Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Проф. Радостина Александрова
Снимка: Стопкадър, БНТ

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски болести, протичащи с обрив. Причинителят ѝ -  парвовирус В19, е доказан преди 50 години. Предаването му може да стане по няколко начина. 

"По респираторен път и също така тогава, когато сме пипали с ръка места, замърсени с капчици при кихане и кашляне на инфектирани хора. Също така предаването на инфекцията може да стане при преливане на кръвни продукти, при трансплантация на костен мозък, може да стане и по време на бременността от майката на бебето. До какво може да доведе зависи от организма, който стои срещу него, зависи от възрастта, какво е състоянието на имунната система, какво е хематологичното състояние..."

Най-често засегнати са децата от 4 до 14 години, поясни проф. Александрова.

"След инкубационен период от 4 до 14 дни, но може да бъде и до три седмици, най-често се развива въпросната пета болест или инфекциозният еритем, който е една комбинация между обрив и грипоподобни симптоми. Самият обрив е доста специфичен, вече всички разбраха, че има вид сякаш детето е напляскано по лицето. При възрастните, които са инфектирани, обрив е много по-малко вероятно да се появи, по-скоро ще се появят болки в ставите и изобщо има много проучвания, които търсят връзката между този вирус и остеоартрита, възпалението на ставите, което си е един доста сериозен проблем."
 
Бременните жени също могат да бъдат инфектирани,  а част от тях да предадат инфекцията на плода, поясни вирусологът.

"Предаването на вируса от майката на плода става основно между 9-а и 20-а гестационна седмица, като вероятността това да се случи е между 17 и 33% и в огромната част от случаите оттук не следва нищо неблагоприятно за плода. Но това, което привлича вниманието на специалистите в случая, е, че развиващият се плод също има клетки, чувствителни към този вирус. В него особено през втория триместър протича образуването на кръвни клетки в черния дроб, те са уязвими към този вирус. Но клетките на миокарда може да бъдат уязвими, ендотелните клетки и доста други клетки и всъщност точно това определя вероятността да има прояви от страна на фетоса и изобщо тази инфекция може да се свърже с повишаване на риска от неблагоприятно протичане на бременността, съответно спонтанен аборт или мъртво раждане, като пак казвам, това се случва много рядко..."

Имунитет срещу парвовируса В19 е по-траен в сравнение с този срещу грипния и респираторно-синцитиалния вирус, обясни проф. Александрова.

"Така че хората не би трябвало да изпадат в някаква паника, това е вирус, с който ние знаем, че сме заедно поне от пет десетилетия насам. Нищо ново не се случва, просто в момента очевидно,че има увеличаване на случаите, което наблюдавахме и при други инфекции и това е причината, поради която по-често говорим за него. И пак повтарям, че в огромната част от случаите инфекцията просто се разрешава, тоест организмът се справя с нея, което не означава, че трябва да бъде подценявана, особено когато има рискови групи."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39