Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязването на празниците- между традицията и новите идеи

Както всяка година, и тази общините организираха редица инициативи за отбелязването на пролетните празници. Местните власти включват в своите програми за честванията както традиционни прояви, така и нови, които да радват хората по места.

© Снимка: Христела Александрова Архив

В Кула за Великден освен характерната изложба на писани яйца и козунаци, организират и забавление за най-малките. Ще има въртележка, на която малчуганите ще се качат, ако платят билет- едно шарено яйце. С кметът на Кула Владимир Владимиров разговаря сътрудникът ни Христела Александрова:

"Това са едни от най-хубавите семейни празници. Хората в Кула се радват на малките деца, облечени с местни носии. За Цветница още от малък помня, че хората държат да отидат на църква. За съжаление тази година храмът е в ремонт и празниците не могат да бъдат отслужени в него. За Великден хората ще трябва да се насочат към Раковския манастир и църквата там."

В Лом програмата за празниците е препълнена с много и разнообразни прояви. Предвидени са концерти, изложби и работилници за великденски яйца. Това разказа пред сътруника ни Владимир Недев Наталия Стефанова- експерт в отдел "Образование и култура" в Община Лом:

"Имаме изключително наситен културен календар, особено в пролетните месеци. От месец март до лятото организираме изключителни събития във всички сфери- младежки мероприятия, прояви, посветени на предстоящите празници Великден, Гергьовден и завършваме с 24 май. В началото на месец април започнахме с един много свеж младежки концерт, който е посветен на една година от създаването на младежката група "Ефект". Това са три момчета- Емо Криси и Краси, които за последната година положиха много усилия и направиха невероятни парчета."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес в Лом ще се проведе по традиция великденска работилница за яйца, съобщи още експертът от Общината. Около 200 ученици ще вземат участие в проявата. Децата ще имат възможност в двора на музея да боядисат великденските си яйца. Утре музеят ще открие изложба с творенията на учениците.
Община Белоградчик е организирала общоградско тържество на Възкресение Христово, предаде сътрудникът ни Иванка Петрова. В 9 часа духовата музика при читалището в града ще събере жителите и гостите на града на централния площад. Тържеството ще започне с приветствие на кмета на Общината. След това празничен концерт ще изнесат самодейните състави при читалището, младежкия дом и детския комплекс. На 6 май за жителите на Белоградчик е не само Гергьовден. Това е и празникът на храма "Св. Георги Победоносец". По този повод, в 8 часа в понеделник ще се отслужи утринна литургия. Един час по-късно ще започне и светата литургия. След нея, по установена отскоро традиция ще се освети курбан, от който ще се раздва на хората по случай храмовия празник.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

В две мездренски села- Елисейна и Царевец и до днес е съхранен обичаят "кумичене" за Лазаровден, предаде Петко Котларски. За традицията разказа секретарят на читалището в железничарския град Валентина Цекова:

"Разликата в двете села се състои в това, че в Елисейна лазарките се закичват с венчета, пускат ги във водата и венчето на момичето, което първо стигне до определеното място, го прави кумица за годината. В Царевец лазарките носят обредно хлебче- кукла и бухалка. Отчупват по едно парче от куклата, запомнят ги и ги поставят на бухалката. Кумицата от миналата година я пуска във водата и парченцето хлебче, на която от лазарките тръгне първо, прави момичето новата кумица."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Във Враца повече от 600 участници идват за Международния фолклорен фестивал "Врачанска пролет" тази година, съобщи сътрудникът ни Жоро Александров. Проявата започва днес и продължава до 1 май. Организира се за осми пореден път. Тази година във фестивала "Врачанска пролет" участниците са от България, Сърбия, Гърция, Индонезия и Украйна. На сцената във Враца ще представят своето изкуство групи от Приморско, Калофер, София, Ябланица, Варна и други градове и села от страната и чужбина. Фестивалът ще бъде открит днес от 17:30 часа пред сградата на местната управа във Враца. Финалните акорди на проявата ще постави Николина Чакърдъкова, чийто концерт е предвиден да започне на 1 май от 12:30 ч., на централния площад "Христо Ботев".

В Козлодуй подготовката за предстоящите празници тече с пълна сила, предаде сътрудникът ни там Лора Инджова. Началото на проявите даде Лазаровден. На 27 април, на площада пред читалище "Христо Ботев" беше пресъздаден обичая "лазаруване". Мероприятието се е превърнало в традиция през годините и се радва на голям интерес от страна на децата. След пресъздаването на обичая се състоя ревю за най-хубава и автентична лазарска носия и най-добре направено лазарско венче. Наградите подсигури местното читалище. Празничната програма продължава утре, когато малчуганите от Дома за деца, лишени от родителска грижа "Милосърдие"- Лом, гостуват на Козлодуй по покана на Общински детски и младежки парламент. В читалището ще бъде организирана работилница за децата, които ще изработят великденски сувенири. Тяхното гостуване в Козлодуй ще продължи със занимания в Общински детски комплекс, където ще се забавляват в школата по изобразително изкуство и пеене. Престоят им ще завърши с посещение на кораба-музей "Радецки".
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10