Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важните събития за Видин за 2012 година

В края на януари бившият вече американски посланик Джеймс Уорлик бе на дипломатическа визита във Видин. Кметът на Видин представи текущото финансово състояние на региона и плановете за развитието му. Американският посланик изрече и какво е посланието на Съединените щати към света като водеща икономическа сила и предвеща края на икономическата криза.

"Наистина е трудно както за България, така и за Съединените щати да преодолеят тези трудни времена, но мисля, че вече виждаме края на кризата. Добрата новина за България е, че има стабилна икономика и благодарение на добрата си фискална дисциплина е в добро положение за бъдещето си."

Посланик Уорлик тогава направи импровизиран брифинг с журналистите, като ги покани на обяд в гостилницата до железопътната гара. Според него, във Видин се правят най-хубавите кебапчета в България. Той посети Комплекса за социални услуги за деца и семейства УНИЦЕФ, дари книги и откри американски кът в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев".

В началото на февруари кметът на Видин Герго Гергов представи проектобюджета на община Видин за 2012 г. Той определи новата финансово- счетоводна рамка като "Бюджет на оцеляването". Общата бюджетна рамка за годината бе 36 милиона и 15 хиляди лева.

"Целта ни е в рамките на тази календарна година Община Видин да изплати всички натрупани през годините задължения, да функционира нормално в условията на рестрикция на разходите, завишение на приходите в частта събираемост на вземанията. На отделни пера ще има орязване на разходите с 50%- целта е да не закрием нито една институция или структура"- каза тогава видинският кмет.

Успя ли общинското ръководство да постигне целите си? В средата на ноември Герго Гергов представи отчет за работата си през първата година от управлението. Задълженията към третото тримесечие бяха около 16 милиона лева- по-малко с около 5 милиона, и над 2 милиона бяха изплатените просрочени задължения.

Вижда се краят на запорите на общината, убедено потвърди и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов, който отчете 2012 година пред журналисти.

"Има перспектива пред нас. Самият факт, че дойде държавна субсидия в размер на 1,8 млн. лева е нещо положително. На този етап със запорите приключваме. Може би ще има някои, които ще предявят претенция, защото 21 млн. лв. е солидна сума, но на този етап нещата са овладяни"- подчерта председателят на Общинския съвет.

В края на октомври премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта, заедно с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хаан преминаха по вече свързания Дунав мост 2.

"Нашата уговорка с Йоханес Хаан бе, че ако успеем да преминем по моста от България до Румъния, както сега, ще можем да си получим парите по проекта. За нас това е много важно, защото очакваме да ни се възстанови от Брюксел около половин милиард лева до Нова година. Напролет ще приключим и с изграждането на прилежащата инфраструктура и ще спазим сроковете за пускането на моста"- каза българският министър-председател.

Еврокомисар Йоханес Хаан заяви, че се надява след няколко години мостовете в тази част на реката да са повече.

"Мостът не е само едно съоръжение за хората да се придвижват, а осигурява свързване на културите на България и Румъния"- каза еврокомисарят.

Официалните очаквания са, че с изграждането на моста при Видин и Калафат ще се постигне съществено отваряне на транспортната мрежа на България и страната ни ще се интегрира с европейските транспортни мрежи, като това ще доведе и до повишаване на качеството на транспортното обслужване като цяло и до повишаване на конкурентноспособността на българската икономика. Дали тези очаквания ще се случат, или ще останат само икономически мираж, съвсем скоро ще разберем.

В началото на ноември тръгна официално и зоната за платено паркиране или т.нар. "Синя зона". Така във Видин има около 1 000 места за кратковременно платено паркиране, като цената за престой е 1 лев на час. Двете най-големи групи в Общинския съвет във Видин - на ГЕРБ и БСП, се разцепиха по въпроса за Синята зона в града и в крайна сметка тя оцеля. Категорично против въвеждането на "Синя зона" се обяви и депутатът от "Коалиция за България" Михаил Миков, като изпрати отворени писмо до медиите.

"Видин няма нужда от "Синя зона". Не бива изградените паркинги автоматично да се превръщат в "Синя зона", те могат да се ползват като обществени. Не бива в един град, в който населението през последните 20 години е намаляло почти двойно, да се прилагат решения от градове, в които има струпвания на автомобили. Изключително висока е и социалната цена- въвеждането на "Синя зона" няма да доведе до пълнене на хазната, само ще изнерви гражданите. Ще предизвика нов хаос в движението, защото всички ще паркират извън "Зоната", за да си спестят високата такса. Мисля, че разумът ще тържествува и Синята зона във Видин няма да се случи"- каза в ефира на РАДИО ВИДИН Михаил Миков.

Видинската организация обаче се разграничи от мнението на своя депутат.

"Това е едно некомпетентно мнение на Михаил Миков. Аз си го обяснявам с факта, че той малко се дистанцира от Видин, по-рядко идва и не познава проблемите на нашия град. С това отворено писмо той се поизложи. Общинският съвет на БСП Видин се разграничава от действията и позицията на Михаил Миков по темата и това е много тежка санкция"- каза Пламен Трифнов, председател на общинското ръководство на БСП.

Проектът "Да съхраним дунавските ритми в село Антимово", получи награда в националната система "Живи човешки съкровища" на 2012 година. Музикантите от оркестъра се класираха, след като спечелиха на регионално ниво. Оркестър "Дунавски ритми" е сформиран през 2005 година. Състои се от 9 самоуки музиканти, на възраст от 35 до 70 години. Духовият оркестър има множество награди от фестивали в страната, включително от Националния събор в Копривщица. Петте номинирани кандидатури ще се конкурират за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05