Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 март 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН, архив

България отива на предсрочни парламентарни избори, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още днес Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер.

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. 

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване. 

Общинският съвет в Белоградчик реши да бъде създадено Общинско предприятие „БКС-ГРАД” към община Белоградчик. Местният парламент обсъди и решения относно изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. 

Близо 15 000 кутии незаконно превозвани цигари задържаха митническите инспектори на Митнически пункт Оряхово при проверка на товарен автомобил. Камионът е бил управляван от български гражданин, превозвал хладилни витрини за Белгия. 

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. 

Близо 260 граждани на Видинска област са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица, съобщиха от НАП. Организаторите на хазартни игри са задължени да не допускат лица, вписани в регистъра. 

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници". В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала.

Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в село Георги Дамяново е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученика от 17 училища от страната мерят своите знания и умения. 

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година. Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула. 

Читалището в Мездра е с ново ръководство. С пълно единодушие за председател бе избран главният художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл ”Мездра” Мирослав Аспарухов. 

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка

Продължава кампанията "Зелена Враца". През изминалите два уикенда в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота /30 март/ ще се проведе третата инициатива от кампанията. В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен, магнолия, червенолистна слива, албиция, офика и бадем.

Община Монтана организира фермерски пазар. 30 шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители. 

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда". 

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава възстановяването на опожарения храм в "Заножене"

Възстановяват опожарения храм „Свето Възнесение Господне" във вършечкия квартал „Заножене".  Църквата, която е на повече от 150 години, изгоря в нощта преди Цветница миналата година. Възстановяването на църквата в квартал „Заножене" започна с 80 000 лева.  В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения.  Сумата бе удвоена от епархията,..

публикувано на 28.04.24 в 15:50

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28