Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ще запомним 41-ото Народно събрание?

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Оказва се, че врачани нямат приятни спомени от народните си избраници в 41-ото народно събрание. Това показва анкета, направена в дните след разпускането на парламента, предаде сътрудникът ни във Враца Жоро Александров. Липсата на ясни ангажименти и изпълнени обещания са сред основните причини, поради които хората не си спомнят имената на своите депутати. Никой обаче не може да отрече, че този път, за разлика от предходни години, врачанските депутати се откроиха с невероятни гафове. Най-лъскава изглежда издънката на Николай Коцев. Избраният като мажоритарен кандидат от листата на ГЕРБ се прочу с прозрението, че "ние, българите, сме се освободили от турско робство преди 500 години". Народът има обяснение за тази издънка.

"Не може всички да са историци. Това го е казал не толкова от незнание. По-скоро, като влезе човек в Народното събрание се опитва да изпъкне като нещо повече от другите", е мнението на врачанин.

Не само този гаф беляза участието на Коцев в парламента обаче. По средата на мандата на Бойко Борисовото правителство, той се прочу със заплахата, че ще затвори финансовия министър Симеон Дянков в пещерата "Леденика" и ще го остави там, докато вицепремиерът не обещае да отпусне пари за бедния Северозапад. Също като политическата сила, от която беше номиниран, Коцев не изкара пълния си мандат в парламента, а хвърлената от него оставка беше приета минути след подаването й. После бившият депутат напусна и лидерския пост в ГЕРБ.

Още един депутат прочу Врачанско с безвкусната си шега. Народният избраник от "Атака" Венцислав Лаков пусна на своя таблет песента "Сбогом, к…" при напускането на Волен Сидеров и компания на 41-ото Народно събрание. Лаков насмалко не беше бит по време на първия митинг срещу монополите във Враца, когато се опита да яхне протестите. Друг ярък представител на депутатите от Врачанско е червеният Георги Божинов, за когото престоят в парламента беше пети пореден мандат. Основно престоят му ще се запомни с критиките към земеделския министър Мирослав Найденов. И тъй като вече стана дума за министрите- Враца така и не почувства с нещо, че в бившето правителство имаше двама свои съграждани. За приноса на социалния министър Тотю Младенов и земеделския министър Мирослав Найденов говори Чавдар Чавдаров, един от протестиращите по врачанските улици:

"Така се справи с безработицата, че изпрати младите да метат улиците. ... За Мирослав Найденов нямам думи. За него не мога да кажа "връв", но за Тотю Младенов - това е моето оплакване."

Какво да кажем за другите народни избраници от VІ многомандатен избирателен район? Като че ли човекът, който наистина направи много е д-р Янко Здравков, който без да шуми около себе си, успя да привлече инвеститори от Израел и е на път да остане в историята с първата в България клиника за лечение със стволови клетки. Депутатът от ГЕРБ успя да осигури здравни грижи за хората в Оряхово след закриването на фалиралата им болница и да превърне някои отделения от врачанската болница в картинни галерии. Ето какво мислят хората за него:

"Единственият, който ми направи впечатление като работещ депутат, въпреки че се изказва най-малко от трибуната на парламента, е д-р Янко Здравков, защото само да влезете във врачанската болница и ще разберете защо мнението ми е такова."

Заради хората все пак да припомним, че народни представители от Врачанско в 41-ия парламент бяха още Асен Агов, избран от коалицията между СДС и ДСБ, както и ГЕРБ-ерите Николай Рашев и Мирослав Маринов. За тях не съм подготвил нищо- просто такъв е приносът им. Ако не вярвате, нека чуем още едно мнение на човек от улицата:

"Божинов и Асен Агов не знам дали са напарвили нещо добро за Враца. Същото мога да кажа и за Николай Коцев- той направи повече за себе си, отколкото за града. ... Целият род на Георги Божинов е депутатски. Доколкото разбрах пак ще се кандидатира- да му е здраве на човека! ... Нямам алтернатива за кой да гласувам..."

Така стоят нещата с народните избраници от Враца. След 2 месеца отново ще избираме депутати. Дано поне този път да не гласуваме за по-малкото зло, което в края на мандата се е оказало едно голямо нищо.

Видинчани не са доволни от свършеното от техните народни представители или пък не са запознати с дейността им като депутати. Това показва анектата на Пламен Коцев сред хората във Видин:

"Видин не се споменава никъде, все едно не съществуваме. Нищо не направиха за региона народните ни представители. ... Усилията им трябваше да се насочат към подобряване на социалната обстановка в региона, селското стопанство, откриване на работни места. ... Нямам представа какво са свършили депутатите ни, но можеше много повече да се направи за Видин."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Хората до голяма степен имат право, защото това, което правим с Любомила Станиславова не може да компенсира последните 20 години",
каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Владимир Тошев от ГЕРБ.

"В предизборната ни кампания заявихме, че за региона ще работим по инфраструктурата, туризма и висшето образование. Това, което постигнахме в мандата ни след това е завършването на Дунав мост 2, на булевард "Панония", възстановихме шосето между Бела, Белоградчик и Извос, отсечката от Арчар до Дунавци. В момента се прави и пътят за Бойница. В сферата на туризма стартирахме проекти за Кръстата казарма и крепостта Баба Вида във Видин, за възстановяване на крепостта в Белоградчик, в Боровица се работи по манастира, който ще бъде част от туристическата обиколка в нашия край. Придвижва се и документацията по създаването на филиал на Русенския технически университет във Видин. Подобрихме състоянието на болниците във Видин и Белоградчик", отчете се Владимир Тошев, като призна, че не е направено необходимото за повишаването на доходите на хората:

"Факт е, че нямаше достатъчно пари, за да реагираме във всички изостанали области в държавата, и по-специално в нашия регион."

"Народният представител, когато е в опозиция, това, за което има възможност е да поставя проблемите на региона. В Народното събрание съм отправил 9 питания и 132 въпроса",
каза Михаил Миков от Коалиция за България.

"Чувам справедливи обвинения, но те трябва да са ясно дефинирани и всеки да отговаря за това, което е в неговите правомощия. Трудно може един народен представител да направи предприятие, за да има работни места, защото това означава, че е бизнесмен, който използва положението си на депутат. По-скоро той трябва да създаде условия за развитието на предприемачеството, за инвестиции. Но не можем да очакваме, че когато в цялата страна инвестициите са намалели в пъти, във Видинско,- те да се увеличат. Депутатът има възможност да внася законопроекти, да осъществява парламентарен контрол върху правителството, когато е в опозиция. По друг начин стоят нещата, когато народният представител е от управляващата партия", категоричен е Михаил Миков.

Област Монтана за последните 4 години бе представена от депутатите от ГЕРБ, БСП, СДС, РЗС. Това предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН в града на Огоста Биляна Борисова, която попита монтанчани знаят ли кои са народните им представители и каква работа са свършили депутатите за региона:

"Любомир Иванов, Искра Фидосова, Златко Тодоров са депутатите. ... От Монтана депутат е Янаки Стоилов. ... Може ли да се свърши нещо от Бойко Борисов?! ... Абсолютно нищо не са направили за областта. ... Златко Тодоров може би нямаше време да се изяви, защото влезе по-късно в Народното събрание. Искра Фидосова обаче не виждам да е направила нещо за региона. Ако има други депутати от Монтана- не ги познавам..."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08