Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашен ли е ИТ секторът от новите данъчни промени?

Снимка: Радио Видин

От 1 януари 2024 година максималният осигурителен доход нарасна от 3400 на 3750 лв. Това означава, че хората, които получават брутен месечен доход от заплата или по договор за управление в размер на тази сума или по-висока, на месец дължат за осигуровки 1111 лв. или с около 100 лв. повече, отколкото досега. Увеличението засяга около 163 хил. души, които по данни на Националния осигурителен институт (НОИ) към началото на 2022 г. са били с облагаем месечен доход над 3400 лв. Около 25% от тях са ИТ специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%. Застрашен ли е ИТ секторът от повишаването на максималния осигурителен доход и как браншът посреща новата 2024 година? 

През миналата година секторът на ИТ индустрията усети негативните икономически процеси, които протичат глобално и очаква това да продължи и през тази година. След години наред отчитане на ръстове от 20-25% на индустрията, тази година се очаква да завърши с наполовина по-малък ръст. Затова и браншът смята за нереалистичен заложеният в проекта на бюджет икономически ръст на България за 2024 г. Вдигането на максималния осигурителен доход ще се отрази на цялата икономика на България. Това каза за БНР Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

"Това ще се отрази на цялата икономика на страната ни. В последните две години България буквално заради това, че правихме избори през три месеца един или друг политик обсъждаха как трябва да бъдат наказани хората на високи доходи, трябва да се вдигат данъците, трябва да се иззимва повече и така нататък. Това представя България като една непредвидима и не добра дестинация за правене на бизнес. Всеки един бизнес си планира инвестициите за две години, три години, пет години. В нашите сектори се планира за по-кратко, но в други компании се планира за 10 години напред. Как да планираш в една държава, в която не знаеш каква ще е политиката и относно данъците. Спорът за минималния осигурителен доход от финансовото министерство се опитваха доста да го принизят, но точно така ние компрометираме един имидж на страната ни, който е бил добър през последните 25 години по отношение на предвидимост с данъчната си политика... Софтуерната индустрия на България миналата година порасна с рекордните 25%, по-миналата година с още 25%. Това са такива ръстове, които за една индустрия, доближаваща 8 млрд. са много сериозни. На фона на този ръст, обаче през 2023 година започнахме да вървим с 20% ръст и това се случваше до средата на годината. От средата на миналата година имаме почти изцяло застой и в момента смятаме, че ще пораснем с 10% за 2023 година при положение, че започнахме годината много добре."

Доброслав Димитров отбеляза и въвеждането на минималния глобален данък от 15% за големите компании, като така ефективно ние сме с най-високия данък в услугите в ЕС. 

Какво казват предприемачите в ИТ сферата в началото на новата 2024-та? В края на миналата година пазарът на малки проекти за тази индустрия значително е намалял. Това коментира Емил Кирилов от Видин, собственик на компания за хардуерни продукти:

"Изпратихме старата година като създадохме софтуерен екип и работим по един проект, който със своите трудности върви към приключване, обаче като цяло марките проекти в бранша намаляха. Като цяло пазарът на малките проекти намаля, а това са именно проектите, подходящи за нашата компания. Това е тенденция, която се забелязва и при други колеги, защото ние контактуваме и с други такива малки компании със софтуерен екип от 3 до 10 човека, които страдат от същото. Малко или много секторът дърпа крачка назад. Това може да се каже и за тази година, което е някаква тенденция. Младите хора са много нетърпеливи. Те очакват, че ще завършат университет, ще изкарат няколко курса и ще започнат на висока заплата веднага, без да имат никакъв опит и без да са направили почти никакви проекти. Само по себе си вдигането на този осигурителен праг не е такава драма. По-големият проблем идва от това, че вдигането им съвпада с повишената инфлация и с това, че трябва и заплатите да претърпят корекции, респективно и цените към крайните клиенти трябва да се променят" - уточни Емил Кирилов.

Мирослав Джоканов, родом от Видин, е собственик на ИТ компания и също коментира темата в "Посоките на делника":

"Миналата година за сектора бе противоречива. Традиционно ИТ секторът в България расте с по-високи темпове в сравнение с другите индустрии от една страна. От друга страна, обаче имаше няколко големи ИТ компании в България, които минаха през трансформации и съкратиха значителен процент от своите служители, като тези процеси продължават и през 2024 година. Това съответно доведе до наплив от свободни служители на пазара на труда, което от своя страна доведе до усещане за стагнация при заплатите, дори и в някои случаи някои хора може да преминат на ново място с по-ниска заплата. На фона на тези събития, данъчните промени, които бяха направени от една страна може да се каже, че имат резон и трябва да се взима от секторите, които са по-добре финансово осигурени, но от друга страна не съм сигурен дали точно в този турбулентен период е най-удачният момент тези данъчни промени да се случат" - каза Мирослав Джоканов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08