Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра от Видин: За сладкарството, любовта и нишката, която ги свързва

Колеж: Радио ВИДИН
Снимка: личен архив

В рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с Вяра от Видин, за която сладкарството е най-пъстрата страница от книгата на живота ѝ. И буквално, и преносно. 

Тя е просто Вяра. Вяра, която вярва в красотата, в доброто и това, че ако ги раздаваш на воля, те също ще се връщат при теб. Това го знае от дете, но едва преди години започва да го прилага и на практика.

"Аз още от дете правя разни неща у дома, но реално от 4 години започнах да се занимавам по-усилено със сладкарство и сестра ми беше причината да започна. Тя ми каза, че мога, че няма какво да ме притеснява... Не всеки път нещата се получават гладко, напротив, но аз съм упорита, харесва ми, вълнувам се всеки път и всяко ново нещо за мен е стъпка напред. Не си поставям граници, опитвам нови неща и мисля, че се получава. Щом обичаш да правиш нещо, то няма как да не се получи."

Торти, меденки, мъфини, бисквитки - това са само част от нещата, които създава Вяра. Споделя, че тортите изискват най-голямо внимание - в детайлите, в кремовете и в цялостната конструкция на десерта. Парадоксът е, че Вяра е един от може би малкото сладкари, които не умеят да рисуват, но въпреки това успява да шлифова и най-трудните детайли в нейните сладкиши.

"Аз не мога да рисувам и си го казвам директно, искрена съм. Рисуването е наистина цяло изкуство, аз наистина не мога да рисувам, но горе-долу се опитвам. За рисуването трябва много прецизна ръка и поглед, но може би човек с времето се научава."

Говорейки за изключения, Вяра е един от изключителните хора, които се занимават със сладки изделия, но въпреки това обожават шоколада. Дори вече в много по-различни форми и вкусове.

"Обичам много шоколад. Сладкарството ме научи да погледна и към другите вкусове. Отначало харесвах единствено и само торта "Гараш", това беше и първият ми опит за торта, който беше несполучлив, но с времето я направих така, както съм я запомнила от детските ми години. При мен няма тази, не омраза, ами ситост, да си се наситил на сладко - напротив. Аз обичам да пробвам нови неща, интересни, екзотични..."

Като един типичен сладкар, Вяра също опитва уникални комбинации, които, казва, че не винаги са били успешни. Но пък истината е в това да не се отказваш и да опитваш до последно, твърди още сладкарката.

"Бях се опитала да направя комбинация между малини и шам фъстък в торта, но от началото не ми се получиха нещата, нещо не ми хареса, не беше такава, че са си кажеш: "Еха, колко е вкусна!", но не се примирих с тази ситуация, опитах нов вариант, така че на мен да ми харесва наистина и то пък се оказа, че наистина ми хареса. Допадна и на другите хора около мен."

Сладкарството е огромна река, с различни потоци към нея - шоколад, карамел, ванилия, плодове и всякакви добавки. Всеки плува, където поиска, смята Вяра и е сигурна, че човек би харесал много повече и разнообразни вкусове от тези, които познава, стига да има смелостта да опита нещо ново.

"С времето човек започва да обича и разни други неща, стига да опита. Да е склонен да опита нещо различно. Трябва да сме смели и да опитваме, защото не знаеш кое ново ще те грабне и ще те плени."
Колаж: Радио ВИДИН


Доказателство за работата ѝ са хората, които избират отново и отново нея за дизайнер на сватбената си торта или тази за партито на детето. И така вече 4 години.

"Това ме прави щастлива, тъй като означава, че аз наистина се справям и искат отново аз да им направя тортата, защото когато човек се върне, значи, че наистина ти знаеш какво правиш, знаеш как да го направиш и това, че тортата се е запечатала в съзнанието им като вкус е може би най-важното. Защото външният вид е само една обвивка. Важно е какво има вътре. Като махнем всичката декорация, тя остава една гола торта, но за мен всъщност е важно точно парчето в чинията и това как изглежда. Това, което вижда човек, това го грабва."

