Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

14
Снимка: радио Видин

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро. Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин. 

В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали кметството, АПК, ученическият пансион, Напоителни системи, читалището, училището. Тук са живели будни и трудолюбиви хора, с желание за образование. Не случайно към църквата „Свети пророк Илия“ се изгражда килийно училище през 1837 г. 

Храмовият празник е на 20 юли. Отбелязва се с курбан, а на 2 август е съборът на селото. 

Днес жителите на Рабиша са над 200. Има и млади хора, но няма къде да се работи. Има и безработни, които са се записали на трудовата борса.Работят два хранителни магазина. Кметството отдавна се е преместило в по-удобна и лесна за поддръжка къща на главната улица. 

Посрещат ни жени, които метат улицата от старата шума и клони. Те работят по програма към Бюрото по труда и отработват по 40 часа месечно. В момента те са 11 души. Вече част от старите натрупани боклуци са изчистени и се извозват с фадрома. 

В село Рабиша очакват бюджет, с който да успеят да почистят и облагородят селото. До сега бюджет не е отпускан на селата и на кметските наместничества. 

В Рабиша има работеща фурна, която четири дни в седмицата изкарва топъл хляб. 

Диляна Костова е кмет вече трети мандат. Тя е родена в София, но родителите ѝ са от село Рабиша. Днес тя се е върнала при корените си, обича Рабиша и се опитва да бъде в полза на хората в селото:



"Някои работят на Винзавода, в дърводобива, към училището, на хотела - това е, няма къде да се работи. Все още нямаме програми. Обещаха ни от Общината, че ще има в скоро време. Започнахме да почистваме и да облагородяваме Рабиша. Ще имаме бюджет, гласувано е и ще се опитам да усвоим максимално средствата. Ще озеленим, ще си купим резачка, храсторез и да се случват хубави неща за Рабиша... Някога тук имахме и пансион. Добър е персоналът в училището. Имаме фелдшер, който идва три пъти седмично... Пощата я преместихме тук, защото е по-удобно и комфортно. Гробищният парк частично е почистван, сега, на следващ етап, ще се почисти. Проблемът е, че до сега не е имало програми..."

За да стигнеш до пещера Магурата, минаваш през село Рабиша. Пътят е лош и не е приятен за туристите.

"Пътищата ни не са добри. Аз мисля, че като регион, в който имаме пещера и идват туристи, трябва да имаме по-добри пътища. Има нужда от ремонт и пътят от Димово до Рабиша, от Белоградчик до Рабиша, те са пътища на АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура" - бел. ред.). Доста туристи идват, отсядат на Белоградчик и в хотела, няма къщи за гости. Тук имаме туристически обекти, имаме прекрасно езеро, може да се направи екопътека. Езерото се използва за риболов, за плаж... Доста години езерото е използвано за напояване, царевица се поливаше."

Селото се гордее с две вековни дървета, два дъба, които са в местността Над врелото. Възрастта им е  300 години.


Водата, която ползват хората, е от собствен извор - "Врелото". Има помпена станция и се дава вода и на други села. Въпреки че водата тук е гравитачна, цената е повишена.

"Варовита ни е водата, но винаги сме имали вода. ВиК - Димово я поддържат, почистват се резервоарите на помпената станция... Тази година имахме инцидент с тока, когато валя мокрият сняг. Около 10 часа бяхме без ток. Прави се профилактика лятото... Аптека нямаме... Личните лекари са в Димово, в Белоградчик, когато се налага, се вика линейка... Притеснява ме това, че повечето млади хора са без работа. Сега ще имаме бюджет и ще можем да си облагородим централната част, градинката, да има цветя, да е боядисано. Смятам, че ще се случат нещата..."



В село Рабиша се работи успешно по различни социални програми с грижа за социално слабите и болни хора. Образованието също е важно за общината, защото тук се намира едно от малкото останали училища в региона. То се води защитено и в него учат 29 деца. В селото има и здравен медиатор.

Най-необходимото за село Рабиша е да има работа за младите хора и средства за почистване на населеното място, убедени са местните хора:
"Чистим улиците, отработваме по 15 дни, трябва да оправим всичко. Имаме училище и детска градина, смесени магазини... Мъка голяма - няма работа. В селото има доста млади хора. Проблемът е, че няма работа... Напазарувал съм си от магазина, да има храна за котките... Трудно се живее, не се живее по селата, това е... Нищо не може да се направи тука... Имаше напоителна система, 20-30 души я поддържаха. Сега нищо не се напоява. Тия села загиват... Идва един фелдшер от Белоградчик, но е добре да има доктор постоянно... Живее се спокойно, нямаме транспорт, това ни е проблем, сега плащаме за такси..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00