Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществен съвет в Ружинци помага за справяне с проблемите в общината

Снимка: Радио ВИДИН

Общински граждански съвет към кмета на община Ружинци помага да се посочат проблемите на хората там и да се намират решения за тях. Учредители са неправителствени организации, читалища, спортни и пенсионерски клубове, както и от Общината. Съветът се оглавява от кмета на Ружинци Александър Александров, но е създаден по инициатива на граждани, каза заместник-председателят Николай Вецов. Той е и председател на сдружениe "Достоен живот 22", чиято дейност е на територията на общината.

"Има за цел да предлага на Общинския съвет и на кмета на общината някои неотложни проблеми за решаване, да дава препоръки. Разбира се те не са задължителни. Да се вслушва в гласа на хората, защото връзката е доста разкъсана. Информацията, която достига до хората, е твърде откъсната от тях. Ние имаме едно предложение до Общинския съвет и до кмета г-н Александров, информацията да достига до хората чрез високоговорители, които да се поставят на определени места, където се събират повече хора."

В състава на Общинския граждански съвет са 11 души.
Николай Вецов, зам.-председател на обществения съвет в Ружинци
"Всеки от тези 11 човека има своята отговорност и задача да събира сведения, да събира препоръки и жалби от направленията, които представлява и да ги поставя на заседания на съвета за гражданско развитие към Общината."  

Според Николай Вецов общественият съвет за развитие на гражданското общество е първият в цялата Видинска област. Сред проблемите, които от обществения съвет открояват, са безработицата и липсата на транспорт между селата. Предлагат Общината да осигури стипендии за младежи, които да продължат образованието си след средното училище, а след това да се върнат да работят в Ружинци.  

От Общинския граждански съвет предвиждат форум, на който да бъдат изложени различния мнения за противодействие на разпространението на вредни зависимости сред младите хора. 

"Проблемът е много сериозен. Беше поставен много сериозно на последното заседание, на което беше решено през месец март да се направи една голяма отворена среща на всички заинтересовани служби, отговорни лица да присъстват на тази среща и да се търси начин да се намали разпространението на дрогата."

От сдружението, чийто председател е Николай Вецов, се насочват към осигуряване на пълноценен живот за възрастните. 

"Наша идея е да се проведат турнири по шах, по тенис на маса, по федербал, по решаване на судоку, за да можем да включим по-възрастното население в някаква по-активна дейност."

Обръщат внимание и на екологията. 

"Много са грозни картините, когато някой отиде край река Лом и гледа изхвърлените неща."

Призивът на Николай Вецов към хората е да са отговорни към поддържането на реда и чистота в населените места от общината.

 Една от задачите на гражданския съвет в Ружинци е да гарантира прозрачност в управлението на общината, а самата организация редовно провежда заседания, на които се отчита за дейността си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00