Няма тайни в сладкарството, казва още Вяра и е убедена, че когато правиш всичко от сърце, то няма как и резултатът да не е добър.

"Моята тайна е просто любов. Нищо друго... Защото една рецепта е рецепта, но знаете как е, дори и у дома. На мама питката е най-вкусна, на баба баницата е най-вкусна, има значение кой го прави, а не самата рецепта."

Креативност, преданост и страст, но най-вече обич са нужни, за да създадеш една торта и да ѝ придадеш душа. Изкуството на сладкарството е вселена, в която всеки има своето място, категорична е Вяра, както и е сигурна, че всеки блести различно. И буквално, и преносно. И както още самата тя казва, твоето хоби е твоят начин на изразяване. Затова, дори да не сте сладкари, сигурна е тя, трябва да се стремите винаги да имате добре изразени форми, пухкава текстура и да карате хората да се чувстват добре. Успеете ли, значи сте намерили себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво представлява горската сертификация и как се управляват сертифицираните гори

Горската сертификация е механизъм, който служи за насърчаване на устойчивото стопанисване на горите. Основната идея, която е засегната при сертификацията е да се произвеждат и рекламират горските продукти, които произвеждат съответните горски стопани от своите гори с цел предпочитане на техните продукти от останалите контрагенти на пазара, които..

публикувано на 31.10.24 в 15:27

Видинчанин създаде доброволческа организация

Доброволческа организация в подкрепа на обществото при различни бедствия и аварийни ситуации създадоха във Видин. Инициативата е на Ромео Любомиров. Той вече е организирал доброволчески акции и има знанията и уменията за действия в подобни ситуации. Чрез сътрудничество с гражданите, местната власт и службите, ние целим да изградим устойчива и..

публикувано на 31.10.24 в 15:00

Тол системата с техническа готовност да засича средна скорост

Тол системата е готова технически да засича средна скорост. Това стана ясно на проведена работна среща в Националното тол управление, където бе представена готовността на тази функционалност на системата. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството поясняват, че за отчитане на средна скорост се използва снимков материал от..

публикувано на 31.10.24 в 14:00

Ученици от Враца написаха първи стихове за будителите

Делото и животът на народните будители вдъхновяват учениците от клуб "Красноречиви сричкотворци"от СУ "Козма Тричков" - Враца с ръководител Горица Маджарска и те посветиха първите си поетични опити на Деня на народните будители, разказва преподавателят:  "Клубът ни е за първа година в училището... Забелязах, че дечицата са много..

публикувано на 31.10.24 в 13:30

Акция за почистване на туристически маршрут Връшка чука - Ком набира доброволци

Предстои да започне доброволческа акция за почистване на туристически маршрут Връшка чука- Ком. Кампанията ще се извършва през почивните дни през ноември. Всеки, който иска, може да участва, като се запише през Фейсбук страницата на проекта "Връшка чука-Ком: Развитие на туристическия маршрут", каза за Радио Видин организаторът Ивайло Марков :..

публикувано на 31.10.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 31 октомври 2024 слушаме композитори - реформатори

Днес се навършват 507 г. от старта на Реформацията. Редица композитори създават произведения, посветени на това бележито събитие в световната история или написват сакрални творби, съпътстващи богослужебната практика. В основата на повечето от тях е химнът, а някои и до днес се изпълняват около големите християнски празници и по други поводи...

публикувано на 31.10.24 в 09:00

Над 180 гробни структури са проучени в некропола край Балей

Завършва поредният археологически сезон в некропола край видинското село Балей . Проучени досега са 186 гробни структури, което превръща некропола в най-големия отпреди Христа на Северните Балкани, коментира научният ръководител на разкопките доц. Стефан Александров от Националния археологически институт с музей при БАН. Той съобщи също, че..

публикувано на 30.10.24 в 17:05