Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

"Най-големият ми проблем са големите очаквания на хората"

13
Снимка: радио Видин




Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста. 

От пръв поглед прави впечатление елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а заведението, в което сядаме да изпием по едно кафе, приютява доста представители на котешкото царство. А знаем, който обича четириногите мъркащи животни, не е лош човек. 

Работещите фирми в Монтана са 2340 - микро, макро и средни предприятия, БВП е 33 хил. лв. на глава от населението, безработицата тук е под 4 %.   

Кмета на община Монтана е Златко Живков- единственият кмет в България, избран за 7 мандат. От 1999 година, вече 25 години работи и се грижи за просперитета на своя град и община. За неговото преизбиране вероятно си има обяснение- работната му седмица е 80-часова, постоянно пътува, среща се с хората от селата, приема жители в кабинета си почти всеки ден, въпреки ,че графикът му за прием е в петък. Стремежът му е да откликне на всеки човек и неговия проблем, а пък работата за Монтана е негова мисия: 

"Рецептата за успеха е мотивацията за работа. Монтана от най-слабият икономически град в миналото, днес е най-силният в икономическо отношение град в Северозапада, износът от нефинансови активи е 1 млд.50 млн.,  на Враца 240 млн.лв., на Видин - 190 млн.лв., тоест това, което се изнася в чужбина от фирмите. В топ 150 български фирми има 5 от Монтана. Днес Монтана се гордее с 600 дка зелени площи, нови паркове и градини, сега сме в тези 86 общини, които сменят уличното си осветление. В топ 6 сме на чистите градове. Подменяме целия град с енергоспестяващо осветление, с LED лампи, които са по-ефективни, цената е по-ниска. На покрива слагаме панели, за да има електричество за фонтаните... Каква е рецептата ми за успех? Аз нямам почивен ден, освен ако съм в чужбина, само тогава не обикалям селата. Познавам наизуст всичко в Монтана- в града и 23-те села. За разлика от други места, тук можеш да видиш всичко, което излиза от ръцете ти... Аз се старая да си свърша моята работа. Ето - продължава подмяната на уредите за отопление, осветлението, имаме два големи проекта на "Общински пътища", чакам три проекта за 5 улици в центъра по инвестиционната програма да минат. Монтана е в градовете до 50 млн. и подаваме всички проекти...

За мен община Монтана е мисия... С една дума - животът не завършва в 17,30 часа и почивните ми дни са изключение. Смениха се над 16 правителства аз се старая да си свърша моята работа... Монтана днес е най-силният в икономическо отношение град в Северозапада...", казва Златко Живков:

Той е и заместник - председател на Европейския комитет на регионите в Брюксел. По думите му, от 6 от 10 най-слаби региона в ЕС са български- на практика, цялата страна. Затова и в работата му са важни всички хора. Предприема мерки в помощ на различните групи, защото всички са важни, но се забелязва всеобща тенденция на застаряване на населението

"В една община са важни всички хора- и младите, и хората на средна възраст, както и пенсионерите... Патронажът ни е над 1500 души, имаме много проекти "Грижа за дома" и така се обслужват много хора... "

Община Монтана активно работи по трансгранични проекти със съседните Румъния и Сърбия. Това са прекрасни възможности за икономическо и културно развитие на регионите, смята Златко Живков. За него язовир Огоста е богатство, но напоследък всички говорят за това колко е опасен. Язовирът се стопанисва от държавата, в предаварийно състояние е, необходими са 30 млн.лв. за допълнителни ремонти на язовира, казва кметът. 

А ето какво споделят хората, които живеят в Монтана:

"Засега е спокойно, но бедно... Хем са ниски заплатите, хем трудно се намира работа... Къде са тези работни места? Не ги виждам къде са тези работни места, не е достатъчно, затова младите се изнасят нанякъде, селата са ни бедни... В Италия селата цъфтят, а тук... жалко... Не се живее много добре, но аз съм пенсионер... Спокойно е, работа по-малко, но се живее спокойно с малки деца... Имаме достъпни детски ясли и училища, не търсим частни детски градини, децата ни играят в парковете на свобода..."

Повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30