Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата криза ще свърши, когато правителство изкара пълен мандат

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Вариантите след 9 юни са три: нова Сглобка, ГЕРБ в коалиция с друга формация или избори през есента

Евелина Славкова
Снимка: БГНЕС
Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания. 

Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. 

Какво ще предложи предизборната кампания? 

Възможни ли са фундаментални промени в родната политика? 

Седмица остава до официалния старт на предизборната кампания, с който ще започне обратното броене към 9 юни.

Предстоящия вот 2 в 1 дискутираме с Евелина Славкова, социолог в "Тренд".

Радио ВИДИН: Какво показва социологията?

"Няколко неща. През изминалата седмица изследователски център "Тренд" публикува своето редовно социологическо проучване. Разбира се, основният акцент е свързан с електоралните нагласи, които са най-интересни, особено в контекста на предстоящите избори. Виждаме едно отделяне на ГЕРБ-СДС от останалите политически формации, като разликата между първия и втория е 10%. Другият акцент в проучването е второто място: много трудно от днешна гледна точка можем да кажем кой ще е втори, трети и четвърти, като визирам ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС. С близките резултати помежду си е много трудно към този момент да определим кой каква позиция ще вземе, което показва само по себе си, че кампанията ще има своето значение. Тоест това, което ще се случва в кампанията, ще бъде ключово за това дали ще мобилизира или демобилизира част от електоратите на политическите партии, така че да вземат определена позиция. На пета позиция е БСП, а след тях са ИТН. Правя уточнение, че проучването е преди обявяването на някои други политически проекти - Синя България, този около Ваня Григорова и Мая Манолова. Вече в проучването за май месец от "Тренд" и останалите колеги от агенциите ще можем да измерим в пълнота какво всъщност се случва на политическата сцена и какви могат да бъдат очакванията ни за това какво ще се случи на 9 юни. Няма особена разлика, разбира се, между резултатите за парламентарните и европейските избори. Разлика ще отбележим при ДПС, тъй като те очакват традиционно гласоподаватели от Турция, които ще ги подкрепят за местния парламент, но нямат право да гласуват на европейските избори. Тук ще има някаква разлика. Трудно ми е да отчета каква. На изборите миналата година ДПС получи 60 хиляди гласа от Турция, които виждаме, че са немалък процент. Общо взето това е картината - много неясна. Това е моментна снимка. Виждаме, че непрекъснато излизат определени скандали, случват се определени събития, които няма как да не влияят върху електоралните нагласи и мобилизацията на хората за изборите 2 в 1 на 9 юни".

Радио ВИДИН: Лично според мен, разбира се, всичко това, което се случва в последните дни с "Продължаваме промяната", си мисля, че е възможно да влоши техния резултат.

"Общо взето от септември месец миналата година, когато агенциите, позволявам си да говоря в множествено число, отбелязахме спад в подкрепата от резултатите, които те отбелязаха през април месец, разбира се, в контекста на т.нар. Сглобка, която се осъществи... със сигурност част от електората им, който ги подкрепяше, гласуваше за тях не толкова, защото безкрайно много ги харесва и споделя идеите им, а просто заради т.нар. анти-ГЕРБ говорене. Което, разбира се, със Сглобката - това говорене някак си поизостана, въпреки че сега се е активирало. Това по-скоро обаче е в контекста на изборите. От друга страна, т.нар. морална карта, която държаха в другата си ръка, тя също е поизчерпана като легитимен инструмент за мобилизация на електорат в контекста на снимките, които видяхме - пачките, кучета, пудели, някакви висши лица, които бяха защитавани от ПП-ДБ, такъв беше главният секретар на МВР, който ходи на спа с криминални лица... нали, това са ситуации, които няма как да не влияят върху мобилизацията на техния електорат. Спад със сигурност. Виждаме даже, че не толкова ГЕРБ расте, колкото ПП-ДБ спада. Поради тази причина се отваря тази ножица от около 10%".

Радио ВИДИН: В последните месеци твърде често се говореше, че ние сме оставили зад гърба си политическата криза. Моето впечатление не е такова. А какво е вашето лично мнение по темата?

"Всеобщото усещане е, че кризата и т.нар. Сглобка, която трябваше да пребори кризата, не доведе до този резултат, който всички очаквахме, без да говоря в качеството ми на изследовател на политическите процеси. По най-прост начин казано, за мен политическата криза в България ще свърши, когато имаме едно редовно правителство, което изкара пълен мандат в рамките на 4 години. Всичко останало смятам, че е пореден етап, независимо дали имаме правителство за 1 година, за 9 месеца или за 2 години. Това е етап от политическата криза, в която България от години се намира. За съжаление, смятам и съм убедена, че мнозинството от хората споделят моето мнение, че тази политическа криза не ни дава възможност да се направят важните за страната реформи - да се приемат законопроекти, които в крайна сметка да отпушат Плана за възстановяване... просто безкрайното политизиране на всеки един акт от гледна точка не на обществените нужди, а от партийните нужди - това е вредно за цялата държава. Разбира се, надяваме се, поне аз персонално, че по някакъв начин ще бъде сложен край на тази криза. Пак казвам - измерителят е много по-дълъг от това само да бъде създаден кабинет. Вече съставянето на кабинет не е достатъчен аргумент, за да кажем, че политическата криза е приключила".

Радио ВИДИН: В момента наблюдаваме престрелки, които са предпоставки за това кампанията да бъде черна, каквато по принцип е обикновено. Въпреки всички остри нападки, най-вероятният сценарий след изборите е нова Сглобка.

"Три варианта се виждат. Първият е някакъв разговор между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Казвам и ДПС, защото няма да бъдат достатъчни гласовете между двете коалиции за съставяне на правителство. Ще трябва и трета политическа сила. Другият вариант е нещо друго: между ГЕРБ-СДС, ДПС и трето нещо. Третият вариант, който също е на дневен ред, са изборите през есента. И трите варианти са абсолютно равно възможни да се реализират след 9 юни. По отношение на кампанията - тъй като ми позволихте, много рядко, нали, се отправя към нас, анализаторите, въпрос извън контекста, а по-скоро да кажем мнението си като граждани, та аз като гражданин и като избирател ще си позволя и в този въпрос изречение в това си качество: надявам се да има повече разговори и за политики, и за бъдещето на България, не само компроматната война, която съпътства всички избори в последните години".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00