Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ни тежка рецесия, предизвикана от геополитическия сблъсък

Кънчо Стойчев: Ако продължаваме да се държим в ЕС слагачески и като роби, си ставаме роби и ще си ни броят за роби

От изборите в САЩ зависи дали "сглобката" ще се разпадне

Снимка: БГНЕС

"Политическият тон ще остане изострен, но като цяло в близките 2-3 месеца големи изненади не очаквам, тъй като става дума за договорени позиции и не виждам желание в нито една от страните да разваля договорените позиции. Имам предвид позициите по ротацията. Да, там ще има малко търкане за някой друг министър, но това няма да доведе до падане на правителството. Също така ни очаква и конгресът на ДПС, нещата са обявени и също не очаквам да има някакви промени спрямо това, което е обявено". Така социологът Кънчо Стойчев коментира в "Посоките на делника" по Радио Видин политическата обстановка на прага на новия парламентарен сезон.

"В парламента това, което бе прието в края на миналата година, ще продължи да бъде ябълка на раздора, тъй като приетите промени в Конституцията са далеч от добрите, не са добре направени, набързо, с не много изяснени цели, на парче, на коляно. Там критиката от страна и на опозицията, и на президента ще се засилва. Има и обжалване вече в Конституционния съд. Това е една тема, която ще "кърви" и няма току-така да се забрави. По същия начин стои въпросът с бюджета, който с фанфари бе претупан, но и тази тема ще остане много остра, тъй като, наблюдавайки и познавайки доста добре българската икономика, нямаше никаква нужда да се отива на такъв дефицит. Излишно е. Дефицит трябва да се поема, когато или има някаква много тежка криза и опасност за страната, а България не е в тежка криза, или ако има голям инфраструктурен обект, който да се прави, т.е. тези пари да бъдат вложени с оглед на това, че те ще се връщат. Дефицитът значи само едно нещо - той значи заем, а заемът значи обслужване на този заем. Лихвите скочиха и България започва да затъва в заеми. Така че и темата за Конституцията, и темата за бюджета ще останат остри за дълго време."

Кънчо Стойчев не очаква ротацията и евентуалната смяна на министри да доведат до нови предсрочни избори.

"Не очаквам разпадане на коалицията, тъй като те имат за решаване много задачи, от които са заинтересовани - разпределение на постове в регулаторите, а също така и в съдебната система и прокурорския ешелон. До късна есен, до изборите в САЩ нищо няма да се случи. Единственото позитивно, което може да се случи, е да официализират своята коалиция и това би било по-добре - да се разпише едно коалиционно споразумение, да е ясно кой какви ангажименти поема. Това би било по-добре за страната, би било и по-добре за електоратите на тези партии, защото в момента тези електорати се чувстват излъгани с основание. От изборите в САЩ зависи до голяма степен в каква посока ще тръгнат и двете войни. А нашата политика в момента 100% се определя от това. Тази т.нар. "сглобка" е плод на външни обстоятелства. Промяната във външните обстоятелства би довела и до промяна във вътрешните. Това е геополитическа игра, в която ние участваме не по най-разумния и национално оправдан начин, но така са решили, така постъпват."

Предложението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за двама съпредседатели на движението - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, е добре обмислено и правилно, коментира още социологът.

"Това е една доста добра комбинация. Това са политици с голям опит, доказан опит, с различни профили, които ще се допълват по добър начин. Много ясно Доган разпредели функциите - кой за какво отговоря. В този смисъл това е силен и добър ход за стабилизация на ДПС. Вече 30 години влиянието на ДПС в българската политика е огромно. Знаем, че в България не може да бъде избран президент без участието на ДПС, знаем, че в по-голямата част от този 30-годишен период ДПС по един или друг начин участва с ключов принос в управлението, така че ДПС е ключова партия и ще си остане ключова партия."

Според Стойчев президентът Радев има достатъчно аргументи, за да оспорва промените в Конституцията.

"Времето показа, че това са разумно написани от законодателите изисквания в Конституцията. Тезата, че най-страшното и най-лошото нещо са служебните кабинети, е не само пресилена, тя е изкуствена, тя не е вярна. Даже и последният път видяхме колко хубаво сработи тази постановка. Просто тази постановка в Конституцията принуди политическите партии да седнат и да направят правителство, което е тяхно задължение. Те затова участват в изборите - за да има управление страната, а бягаха от управление, бягаха от отговорност. Това не е проблем на Конституцията, а проблем на политическите партии, който сега се опитват да прехвърлят на главата на президента. Това е чиста спекулация."

