Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Снимка: Радио ВИДИН


Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат. 
Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и конкурентоспособност. 
Според текстовете, забраната свързана с вноса на автомобилите ще засяга превозните средства с екокатегория под Евро 4, с други думи най-вече 20-годишните автомобили или по-старите от 20 години. 
Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили коментира за Радио ВИДИН, че подобна рестрикция не трябва да бъде приемана защото противоречи на европейски закони:

"Ние като Асоциация излязохме със специална декларация, коментирайки всеки един текст, който е в това предложение. В частта, където е записано, че трябва да се наложи забрана на внос и продажба, което е абсолютно недопустимо, препродажба и продажба на такива автомобили, на такива автомобили със стандарт под Евро 4... Това като разпоредба е толкова необмислено... Никой не по европейски директиви и закони, никой не може да спре свободно придвижване на стоки в ЕС, автомобилът е точно такава стока. Никой не може да спре продажбата на една движима и недвижима собственост, на който и да било гражданин в ЕС и съответно в определената държава. Ние сме на мнение, че те трябва да потърсят първо съвсем друга рестрикция, като много добро преглеждане през техническите прегледи. Ако има автомобили, които не отговарят на еко нормите, защото Евро 4 е една доста добра норма, с катализатори, с дпф филтри и ако затегнат техническите прегледи и автомобилите преминават тези техн. прегледи съответно с добри показатели те спокойно могат да се движат, както е в цял свят..."

Относно мярката, свързана със забраната за продажба на по-старите автомобили, Любомир Доросиев обясни, че има не малко превозни средства, които с годините покачват своята стойност и е неправилно да лишават човек от правото да ги продаде:

"То има много автомобили, които струват по 100 000 лв. пък са 60-та година. Има ретро автомобили, как може да забранят едно такова неща да сменя собственика и да не може да се придвижва от държава на държава. Аз лично имам такива автомобили, които ги държа... Значи те казват, че България е моргата на Европа, така е защото действат грешни правила. Колкото е по-стар автомобила, примерно Евро 4 автомобил да плаща данък 500 или 1000 лв".   

Огнян Ценов е собственик на автокъща във Враца. Казва, че такива рестрикции, свързани със забрана на вноса на по-старите коли, не трябва да действат у нас, защото те нямат аналог в Европа:

"Не вярвам, че това може да се случи, поради простата причина, че това го няма никъде в Европа. Аз не знам специално за Австрия, Германия, Италия, Франция дори нямам наблюдения да са забранени коли под Евро 4. Там при тях особено в Австрия, Германия, колите, които могат да минат технически преглед, си се продават и се карат от хората... Аз така или иначе такива коли не продавам, но не знам ние не сме толкова богата държава да забраним на хората да карат коли под Евро 4, защото те не могат да си купят други"

По думите на Огнян Ценов, екологичните системи в по-новите дизелови автомобили след определени км. се задръстват и започват да правят проблеми, което е причина те да бъдат премахвани от собствениците. 

Относно предложенията свързани с евентуалната забрана на вноса и продажбата на по-старите автомобилите, видинчани коментират, че никой не трябва да ги лишава от правото да управляват автомобил по техните финансови възможности:

"Градски транспорт няма с какво ще пътуваме, аз говоря за нашия град. Да ги забранят кой ще купи нова кола, такива като нас кога ще купят. Моята кола е от 90-та година, ако не мога да я продавам за скрап, друга идея нямам... Тази ми е пета кола и на мен и на сина ми, ние ако не е това 2-ра употреба какво ще караме. Не бива да ги забраняват, инвалид съм и я ползвам за услуги, щом пали и ми върши работа защо да се забранява... То хубаво да караш нова кола, ама трябва да имаш и пари, с 800, 900 лв. няма как. Не всеки може да си позволява нова кола или на 5, 6 г... Не трябва да се забранява, ние не може да си позволим това, което Запада си позволява, да кара все нови коли и на всеки 5 г. ги сменяват, точно тогава, когато трябва да се слагат пари в колата... " 

Наскоро текстовете в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат бяха подложени на обществено обсъждане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30