Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г. създава собствен лейбъл – "Бет-Кар рекърдс". Изявява се в колежи и университети като преподавател – изнася лекции за историята на джаза и неговите корени, като наред с това пее. Нейната студентска образователна програма "Джаз ахед" съществува и до днес. Маниерът и на импровизация е подражаван дори в съвремието. Повечето от записите и са препоръчителни за всички, които обичат джаза.

Слушайте ни всеки четвъртък след новините в 11 ч. и в ранното нощно петъчно утро от 2 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00