Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

В Мелбърн гласуват в българската църква с надежда за далечната родина

Точно в 7:00 ч. местно време избирателните секции в Австралия отвориха врати за сънародниците ни, желаещи да гласуват за бъдещето на България. На тяхно разположение са общо 6 секции в градовете Аделаида, Бризбън, Мелбърн, Пърт и Сидни.

В Мелбърн изборният ден започна точно в 7 часа или в полунощ българско време. "Тази сутрин имах възможност да упражня правото си на избор в избирателната секция тук, в Мелбърн и безкрайно благодаря на организаторите и на членовете на комисията за нормалното и спокойно протичане на избирателния процес" – каза за Радио България Минчо Кисьов, който от години живее в Мелбърн и добави, че гласува с надежда за България.

Соня Арабаджиева
С подобна нагласа е и Соня Арабаджиева, ръководител на фолклорна група "Българи" в Мелбърн. Но тя не скри разочарованието си от политическата ни класа, неспособна да изведе страната ни от задънената улица, в която са я вкарали. "Трябва да се гласува днес, защото е крайно време политиците да спрат с кавгите, да започнат да мислят за България", каза Соня Арабаджиева. "Според представители на секцията ни до момента активността е същата като през последните избори през 2022 г., като до 15 часа наше време са гласували около 80 души", каза тя и добави:

"Ние имаме голяма изборна активност в Австралия, от гледна точка на това, че не сме толкова много, като българите в Европа или в САЩ, където има големи български общности. Ние сме тук шепа хора, но все пак гласуваме всеки път. И след това виждаме, че отново няма кабинет, защото процентната конфигурацията на партиите не го позволява. Да, хората тук гласуват, макар че може да се желае много повече. В Мелбърн мога да кажа, че сме обичани от Бога, защото си имаме наш божий храм – българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“. И тази година изборите се провеждат в църковната зала в двора на храма. Винаги преди да гласуваме, палим свещичка за страната ни. На тези избори хората тук гласуват за едно по-добро бъдеще, за да можем да се върнем там и да допринесем за просперитета на страната ни и за нейното достойно място в Европа, каквото никой не може да й отнеме."

Днешният изборен ден е започнал със служба на отец Велин Илиев в българската църква "Св. Св. Кирил и Методий". Преди да пристъпят към урните мнозина се отбиват в храма, за да молитва за бъдещето. 


Известният български скулптор Ганчо Тасков е роден в Кюстендил преди 73 години, но по-голямата част от живота си прекарва в Австралия. Твърди, че на тези избори за пореден път гласува с надеждата, че България ще преодолее кризата, бедността, безпътицата. И ни призовава да сме по-активни в днешния изборен ден:

Ганчо Тасков
"Не мога да се примиря хората да живеят така. Моята родина не заслужава това!  – казва Ганчо Тасков. – Защото тя е с много богата история, култура и не бих жела да изпада в нищета. Искам България да бъде свободна, независима. Нито обвързана със САЩ, нито да бъде обвързана с Русия. Но да има приятелски отношения и да бъде една светлина в света като миролюбива държава.Иска ми се хората в България да живеят по-сносен живот, с по-висок стандарт, по-добро медицинското обслужване и т.н. Но за целта всички българи трябва да се обърнат искрено към себе си и да вземат решение да гласуват на днешния ден, да не бъдат пасивни. Знам, че те са отчаяни от това, което се случва в България и не вярват на политиката, но нека да съберат сили! Трябва да се състави правителство, да има редовен действащ кабинет, който да отговаря на изискванията на хората. И ако след няколко месеца властта не изпълнява своите обещания, обезателно това правителство да отстъпи място на друго, по-добро" – каза в заключение Ганчо Тасков.

Снимки: Соня Арабаджиева и Ганчо Тасков


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:

Още от категорията

Първи учебен ден в българските училища в Рим и Флоренция

И тази година българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим отвори врати, за да продължи мисията си на разпространител на българския език и култура в Италия. Да окуражи децата и техните преподаватели, дойде и посланикът ни в Рим Тодор Стоянов, а..

публикувано на 18.09.23 в 10:15

Започна учебната година в няколко български училища в САЩ

Първият учебен звънец прозвуча в няколко български неделни училища в САЩ.  За 19-а поредна година училище “Знание” отвори широко вратите си за познанието и българщината. „Водени от директорката Лиляна Паслиева, ученици и учители прекрачиха прага на..

публикувано на 17.09.23 в 21:05

Расте интересът към изучаването на български език в Албания

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в българското неделно училище „Зора“ към Дружество „Българите в Албания“ в Елбасан, като изтъкна, че интересът към изучаването на българския език сред нашата общност в Албания нараства...

публикувано на 17.09.23 в 09:10