Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самотноживеещ и с увреждания жител на село Рупци се нуждае от личен асистент

ОП "Социални дейности"- Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Жител на село Рупци - Тодор Михайлов, потърси Радио ВИДИН и разказа, че живее сам, 100% инвалид е и има право на асистент. От Общинското предприятие "Социални дейности" му предлагали възрастни жени, които според Михайлов не могат да са му от помощ. Освен това не искали и да пътуват до село Рупци. Той няма близки, на които да разчита и моли да му бъде назначен по-млад човек. Не можел да ползва услугата "Топъл обяд", защото не всеки ден може да излиза да си получи храната.

"От социалното към Общината там дето е дават, имам право на асистент, ама се едни над 60 години жени, които като чуят че става въпрос да пътуват, как ще пътуват, първо, не им се пътува. Ако е в града, може и да може. Но аз не искам такива 60-годишни баби, които какво ще ми свършат те на мен. Нито пералната ще може да ми пусне, нито да приготви нещо за храна топло на печката. Нищо не може да ми свърши, а имам право на 170 часа са горе-долу. Възнаграждението им е прилично, но тука трябва от тия безработните, които са в работна възраст, не са пенсионерки", каза Тодор Михайлов.

Потърсихме Община Видин, за да попитаме как може да се помогне на Тодор Михайлов, може ли да получава топъл обяд и да разяснят какви са задълженията на социалните асистенти, както и има ли доброволци в общината, които да обгрижват възрастни хора.

Неколкократно сме се опитвали да съдействаме на Тодор Михайлов, каза Борислава Борисова, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика.

"Има право на личен асистент по механизма "Лична помощ"... Механизмът е отворен, няма ограничения, няма критерии, стига да има ТЕЛК решение с чужда помощ и процентът да е висок, какъвто е неговият. В края на месец декември лицето господин Тодор Михайлов е посетил Общинското предприятие "Социални дейности" и е обяснил, че има направление за включване в механизма. За целта помоли служителите към предприятието да предложат личен асистент, тъй като няма близък роднина, който да иска да се ангажира с него. От базата данни, които имаме заявления в предприятието предложихме на лице, което живее в същото село, жена, изпратихме я в дома, за да се запознаят и той да прецени дали може да му стане личен асистент. Обадил се е на другия ден и ни е уведомил, че не отговаря на критериите му, тъй като не е млад човек, не е интелигентна и няма компютърна грамотност."

Втора жена е изпратена, която отново не е одобрена от Тодор Михайлов. Разбрали се като си намери подходящ човек да го изпрати и ще бъде назначен от Общината. До този момент такъв не е изпратен.

В началото на месец януари служителите на предприятие "Социални дейности" са попълнили документация от името на Тодор Михайлов, след като се обадил по телефона, за да го включат в проект "Топъл обяд". След проверка в "Социално подпомагане" е одобрен. "Топъл обяд", обаче, се предлага точно на 500 души, като за село Рупци са определени двама жители, а в списъка за селото Тодор Михайлов е под номер 11.

Общо 1080 са потребителите по механизма "Лична помощ", каза още Борислава Борисова. 23 социални услуги са налице на територията на община Видин, отделно по патронажна грижа има 90 лични домашни помощници, които минимум обгрижват по 5 души. Отделни има социални асистенти- 62-ма обгрижват 200 нуждаещи се.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50