Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца ли е най-добре развиващият се град в Северозапада?

Снимка: Виктория Топалска

Според последното актуално изследване на Института за пазарна икономика, брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Враца продължава да нараства. Заплатите и пенсиите също се увеличават със средния за страната ръст. Средната годишна брутна работна заплата на наетите е третата най-висока в страната и първа в Северозапада. 
Усредненото ниво на местните данъци в общините в областта е сравнително ниско и през 2023 година. Размерът на ставката на данъка върху търговията на дребно средно за областта е почти двойно по-нисък от средния - 6,84 лв. на кв. м при 13,04 лв. на кв. м в страната. По-ниски са и данъците върху превозните средства, върху прехвърлянето на собственост и върху таксиметровия превоз. 
Няма да сгрешим, ако кажем, че Враца е най-добре развиващият се град в Северозапада, според повечето данни на Института за пазарна икономика. 
Но, както се казва, винаги има какво да се желае? Или може би не? Това попитахме жители на Враца, като разделихме мненията на хората в две възрастови категории - млади и стари.

Ето какво казаха в анкета на Радио ВИДИН граждани на Враца в по-напреднала възраст:

"Не сега е добре, не е както беше някога, имам предвид, че всичко си има - спокойно е, не е скъпо определено, защото съм живяла и на други места. Не мисля, че искам нещо. Аз съм доволна, градът доста добре се развива, има млади хора, има бебета много, има живот, което е чудесно. Може да се каже, че нашият район в Северозапада е чудесен. Прекрасен е градът, аз живея тук, но не съм врачанка и 30 години стоя, защото градът е прекрасен. Работим, за да променяме, това е разковничето."

Допада ли на младежите града и липсва ли им нещо? Ето какво коментираха:

"Спортната зала за кикбокс си я има, там най-често ходя. Това, което на мен ми е нужно, го има и съм супер благодарна, че го има, защото например за някои спортове го няма. Тъй като брат ми много обича да ходи на боулниг, а тук във Враца няма, ако има една зала за боулинг, ще е много добре, тъй като ще е нещо ново за хората от Враца, няма да се налага да ходят до София всеки път. Би било по-хубаво да има повече развлечения за младите хора, като например всяка една млада госпожица би предпочела да отиде в мол или някакво по-различно място от нашия център, тъй като той не е много голям. Също така, според мен лично, би било по-добре ако има нещо като занимания, като например различни работилници, ако има нещо подобно ще бъде много по-добре."

Враца остава и сред областите с най-добро усвояване на европейски средства. Към 30 юни 2023 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3545 лв. на човек от населението (при 2836 лв. на човек в страната). Гъстотата на пътната и на железопътната мрежа в област Враца е близка до средните стойности за страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15