Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра от Видин: За сладкарството, любовта и нишката, която ги свързва

Колеж: Радио ВИДИН
Снимка: личен архив

В рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с Вяра от Видин, за която сладкарството е най-пъстрата страница от книгата на живота ѝ. И буквално, и преносно. 

Тя е просто Вяра. Вяра, която вярва в красотата, в доброто и това, че ако ги раздаваш на воля, те също ще се връщат при теб. Това го знае от дете, но едва преди години започва да го прилага и на практика.

"Аз още от дете правя разни неща у дома, но реално от 4 години започнах да се занимавам по-усилено със сладкарство и сестра ми беше причината да започна. Тя ми каза, че мога, че няма какво да ме притеснява... Не всеки път нещата се получават гладко, напротив, но аз съм упорита, харесва ми, вълнувам се всеки път и всяко ново нещо за мен е стъпка напред. Не си поставям граници, опитвам нови неща и мисля, че се получава. Щом обичаш да правиш нещо, то няма как да не се получи."

Торти, меденки, мъфини, бисквитки - това са само част от нещата, които създава Вяра. Споделя, че тортите изискват най-голямо внимание - в детайлите, в кремовете и в цялостната конструкция на десерта. Парадоксът е, че Вяра е един от може би малкото сладкари, които не умеят да рисуват, но въпреки това успява да шлифова и най-трудните детайли в нейните сладкиши.

"Аз не мога да рисувам и си го казвам директно, искрена съм. Рисуването е наистина цяло изкуство, аз наистина не мога да рисувам, но горе-долу се опитвам. За рисуването трябва много прецизна ръка и поглед, но може би човек с времето се научава."

Говорейки за изключения, Вяра е един от изключителните хора, които се занимават със сладки изделия, но въпреки това обожават шоколада. Дори вече в много по-различни форми и вкусове.

"Обичам много шоколад. Сладкарството ме научи да погледна и към другите вкусове. Отначало харесвах единствено и само торта "Гараш", това беше и първият ми опит за торта, който беше несполучлив, но с времето я направих така, както съм я запомнила от детските ми години. При мен няма тази, не омраза, ами ситост, да си се наситил на сладко - напротив. Аз обичам да пробвам нови неща, интересни, екзотични..."

Като един типичен сладкар, Вяра също опитва уникални комбинации, които, казва, че не винаги са били успешни. Но пък истината е в това да не се отказваш и да опитваш до последно, твърди още сладкарката.

"Бях се опитала да направя комбинация между малини и шам фъстък в торта, но от началото не ми се получиха нещата, нещо не ми хареса, не беше такава, че са си кажеш: "Еха, колко е вкусна!", но не се примирих с тази ситуация, опитах нов вариант, така че на мен да ми харесва наистина и то пък се оказа, че наистина ми хареса. Допадна и на другите хора около мен."

Сладкарството е огромна река, с различни потоци към нея - шоколад, карамел, ванилия, плодове и всякакви добавки. Всеки плува, където поиска, смята Вяра и е сигурна, че човек би харесал много повече и разнообразни вкусове от тези, които познава, стига да има смелостта да опита нещо ново.

"С времето човек започва да обича и разни други неща, стига да опита. Да е склонен да опита нещо различно. Трябва да сме смели и да опитваме, защото не знаеш кое ново ще те грабне и ще те плени."
Колаж: Радио ВИДИН


Доказателство за работата ѝ са хората, които избират отново и отново нея за дизайнер на сватбената си торта или тази за партито на детето. И така вече 4 години.

"Това ме прави щастлива, тъй като означава, че аз наистина се справям и искат отново аз да им направя тортата, защото когато човек се върне, значи, че наистина ти знаеш какво правиш, знаеш как да го направиш и това, че тортата се е запечатала в съзнанието им като вкус е може би най-важното. Защото външният вид е само една обвивка. Важно е какво има вътре. Като махнем всичката декорация, тя остава една гола торта, но за мен всъщност е важно точно парчето в чинията и това как изглежда. Това, което вижда човек, това го грабва."

