години за един мониторинг на резултатите и мониторинг на изпълнението. Т.е. в момента такъв компонент в програмите липсва."

Дефиницията за енергийна бедност би могла да изиграе ключова роля при въвеждането на компонента за съфинансиране в проектите за обновяване, защото трябва да се намери механизъм, по който да бъдат подпомагани енергийно бедните домакинства, каза още експертът.

Енергийната бедност е глобален проблем. Темата стана още по-популярна и заради цените на енергията, които нараснаха последните години. В рамките на Европейския съюз България оглавява класацията от държавите по процент от населението, които са енергийно бедни, заяви Лили Щамлер- главен експерт в Софийската енергийна агенция "СОФЕНА", работи като консултант в областта на енергийната ефективност на ниво домакинства и за намаляване на енергийната бедност. 

Предпоставка за енергийна бедност са лошо поддържаните и лошо санираните или несанирани жилища, жилища които нямат достатъчно добра изолация. В България статистиката твърди, че около 9% от жилищата не подлежат на подновяване и трябва да бъдат разрушени, а други 70% се нуждаят от енергийно обновяване. Не всеки от енергийно бедните може да си позволи да кандидатства за саниране, защото новите грантове ще са със самоучастие на собствениците. Не във всички общини в България е възможно човек като енергийно беден да получи консултация. Промяната в енергийната ефективност в страната може да бъде постигната само с участие на местните власти. Няколко различни програми на ЕС предоставят финансиране за проекти, насочени към намаляване на енергийната бедност и подпомагане на уязвимите потребители в прехода към по-зелена и по-устойчива Европа. Един от тези проекти е POWERPOOR, който има за цел да подкрепя енергийно бедни граждани и да ги насърчава да участват в съвместни енергийни инициативи. 

"Всеки човек може да се регистрира с имейл адрес, никакви данни не се съхраняват в системата, така че защитена е от такава гледна точка. Може да въведе потреблението си за енергия, разходите си за енергия и да получи веднага изчислено от системата най- достъпните съвети за намаляване на енергийното потребление и за прилагане на т.нар. "меки мерки" за оптимизация. Тези съвети са в рамките на това как може жилището да бъде подобрено от гледна точка на енергийна ефективност, как може системата му да бъде подновена, как с промени в навиците на обитателите на жилището сметките за електроенергия да паднат. Към тази електронна онлайн система беше създадена и мрежа от енергийни поддръжници и ментори", каза Лили Щамлер.

През миналата година и в община Видин е представен проектът "PowerPoor: Национални пътни карти за справяне с енергийната бедност". По него предстои създаването на офис за енергийна ефективност, в който да се дават консултации на енергийно бедни граждани. Обучени са служители на Общината да могат да идентифицират енергийно бедните и да им предлагат меки мерки за енергийна ефективност и да получат експертна подкрепа как могат да се включат в енергийни кооперативи и да участват в инициативи, които целят повишаване на енергийната ефективност.

Видинският квартал "Нов път" е предимно с къщи, някои от хората нямат нотариални актове, съответно нямат партиди за ток и вода. Понеже живеят в къщи, не могат да кандидатстват по програми за саниране, защото те са за блокове. Хората разказаха и че не всички са могли да се възползват от програмата на Общината за подмяна на печките на дърва и въглища с екологични уреди за отопление:

"Бях взимал формуляри, попълних ги, обаче ми казаха, че и да подам няма ефект, защото няма да стигнат за всички. Санира ми е къщата, сам си я санирах. Да ми е по- удобно, по- икономично и по- топло... С дърва, въглища се отоплявам. Няма пари, няма работа... Кажи си проблемите с къщата, щото токът ти е нередовен и не може да вземеш уреди. В махалата болният въпрос е за тока... С дърва, защото няма пари тука. По- евтино излиза. Как ще замърсяват въздуха? Откъде тия пари за изолация? Като съм пуснал молба за въглища, септември месец, даваха ми отказ... С печка на ток, тока и дървата са на едно и също ниво. Ние сме със жената, взимаме 1090 лева пенсии, 650 лева може ли да ми стигнат... На дърва и въглища се отопляваме и предполагам, че е много по- добре..."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37