Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решими ли са проблемите във ВиК-сектора?

Оказва се, че новата година дойде с воден режим за Монтана в нощните часове. Мярката се налага заради намаления обем на язовир "Среченска бара" в Стара планина. Заради ниското ниво на язовира са засегнати и жителите в Берковица. Там, също като първа мярка, за времето от 13:00 часа до 17:00 часа се намалява водоподаването за високите зони на кварталите "Заряница" и "Стара планина", както и за кв. "Раковица". Въвежда се и режим на водата в нощните часове от 24:00 часа до 6:00 часа.

© Снимка: Биляна Борисова

"Имаше снеговалеж преди Коледа. Земята в Балкана, обаче пое водата от снеготопенето, без да се получи отток. От месец юли миналата година до сега нямаме нито един ден, в който да имаме изравнено водно количество или приток в язовир "Среченска бара". Винаги разходът на вода е по-голям от притока. За последните три дни например, след като валя, имаше приток 103 хиляди кубика, а потребихме 261 хиляди кубика",
коментира наложените мерки Валери Иванов- управител на ВиК дружеството в Монтана. Според разчетите на дружеството, наличните в язовира 5 милиона и 600 хиляди кубика водно количество трябва да се харчат по 85 хиляди кубика на денонощие. В продължение на 2 месеца и половина разходът на месец трябва да бъде по 1 милион куб. м., докато започне снеготопенето в Балкана. Водното количество от "Среченска бара" към Враца е намалено със 100 литра в секунда, към Монтана- с 60 литра, а към Берковица- с 20. Така за два месеца и половина, според разчетите на дружеството, ще се направи икономия от 3 милиона кубика.

"Никой няма интерес, ако започне снеготопене, да държи нарушено водоснабдяване", допълни управителят на ВиК- Монтана.

Във Враца, която също се захранва с питейна вода от язовир "Среченска бара", засега не се предвижда въвеждане на режим, каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Ангел Престойски, управител на Вик- Враца:

"Към момента ползваме резервите, които имаме. И миналата година имахме същите проблеми, но създадохме такива условия, които да ни позволят да не въвеждаме режим на водата във Враца или Мездра, където също се захранват от язовира".

Основният проблем за дружеството във Враца е остарялата ВиК мрежа, така както и в цялата страна, допълни Престойски. Строена е през 60-те години на миналия век и амортизационният срок на съоръженията е изтекъл, което е причина за множеството аварии. С реализирането на проекта за водния цикъл на града, обаче тези проблеми ще бъдат решени, е мнението на управителят на дружеството. По въпроса за състоянието на шахтите в града, Престойски уточни, че има известно неразбиране- липсващите капаци са на дъждоприемните шахти, които са по улиците. Те обаче не са задължение на дружеството, а на местната власт. Шахтите, за които отговаря ВиК, са поставени под наблюдение от дружеството. По отношение на длъжниците на водоснабдителното дружество:

"Некоректните платци ощетяват коректните, защото ВиК бизнесът е монополен и когато някой не плаща, друг го прави. Крайно време е да се създаде нетърпимост към тези хора, които не си плащат. Разговарях с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Има нагласа да се променят тези "Общи условия" на дружествата така, че да се подобри събираемостта на задълженията", обяви управителят на ВиК във Враца. Немалко са клиентите на дружеството със спряна вода, заради неплатени сметки. Процедурите, обаче са тромави, добави Престойски, поради което се допуска някои хора да не плащат консумативите си системно.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20