Няма тайни в сладкарството, казва още Вяра и е убедена, че когато правиш всичко от сърце, то няма как и резултатът да не е добър.

"Моята тайна е просто любов. Нищо друго... Защото една рецепта е рецепта, но знаете как е, дори и у дома. На мама питката е най-вкусна, на баба баницата е най-вкусна, има значение кой го прави, а не самата рецепта."

Креативност, преданост и страст, но най-вече обич са нужни, за да създадеш една торта и да ѝ придадеш душа. Изкуството на сладкарството е вселена, в която всеки има своето място, категорична е Вяра, както и е сигурна, че всеки блести различно. И буквално, и преносно. И както още самата тя казва, твоето хоби е твоят начин на изразяване. Затова, дори да не сте сладкари, сигурна е тя, трябва да се стремите винаги да имате добре изразени форми, пухкава текстура и да карате хората да се чувстват добре. Успеете ли, значи сте намерили себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светла Буюклийска

Сдружението "Врачанските къщи" става на 4 години

Сдружението "Врачанските къщи" отбелязва 4 години от своето основаване утре, 30 ноември. То е създадено с идеята да се защитят от разрушаване и да се възстановят голяма част от старите къщи с интересен облик, останали във Враца.  Според сдружението старите градски къщи са тези, които дават романтизма, престижността и даже аристократизма на..

публикувано на 29.11.24 в 17:05

Готови ли сте за "Убийства в Грейт Дидлинг"

Малкото корнуолско село Грейт Дидлинг е пълно с истории, които шведската писателка Берит Гарднър надушва веднага, след като се настанява там. Тя пристига в селото, за да заживее в идиличната къща „Уистерия Котидж“, която току-що е купила, опитвайки се да си осигури малко спокойствие и да потърси изгубеното си вдъхновение. Жителите на..

публикувано на 29.11.24 в 14:00

Сали и Кори - котки с рок имена от Враца

Две британски късокосмести котки битуват в апартамента на Димитър Цолов във Враца. Със Сали-Ерна Борислава Цолова , накратко Салиндра сме ви срещали и преди, но тя вече съжителства със сина си Кори Тейлър Димитров Цолов . За него важи следното - много пакостлив и много гальовен. И лаком. А за майка му - значително по-кротка от отрочето ѝ, но с..

публикувано на 29.11.24 в 13:08

Танцов клуб "Шарения" представя юбилеен концерт в Козлодуй

Танцов клуб "Шарения" в Козлодуй ще изнесе юбилеен концерт в града по случай своята десета годишнина. Събитието ще се проведе утре, 30 ноември, в Дома на енергетика. Участие в концерта ще вземат танцови състави не само от региона, но и извън него.  Подготовката за юбилея е започнала преди два месеца с ежедневни репетиции, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.11.24 в 13:00

Ден без покупки - възможно ли е?

Днес е Световният ден без покупки . Отбелязва се след Деня на благодарността в САЩ, който е четвъртият четвъртък на ноември. Идеята се заражда във Ванкувър, Канада, и е вид протест срещу прекомерното консуматорство. В анкета питаме видинчани и маме ли реална нужда от всичко, което купуваме, д али не купуваме, само защото е много евтино и к акво..

публикувано на 29.11.24 в 12:21

Концерт на "Шоколадче" ще зареди Видин с рок енергия

Младите таланти от ломската Вокална група "Шоколадче" ще изнесат концерт днес, 29 ноември, пред видинската публика. Концертът е озаглавен "Рок магия" и е по повод шестнадесетия рожден ден на формацията.  Ръководителят на групата вокалният педагог Росица Кръстева , заедно с част от "шоколадчетата" - Елица Дражкова, Яна Георгиева, Виктория..

публикувано на 29.11.24 в 12:03

Ще има ли сняг тази зима

Защо настоящата зима ще бъде по-студена от миналата? За да отговори на този въпрос климатологът проф. Георги Рачев обясни, че трябва да има база за сравнение. Миналата година не е база за сравнение, защото тя беше най-топлата зима откакто съществуват метеорологични наблюдения в България с температури почти 3 градуса над нормата.  "А съвременната..

публикувано на 28.11.24 в 16:37