Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещ специалист по репродуктивно здраве ще консултира безплатно двойки от Северозападна България

д-р Георги Вакрилов
Снимка: Първи национален кабинет по репродуктивно здраве Враца


Процентът на двойките с репродуктивни проблеми не се е увеличил, но все повече хора търсят съдействието на специалистите. Това каза д-р Георги Вакрилов, който е един от пионерите в прилагането на инвитро процедурата в България и "баща“ на първото бебе от замразен ембрион у нас. Д-р Вакрилов е посветил на репродуктивната медицина над 30 години от своята лекарска практика. 

"Аз започнах да се занимавам с инвитро или репродуктивно здраве, по-общо казано, от 1989 година. Точно бях започнал да работя в болница "Тина Киркова", сега е "Св. София" в София, където работеше една от първите групи по инвитро оплождане, начело с д-р Табакова. Там за първи път разбрах, че има такова нещо, проявих интерес, ходих няколко пъти "да гледам" какво правят и ми предложиха да се включа в екипа, и от 1989 година насам общо взето се занимавам основно с тази дейност. Статистически в България има около 2 млн. двойки, от които едно поне 10-14% имат проблеми с репродукцията, което е доста голям процент. Интересното е, че този процент не се е увеличил реално погледнато оттогава, но поради това, че доста повече с течение на годините се говори по този проблем, много повече хора търсят помощ и затова се получава едно по-голямо количество семейства, които търсят нашето съдействие. Иначе самият стерилитет едва ли се е увеличил кой знае колко много с течение на годините, просто хората са разбрали, че има такъв проблем и че има начин този проблем да бъде решен."

По-малко са мъжете, които се обръщат за помощ при стерилитет. Причините за безплодие трябва да се търсят и при мъжа, и при жената, обясни специалистът:


"Ние, когато учехме медицина преди доста година, се смяташе, че около 40% причината е у жената, около 30% - при мъжа. Сега, с течение на времето, се оказа, че горе-долу са еднакви процентите на причините от женски и от мъжки фактор, даже в някои отношения мъжкият фактор превалира спрямо женския. Но тъй като много по-малко търсят помощ мъжете, които имат проблеми, това нещо по-малко се знае, по-малко се говори и това е един много голям проблем, който и с ваша помощ, на медиите, трябва да се разбере, че когато една двойка има проблеми, трябва да се направят всякакви видове изследвания, като се изследват и мъжът, и жената. А не както преди се действаше - да се изследва само жената, правят се какви ли не изслeдвания, процедури, докато мъжът оставаше настрана."

През 1994 година д-р Вакрилов е част от екипа, който прави възможно раждането на първото у нас бебе от замразен ембрион. През 2005-та година проплаква и първата двойка близнаци от замразени ембриони, а д-р Вакрилов отново е водещ в екипа, осъществил този забележителен успех. Сред последните му постижения е появата на бял свят на бебе от седемгодишен замразен ембрион. 

"Към процедурата замразяване на ембриони се прибягва рутинно, след като се направи инвитро оплождане. Ако се получат повече ембриони, отколкото е оптималното количество, които се имплантират в матката - да кажем един, два, максимум три, ако има повече, понеже при инвитро оплождането се прави стимулация на яйчника и растат не една, а няколко яйцеклетки, някои път тези яйцеклетки са  повече - 7, 8, 9, 10..., и ако се получат ембриони, не могат да бъдат имплантирани всички. Тези, които остават и са с добри качества, могат да бъдат замразени. Това нещо е много добро, защото след това се връщат тези ембриони, без да се налага да се прави стимулация, без да се налага да се прави пункция, която все пак е хирургическа интервенция, и по този начин комулативният процент на успеваемост при един инвитро цикъл се увеличава няколко пъти."
 
Д-р Георги Вакрилов ще консултира двойки с репродуктивни проблеми от Северозападна България на 19 януари (петък) от 10.00 ч. в Първия национален кабинет по репродуктивно здраве, който се помещава във Враца. 

"Не бих препоръчал да правят нещо предварително. Нека първо да дойдат, за да си поговорим и с двамата - и с мъжа, и с жената, и по наша преценка ще им кажем какви изследвания е добре да си направят. Не е необходимо да правят някакви предварителни изследвания и след това да се наложи да бъдат повтаряни или да правят други. Като дойдат, с тях ще поговорим и ще им снемем една подробна анамнеза. Много важно е да се намери причината за едно безплодие - дали при единия, дали при другия партньор. Много е лесно, когато се намери причината. Най-трудното нещо е да се намери истинската причина, за да знаем къде да тръгнем и какво да правим. Затова са тези първи срещи, при които в много голям процент от случаите успяваме да намерим къде е причината и с какво да се захванем."

Прегледите са безплатни, но е необходимо предварително записване на телефон: 0888 888 295. Консултациите ще се осъществяват във Втора база на ДКЦ-1 в гр. Враца с адрес: ул. „Н. Й. Вапцаров“ №4, ет. 2 - Кабинет по репродуктивно здраве.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18