Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Снимка: Радио ВИДИН

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше организирана съвместно с Европейския икономически и социален комитет, с гости и от чужбина, тъй като това е общ, европейски проблем, посочи Васил Велев:

"Ние сме свидетели как Европа се деиндустриализира и делът на Европейския съюз в световната икономика постоянно спада. Това не е отскоро, но напоследък се ускорява това темпо... И напускането на големи европейски компании от базовата индустрия се засилва именно поради напоследък още по-неконкурентни цени на енергията. В периода на зелен преход европейска политика е преходно гориво да бъде природният газ. У нас това се оспорваше, но вече като че ли също е прието. Цената на природния газ, обаче, на европейските борси в Европа е от порядъка на пет пъти по- висока от цената на природния газ в щатите. Това не е просто някаква разлика, това е смазваща разлика и поради тази причина и подмамени от пряка подкрепа за инвестициите в щатите много европейски знакови компании изнасят своята дейност там, а други се изнасят по посока към Китай. А за зеления преход е нужна базовата индустрия, нужни са металите, нужни са строителните материали освен енергията за производство на съответните инсталации, съоръжения. Всичко това не може да не ни притеснява предвид  факта, че в България допълнително цените са и над средноевропейските както на електроенергията, така и на природния газ. И това беше важна причина за провеждането на тази конференция. Ние настояваме на всяка стъпка от зеления преход това да бъде целта, която да е ръководна и оптимизираща всички други цел и функции- конкурентна цена на енергията."

Това може да се получи като се правят разумни инвестиции и разумни решения. Например, да се инвестира в скъпа енергия, която да има преференциална цена и тази цена чрез различни механизми да се плаща от потребителите над пазара, за да се изплащат тези скъпи инвестиции е неправилен път. 

В щатите е уреден пазарът на електроенергия, той повече прилича на това, от което ние преди време се отказахме- регулирания пазар, отколкото на нашия, свободен пазар на една стока, която е много специфична. Енергията е такава стока, която се произвежда и потребява едновременно, за да бъде балансирана системата. Системите за съхранение на енергия, първо, че не са достатъчно развити, второ- са свързани с големи загуби и затова именно стремежът е да съвпада моментът на производство с момента на потребление. Възобновяемите източници са с непостоянен график. Съответно необходимостта от базови мощности е очевидна, допълни Васил Велев.

Забавя се либерализацията на пазара за битовите потребители. Изборите отново като че ли казват своята дума, коментира Васил Велев преминаването към свободния пазар на електроенергия и за битовите потребители:

"От 1 юли тази година трябва да се либерализира пазарът на едро. Т.е. не това, което домакинствата купуват, това е пазарът на дребно... Пазар на едро е енергията, която купуват доставчиците на домакинствата, т.е. електроразпределителните предприятия, ЕРП-ата. Досега ЕРП-ата и в момента те получават енергията за домакинствата не на пазара, на борсата, а по съответни квоти и цени, които се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране, т.е. те имат фиксирана, регулирана цена, по която се снабдяват с енергия. Към нея се добавя фиксираната цена, регулирана от КЕВР за разпределение и другите мрежови такси и така се получава крайната, фиксирана цена за киловатчас, по която се снабдяват домакинствата. Това, което сега предстои от 1 юли, но по всяка вероятност ще се отложи за 1 юли следващата година, е ЕРП-тата да купуват енергията на пазара, а не да я получават на фиксирана цена."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37