Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

| Интервю
5
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори преди буквите. Създава първата си песен, в стил джипси джаз, "Обичам те през май", която успешно реализира през 2021 година. 



Освен като писателка, Ана-Мария блести и като инфлуенсър. Преди три години тя създава YouTube канала "Светът на Ан-Мари", където споделя своите приключения, пътувания, мисли за майчинството, творчеството и любимите си български книги и музика. В социалните мрежи описва себе си с чувство за хумор като "майка, творец, юрист, пътешественик и ходещо бедствие". Нейните последователи, както в YouTube, така и в Instagram, се наслаждават на позитивното ѝ излъчване и нейната искрена любов към живота.



През последните години Ана-Мария изразява своята любов към творчеството и чрез други форми на изкуство. През 2018 г. издава дебютната си стихосбирка "Пияните мисли на една трезва глава", последвана от втора стихосбирка три години по-късно. Тази година тя прави още една крачка в литературния свят с издаването на своята първа книга за деца "Д като Дакел", вдъхновена от истинските приключения на нейното куче Анди. Чрез книгата си Ана-Мария иска да събуди любовта към четенето сред децата и да ги научи, че добротата е заразителна и винаги има смисъл да правиш добрини.



"Много е важно според мен, без значение книжка, списание, филмче или детски сериал, защото децата гледат и това, да има определена поука и да има нещо, което дава или засяга дори социални проблеми. Забелязвам все повече такива детски книжки, което ми дава една вътрешна утеха."

Беше ни чудно защо Ана-Мария избира да учи за юрист, след като е толкова артистична личност.

"Правото също е изкуство. Има една римска сентенция, която ние учим в първи курс - "Правото е изкуство за доброто и справедливото". Реално доброто и справедливото като ценности аз лично ги залагам в творчеството си и ми се иска да се проявяват малко по-често в ежедневието ни, дори и в битовизмите, за които се караме или на които ставам свидетел ежедневно, за конфликти между хората, именно за това не съм съгласна, че правото не е изкуство и че не подхожда на артистичните хора, даже напротив. Има изключително интересни неща и може би, поне в моя случай, правото ме заземява, докато изкуството ме кара да летя, да мечтая. Правото ми създава една хубава граница, не в лошия смисъл, в който да мисля повече за заобикалящия ни свят и малко по-логично."

Макар че днес живее в София, корените ѝ винаги я дърпат обратно към родния край. Ана-Мария често се връща в Берковица, където прекарва едно вълшебно детство - спомени, които сега би искала да предаде и на собственото си дете.

"Коренът винаги ме е дърпал и продължава да ме дърпа към моя роден край и винаги там съм творила най-много. Постоянно прекарваме време в Берковица, буквално няма уикенд, в който да не кажа на моя мъж да ходим. Ние сме влюбени в природата на целия Северозапад, не само на Берковския Балкан, даже нашата любов разцъфна по планините... Общо взето природата е феноменална, не случайно точно в нашия край са творили. Вазов е създал едни от най-невероятните си произведения, разбирам го напълно... Имам много поводи за връщане. Надявам се един ден да живея отново в Берковица, много ми се иска детето ми също да прекара повече време там, с този чист въздух и огромни широки отворени простори към планината... Чакаме подходящото време, в което това да се случи."



Когато попитах Ана-Мария какво я вдъхновява да твори, тя сподели: 

"За мен е важно да правя неща, които вдъхновяват хората и ги карат да се замислят. Творчеството ми идва от желанието да покажа, че добротата винаги има място, където и да сме... 

Втората ми стихосбирка се казва "Без граници, маски и други затвори", като книжката е разделена на три глави. Първата е "Затвори" - те са малко по-тежки стихове, не са само любовни, естествено има и такива, но по-скоро там се засягат всички случки, на които съм ставала свидетел, които са ме разстройвали по някакъв начин. Вторият раздел е "Маски" и там засягам по-скоро маските, които всеки от нас ежедневно си слага, за да съвпадне с възгледите на обществото, за да задоволи нечии потребности, но не и своите. И вече "Без граници" е главата, в която аз като автор и надявам се ти като слушател политаш, замисляш се за мечтите си, замисляш се за това, което е важно в живота, за това, което наистина има смисъл, като семейство, вяра, следване на определени цели и това да оставиш следа в този, мрачен свят... И общо взето засягам социални теми, но има надежда, важното е че има надежда."



Ако се чудите откъде Ана-Мария черпи силата си - може би това е връзката ѝ с родния край или любовта към близките хора, или пък нейният неспирен стремеж да се развива и усъвършенства. Едно е сигурно - Ана-Мария Герасимова е много повече от инфлуенсър, тя е творец, който оставя следа. 

Чуйте повече в прикачения звук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57