“Влизаме в 2024 година с половинчати решения, полуконституция, полуШенген, полуистина, полуреформи, полубюджет, полууправление." Това заяви президентът Румен Радев. Политически успех или провал е приемането на България в Шенген само по въздух и вода? 

"За мен това не е половинчато, това е едно голямо нищо. България отново не прояви характер. Когато човек се държи като роб, той става роб. Да бъдем в ЕС означава да сме пълноправни членове. Добрият член на ЕС знае да казва "не" и се казва "не", когато са засегнати национални интереси. 12 години ние изгубихме милиарди заради сухопътните граници. Защо нашите партньори ни наказват с милиарди, от къде на къде? Заради някакви тяснопартийни интереси в Австрия ли? Това не е съюз! България трябваше да каже ясно и на висок глас "Не, ние това не го приемаме, защото е несправедливо, не е честно, ощетява ни и е против националните ни интереси". Само тогава ще ни уважават. Не е вярно, че това е рушене на Европейския съюз. Отстояването на националните интереси в ЕС е ключово. Това е съюз на нации. България винаги е проявявала солидарност с решенията на ЕС. Беше време ЕС да прояви солидарност с България. Ако продължаваме да се държим слагачески и като роби, си ставаме роби и те ще си ни броят за роби."

Според Кънчо Стойчев има голяма вероятност никога да не влезем в Шенген и по суша.

"Очакват ни европейски избори. Всички прогнози, с които съм се запознал, показват значително нарастване на гласовете за крайнодесните, които са антиемигрантските партии. Трудно ще бъде този път двете водещи класически партии - леви и десни, да съставят мнозинство в Европейския парламент. Засилената роля на крайнодесните партии ще доведе до променен баланс. Ние като съюз все още плащаме феноменално висока цена от една произнесена фраза на канцлера Меркел "Заповядайте, елате..." Десетилетия ще плащаме за необмислено и глупаво политическо поведение. Слабостта на българските политици и безумието им, слагачеството им, доведе до съвършено грешно решение за Шенген. Ако ще работи с второ и трето качество членове, по-добре да се разпуска този съюз и да се прави нов."

Предизборната риторика преди вота за Европейски парламент в началото на юни ще е много по-остра от обичайното, прогнозира социологът.

"Очеваден е провалът на настоящото ръководство на Европейския съюз. По-слаба Европейска комисия не е имало и това не е моя оценка, а оценка на много сериозни анализатори, журналисти и политолози. Изключително слаб състав, изключително грешна политика. Политика на самоубийство на Евросъюза. Защо го правят, господ знае. Изглежда, че една цивилизация, когато достигне своя максимум, започва да се самоубива. Дано не е и сега такъв случаят."

България не стои добре в геополитическите процеси, отбеляза Кънчо Стойчев.

"Не стоим добре поради васалното поведение на част от политическия ни елит и неотстояването на националните ни интереси. Чувам някакви изказвания как светът е в рецесия, а пък ние сме на плюс 2,5%. Това са смехотворни неща. Спомняме си, че когато беше голямата криза 2008-а, в България дойде година по-късно - 2009-а. У нас нещата идват малко по-късно. Идеята, че Европа ще се тресе, а този път тя ще се тресе от рецесия, и това няма да засегне България, е глупава идея. Заради това съм и толкова против увеличения дефицит и поемането на нови дългове, защото влизаме в труден период. Няма как Германия да е зле, а пък България да цъфти, това просто няма как да стане. Така че и нас ни очаква рецесия. Другото, което е важно да разберат хората, е, че рецесиите са по принцип оздравителен механизъм, известен със своята цикличност. В случая обаче би било голяма грешка да мислим, че става въпрос за тази цикличност. Тази рецесия в момента е на съвършено друг принцип. Тя е предизвикана от геополитическия сблъсък и цената на енергията и горивата, от което Европа се оказа страшно ударена. Всички онези, които си мислят, че рецесии е имало много пъти, те се преодоляват и ще минат за година, грешат. Влизаме в много по-тежък и дългосрочен цикъл."

Как да се предпазим? 

"Необходимо е доста по-консервативно мислене, по-добро използване на ресурсите, с които разполагаме, максимално бързо облекчаване на условията за бизнес, премахване на бюрокрацията, за да можем овреме да стъпим по-твърдо и да посрещнем по-подготвени неблагоприятните неща, които очакват Европа и света."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00