Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 27 септември 2024 година

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

Снимка: Подкрепа за реализация-Видин

В "Едно" говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин. 

От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa inkluzijom", изпълняван по програма "Еразъм +".  Целта е да бъде осигурен равен шанс за хората със специални потребности, каза Селена Ристич, председател на Детски център - Зайчар. 

"Идеята на фестивала от 2016-а година е да насърчава младежи с увреждания, техните способности. Ние се грижим за деца и младежи с увреждания, както и от уязвими групи. На фестивала тази година имаше гости от Хърватия – танцов колектив "Магия", фондация „Подкрепа за реализация“ от Видин, балетно студио  "Еурека" от Скопие.


Около 3000 деца и младежи са участвали във фестивала "Арт зона за всички" при нас в Зайчар от 2016-а година. Аз бих искала от 2025-та година това да е пътуващ фестивал, който да пътува в цялата държава. В една година да избираме по три града, на другата също. Фестивалът да не е на едно място, а да пътуваме заедно с нашите партньори от България и от други държави. Сега от Босна и Херцеговина, от Тузла тук беше център "Стъпки на надеждата". Това е център, подобен на видинската фондация. Аз исках да се запознаят, да могат да работят заедно. Искаме да накараме хората без  увреждания да са по-чувствилетлини към проблемите на тези с увреждания и не са само това. Искаме за хората с увреждания да има рампи, да има достъп в театъра, в банката. Те имат много проблеми, не могат да работят. Никой не иска да приема хора с увреждания. Искам децата да имат свой личен асистент на училище и вкъщи, това при нас в Зайчар го няма, за разлика от други градове. Затова искаме да се направи мрежа от повече организации, които да помогнат за промени на законите, да въздействат на местната власт."


Специалисти от двата център за социална рехабилитация и интеграция към фондацията - за деца и за възрастни участваха в поредица от обучения, насочени съм работещи в социалната сфера.

Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при хора с увреждания представиха днес от MRG Benefits. Насочено е към социални работници, каза Маргарита Сариева от обучаващата организация.

"Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация по отношение на това как да развиват умения на децата с увреждания, а не да ги крият или да ги подпомагат така, че тези умения се забавят в развитието си. Ние сега се опитваме както за самите специалисти, така и по отношение на консултирането на деца с увреждания да дадем повече информация за това как биха могли да развиват техните умения. Едно социално функциониране на човек с увреждане може да бъде богато, може да бъде и ограничено и с това обучение се стремим да направим повече сфери на развитие, възможностите, които хората с увреждания имат, защото те са различни - хора с ментални увреждания, с психични разстройства или пък деца с аутизъм, най-различни разстройства, с които се работи по различен начин."

На 19-и и 20-ти септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" участваха в още едно обучение, насочено към специалисти, работещи в социалната сфера. За новите насоки в тази област разказа психологът Зоя Соколова от обучаващата организация "Тренинг фактори". 

"Имахме занимания с доста колеги във Видин и Лом, които работят в социални центрове, и то предимно в такива центрове, които предоставят услуги за хора с увреждания  и не им е ясно как точно ще преструктурират тези центрове по смисъла на новия закон в социални услуги."
Организаторът "Социални дейности" в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към "Подкрепа за реализация" Юлита Петорва обясни:

"Това беше много полезно за целия екип на  Центъра за социална рехабилитация и интеграция, тъй като с въвеждането на новите неща от Закона, ние освен документално, трябваше да си стиковаме и самата работа с потребителите, защото много от дейностите ние ги извършваме, но не знаем към коя категория спадат."

Специалисти от ЦСРИ се включиха и в онлайн обучение за административната дейност в областта на социалните услуги. Психологът Дилян Борисов обясни:
 
"Самото обучение беше водено от професор д-р Костадин Марков. На обучението, което беше онлайн, бяхме служители от цялата страна."

Като част от спортните дейности на ЦСРИ за пълнолетни към фондация “Подкрепа за реализация” младежи посетиха Спортен комплекс “Колодрум” във Видин, каза кинезитерапевтът Павел Павлов. 

"Под мое ръководство и ръководството на Мирослав Митев, който е управител на спортния комплекс младежите проведоха импровизирана тренировка."

Хора, които посещават ЦСРИ заедно със специалисти от екипа гостуваха в дневния център към Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения във Видин. Социалният работник Татяна Иванова обясни:

"Гостувахме за поредна година, като бяха организирани арт работилници. В едната работилница рисуваха върху стъклени бутилки, а в другата изработваха арт - декорации от плат."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39