Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена от Видинско се нуждае от средства за трансплантация на бъбрек

Снимка: личен архив

Жена от видинското село Капитановци има нужда от средства за лечение. След години лечение в България на Цветанка Иванова ѝ предстои трансплантация на бъбрек в Турция. Тя е съпруга и майка на 4-годишно момченце, което по думите ѝ е стимулът ѝ за живот. Жената години наред воюва за здравето си, но за съжаление безрезултатно. Дълго време, водейки своята война, се налага да живее с отворена рана. И съвсем не става дума за метафора.

"Бъбрекът ми е сраснал с черния дроб и възпроизвежда гной и аз вече четвърта година съм с отворена операция, от която изтича постоянно гной. След две операции, първата от които беше уж да ми се отстрани бъбрекът, но той е сраснат и тук не смеят да направят тази операция, може би защото до тук са ни възможностите на нашата медицина. След първата операция, понеже съм срязана на гърба, тя е много голяма, направи два джоба, в които събираше гной и трябваше да се направи т.нар. на медицински език "ревизия". Отново ме срязаха и ме изчистиха до кокал и събраха всичко в едно, но въпреки това бъбрекът възпроизвежда гной и по-добрият вариант е, че чрез тези дренажи, които съм имала, той го изхвърля навън, защото ако го събира пак вътре, трябва да ме режат всеки месец."

Работила дълги години като търговски представител на медикаменти, Цветанка вече е позната в почти всички аптеки от аптечната мрежа във Видин, но вече като клиент. Състоянието ѝ налага постоянни промивки, компреси и превързване. 

"Може би съм направила вече една болница от покупки на медикаменти, марли и обезболяващи. Една болница съм направила за тези 3 години в пари."

На Цветанка ѝ предстои трансплантация на бъбрек в Турция. Това става ясно след среща с небезизвестен турски лекар, който успява да върне истинската усмивка на лицето ѝ.

"Срещнах се с професор Екин Баръш, той идва два пъти в годината в Пловдив, бях с него на среща, занесох му изследвания оттук, но той каза, че трябва да са актуални и се върнах, та ми направиха снимка. Аз го изпратих в Турция, оттам ми дойде проформата и съгласието и това, което пише там, че първо радикално лапароскопски ще ми се изкарат двата бъбрека и след това ще се трансплантира нов, като донор ще бъде съпругът ми."

До 2019 година семейството включва само Цветанка и нейния съпруг, но в един миг решават да осиновят дете, което се превръща в пътеводната им звезда. 

"Искам да живея за сина си. Това е смисълът на всичко това, да се подложа на това и на всичко, на което съм се подлагала, защото аз много пъти съм си представяла каква ли не болка и какви ли не неща са ми се въртели из главата. Миро ме е държал, той се казва Станимир, но ние му казваме Миро, той ме държи и продължава да ме държи, за да съм това, което съм. Защото съм била много пъти на ръба, но първо мисля за него."

Сумата, която е необходима за трансплантацията и последващото лечение на Цветанка е 100 000 лева. Цветанка - една съпруга, майка и приятелка. Жена, стиснала живота със зъби и бореща се за всеки свой ден. Всеки ден. И казва, че има още да воюва, но вярва в победата. Защото, допълва още тя, всеки от нас води своята битка, но не за всяка си заслужава да дадеш живота си. И съвсем не става дума за метафора. 

Всеки, който иска да помогне на Цветанка може да го направи тук:

Дарителска сметка ОББ:
BG16UBBS80021055974950 във валута и BGN
BICUBBSBGSF
Цветанка Андреева Иванова


Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00