Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли коледни бонуси за работещите в Северозапада?

Снимка: Радио Видин

Много от фирмите у нас ще дадат коледни бонуси на служителите си в края на 2023 година. Това показва последното проучване на Българската стопанска камара (БСК). Според анкетата на работодателската организация всяка десета фирма ще даде на работниците си допълнителни пари за празниците. Средно допълнителното възнаграждение ще е около 300 лв. Увеличаването на минималната работна заплата с 20% от януари, обаче ще повлияе на бонусите негативно, смятат от Българската стопанска камара, откъдето отдавна са против административното повишаване на минималното възнаграждение. В някои фирми бонусът за служителите няма да е пари в брой, а ще е под формата на ваучери за храна и други стоки. Ще има ли допълнителни възнаграждения в края на годината за работещите в Северозапада? 

Как коледният бонус може да стимулира работници и служители в частния сектор в края на една календарна година? Това попитахме Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Коледният бонус е всъщност някакъв вид жест на уважение, защото това не винаги се изразява във финансов вариант, а има случаи, в които се подаряват ваучери за различни услуги или кошници с различни продукт. Някои дават бонуса във формата на финансово изражение, стига да имат възможност, защото има икономически сектори, в които това е доста трудно. Ако вашето предприятие е във фаза на оцеляване, много трудно ще успеете да заделите ресурс, за да раздадете бонуси, макар че може би имате желание. Като цяло общото желание на работодателите е да имат възможност да зарадват членовете на своите екипи, макар и не в такава степен, в каквато би им се искало. Има социологически проучвания и ние в сдружението сме правили подобни анкети, които показват, че има нагласа в персонала да получат такъв знак на уважение" - обясни Елеонора Негулова.

В последните дни на отиващата си 2023 година, нормално ли е работещите в Северозапада да получат коледни бонуси? Това попитахме Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана:

"Всяка една фирма разглежда персонално нещата. Някъде ще има, някъде няма да има, някъде ще има почерпки само, някъде ще има и бонуси материални, а някъде ще има само потупване по рамото. При този спад на икономиката ни за поредна година, трудно могат да бъдат мотивирани работодателите да раздават бонуси. Хубаво е да има бонуси и всеки го иска, но когато има свиване на обема на производство, когато са намалели продажбите, респективно приходите, тогава проблемът с бонусите става доста язвителен. Ние не можем да си позволим да взимаме заеми, за да даваме бонуси, както се прави в държавата."

Попитахме видинчани трябва ли да има коледни бонуси за работещите и от какво зависи това.

"Струват ми се нещата доста заспали във всяко едно отношение. Аз в момента не работя никъде и не чакам коледни бонуси... Според мен би трябвало да има коледни бонуси, но в България няма. Това зависи по-скоро от политиката на фирмата... То реално при всеки е различно, защото във всяка една работа зависи и от работодателя, и от самия работник, ако е много несериозен. Реално тези бонуси трябва да се дават на хората, които ги заслужават, защото има хора, които не работят толкова добре, трябва да е честно и справедливо" - коментираха видинчани.

Диана Върганова е управител на дружество във Враца, занимаващо се с проектиране и производство на електронни изделия. Каква година изпращат там и ще има ли коледни бонуси за служителите? 

"Ние сме традиционалисти и винаги награждаваме хората, които добре работят с пожелание да продължават в същото темпо и съответно това при нас е закон. Ние оценяваме хората, които са съпричастни към идеята, към резултатите, получени в края на годината. Няма как иначе да имаме прираст всяка година, независимо от политиките, от бездържавието в тази държава. Ние си имаме прираст между 7 и 15% през цялото това време и това се дължи на хората, които работят при нас" - подчерта Диана Върганова.

Християн Христов е собственик на магазин за работни облекла във Видин. Вече 10 години той поощрява екипа си с коледни бонуси - така ще е и сега.

"Да Ви кажа честно - да, имаме тази традиция и със сигурност ще има коледни бонуси в края на годината за успешна работа. Работата беше що-годе добре за региона, в който живеем, борим се и със сигурност ще има бонуси и се надявам да ощастливим нашите служители. Те не са много, но се надявам да бъдат щастливи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08