Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалищни дейци подеха кампания за възстановяване на църквата в село Каленик

4
Снимка: Читалище Каленик

Началото на 2024 година даде началото на благотворителна кампания в подкрепа на православния храм "Възкресение Христово" във видинското село Каленик. Лицевата страна на над 100-годишната църква е в изключително лошо състояние. Необходимо е да бъдат възстановени липсващи мазилки, има нужда от смяна дограмата, пребоядисване, подмяна на подовата настилка, закупуване на нови свещници. За обновяването на храма са необходими около 6000 лева, каза секретарят на местното читалище "Съзнание" Габриела Георгиева. Културното средище е инициатор за провеждането на благотворителната кампания. 

"Нашият храм е един от най-старите по нашата линия, създаден е през 1910 година. Самият храм не е ремонтиран от много време, подът е изгнил, нямаме дори стъкла на прозорците. Отваря се само и единствено на Великден, когато палим свещи и единствено и само за това. Храмът е в много лошо състояние. Отдавна се планира кампанията, но сега успяхме да осъществим намеренията си да съберем дарения, с които да подобрим малко или много неговото състояние. Сега започваме, даже има една жена, която се свърза с нас, и имаме дарение от нея... Предполагам, че ще ни трябват 5000-6000 лева. Сумата може да намалее, ако някой дари боя, строителни материали... Очакваме хората и по този начин да помогнат, най-много с труд, защото лесно ще се съберат материали, но ако няма кой да помогне с ремонта, материалите ще си стоят", обясни Габриела Георгиева.
 
Идеята на организаторите е до Великден ремонтът да бъде изпълнен, за да може в празничния ден храмът да бъде преоткрит и жителите на Каленик отново да влязат в него и да се помолят за здраве и благоденствие. Църковното настоятелство е запознато с инициативата и я подкрепя. 

"Наистина се надяваме това нещо да стане, защото църквата е едно от най-важните неща, които имаме в селото и е доста важно да се запази. Църквата е построена от самите хората и се надяваме сега хората да помогнат да я възобновим, да продължат дейността на предците ни. Надяваме се всичко да бъде наред и наистина да съживим този храм, защото това ще бъде нещо добро за цялата общност".

Снимка: Читалище

Даренията се събират на място в читалището в село Каленик и по банковата сметка на културното средище: 
Банка: Банка ДСК
IBAN: BG28STSA93000024966901
BIC: STSABGSF
Получател: Читалище "Съзнание - 1928"
Основание: Дарение за ремонт на православен храм “Св. Възкресение Христово“ с.Каленик




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00