Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радостина Александрова: Науката присъства във всички етапи на винопроизводството

Снимка: Радио ВИДИН


Науката присъства във всички етапи, свързани с винопроизводството, идентификацията на виното и изясняването на ползите от него. Това каза проф. Радостина Александрова от БАН и уточни, че за първи път мистерията на винопроизводството е разгадана от френския биолог и химик Луи Пастьор, който не само идентифицира дрождите, отговорни за процеса на ферментацията, но и открива как да се преборим с бактериите, които могат да го развалят. Всъщност хората познавали виното още от древността. Вещества, които напомнят вино, са намерени във вкаменелости на 60 млн. години. В пещера в Иран са открити останки от вино, за които е установено, че са от петото хилядолетие пр. н. е.

"В Египет, например, това е била любима напитка на фараоните и те са искали да бъдат погребани с вино, така че да могат да го ползват и в задгробния живот, в който са вярвали. Иначе то е било много ценна напитка, така че е била използвана само по време на големи събития. Самото вино обаче, което са консумирали, със сигурност е различно от това, което ние днес пием, защото те са слагали в него и смокини, и фурми, и нарове, не само грозде. Финикийците пък най-вероятно са запознали с виното гърците и се започва една наистина голям любов между гърците и виното, която дава наистина много на света. Знам, че там има дори бог на виното, това е бог Дионис. Наричат виното "сокът на боговете". Омир го споменава в Илиада много пъти, въобще виното се споменава в Библията много пъти... Любопитното е това, че Гърция е разпространила виното от Черно море чак до Испания. Една от колониите е била Римската, впоследствие, знаем, те набират мощ, така че впоследствие римляните ще разпространяват виното и в останалата част от Европа. Александър Македонски е човекът, който ще въведе виното в Азия. С падането на Римската империя през 476 година на пръв поглед изглежда, че това ще бъде краят на винената индустрия, но нищо подобно не се случва и най-странното е, че Римокатолическата църква е тази, която поема щафетата, просто защото знаем, че виното намира приложение в доста религиозни обреди и церемонии. Само че проблемът е бил, че то е било доста разредено, ясно е защо - не са насърчавали пиянството. В крайна сметка се включва френската аристокрация, така че да бъде произведено вино, което да отговаря на изтънчения им вкус...", обясни проф. Александрова. 

Световната история помни и доста скандални случаи, свързани с виното. Един от тях е от края на миналия век във Великобритания. Разплетен е благодарение на учените. 

"На 5 декември 1985 година фирмата "Кристис" продава в Лондон бутилка вино, която е оценена на 105 000 лири. Върху тази бутилка има инициали "TJ". Историята на човека, който я е предложил, е, че тя идва от една колекция вино, намерена зазидана зад стена на изба в стара къща в Париж. Оттук веднага се разнищват нещата. Предполага се, че тази бутилка е била произведена за Томас Джеферсън. Знаем, че той е бил, преди да стане президент на Щатите, посланик на Америка в Париж. Впоследствие, когато се връща в САЩ, тъй като е много голям любител на френското вино, продължава да поръчва за себе си и за Джордж Вашингтон бутилки вино. И така историята на бутилката, можете да си представите, това е новина, съответно новинарските емисии гърмят: "Бутилка, предназначена за Джеферсън!". Тя е оценена като безценна, в много добро състояние и не щеш ли след нея започват да се появяват и други бутилки от тази изба. Служителят на "Кристи" е леко, той е длъжен да бъде леко подозрителен, но специалистите му казват, че наистина стъклото е произведено по това време. Това е бутилка от 1787 година, това пише на стъклото освен инициалите на Томас Джеферсън. Намесват се специалисти от Федералното бюро за разследване, Скотланд Ярд, МИ-5, да, вярно пенсионирани, но с много голям опит. Намесват се учените, което е най-важното, те правят анализ на изотопа на въглерода С14. Знаем, че него го има във всички органични материали и в крайна сметка става ясно, че това вино датира всъщност след 1952 година..."

Задачата на науката е не само да не допуска фалшификации с вино, но и да изследва ползите и вредите от него. Всъщност някои от тях са били известни още в древността.

"Това, което учените правят днес е, че много сериозно изследват не просто съставките на виното, но каква е тяхната биологична активност. Тъй като то е наистина един пъстър букет от биологични молекули, не само ресвератрол, който е много полезен, но и много други. Доста се говореше за т. нар. френски парадокс, че французите, като се има предвид тяхната диета, би трябвало да имат доста голяма честота на проблеми със сърдечносъдови заболявания, но това не е така и причината доста често се търсеше именно в техния обичай да консумират чаша хубаво червено вино. В момента се извършват много сериозни проучвания върху ресвератрола, но и върху другите съставки на виното, за които знаем, че могат да проявят антитуморна активност, могат да повлияят върху развитието на тежък метаболитен синдром, също така за тяхната възможност да бъдат използвани при профилактика и лечението на сърдечносъдови заболявания, включително има и екипи, които работят върху изясняването на ролята на ресвератрола за състояния като еректилната функция при мъжете. Когато обаче говорим за вино, не бива да забравяме първо, че става дума за умерена и разумна консумация на вино, и второ, че която и да е от тези съставки, ако тяхната биологична активност доведе до това, че те наистина влязат в клинична употреба, тяхното съдържание ще бъде доста повече от това, което можем да приемем просто с чаша вино. Така или иначе виното е била водещата напитка до средата на 17-и век в Европа и това е напитката, за която се смята, че е оказала най-голямо влияние изобщо върху развитието в Европа във всяко едно отношение."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15