Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Николов: "Отношението към младите е все едно те са негоден материал"

Как общините се опитват да задържат младите хора, има ли работещи политики и стратегии и какво реално могат да направят местните власти, за да създадат възможности за реализацията на младежите? Това е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН.

Николай Николов е на 17 години и е председател на Общинския ученически съвет във Враца. Сътрудникът ни Жоро Александров разговаря с него за това какво трябва да направи местната власт, за да мотивира младите хора да останат във Враца.

© Снимка: Общински ученически съвет, Фейсбук

"Най-важното качество, което трябва да притежава местната власт и в момента те са се отворили към него, това е да бъдат по-либерални. Защото през изминалите години имаше един консерватизъм по отношение на младите хора. В момента заемам пост председател на Общинския ученически съвет във Враца и отношението към младите е все едно те са някакъв негоден материал и не ги интересува нищо друго освен дискотеките. А това не е така", категоричен е Николай и продължава:

"Всеки ден се срещам с млади хора, които искат да направят нещо. Общината точно тук трябва да се намеси и да бъде либерална, да ги стимулира."

Николай е доволен от настоящата работа на ученическия съвет с общинската управа. От местната администрация са одобрили предложението на младите хора за включването на нова инициатива в рамките на Ботевите дни, които се провеждат в града под Околчица. Според младия човек местанта власт "не може да бъде навсякъде", затова помощ в тези случаи трябва да оказват неправителствените организации и различните сдружения. А по въпроса дали ще остане да живее във Враца Николай отговаря:

"Вече една година съм председател на училищния съвет и съм много отчаян. Причината е, че няма абсолютно никакъв интерес (от страна на младите хора- бел. ред.). А не може да има интерес, защото не са стимулирани. Аз не бих живял във Враца, но докато съм тук ще се мъча да правя промени в този град."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В Община Мездра се опитват да се справят с младежката безработица като се използват възможностите на всички евопейски програми. Интересен начин за осигуряване на заетост за младите хора, макар и временна, са студентските бригади, предаде сътрудникът ни Петко Котларски. Заниманията за младежите се организират всяко лято от 2001 година насам, без прекъсване. Младите хора се трудят 1-2 месеца на инфраструктурни обекти, облагородяват междублокови пространства, освежават хоризонталната и вертикална маркировка, асфалтират улици в града и селата от общината. Вече 12 години от 80 до 120 студенти имат възможност с труд да си подсигурят средства за плащане на таксата за семестъра или да отидат на море например. Най-важното обаче е, че те усещат уважението и любовта на своя град, и връзката помежду им не прекъсва. Община Мездра е партньор и по проект, в рамките на който се организират дискусии с младите хора. От тях се търсят препоръки за бъдещото развитие на региона.

Как в община Монтана се справят с младежката безработица- това провери сътрудникът ни Биляна Борисова, която се срещна с млади хора от областния град и представители на Общинското ръководство. Стилиян е на 19 години, безработен е и без нито един ден трудов стаж. Иска да си намери работа, без значение каква, само да може да изкара за прехраната си.

"Каквато и да е работата важното е да се изкарват пари. Може да е рязане на дърва, майстор, охрана- каквото ми намерят, това ще работя. Не мисля за осигуровките, мисля само за парите, с които ще преживявам", казва Стилиян. Той не се е регистрирал в Бюрото по труда, защото не вярват, че ще могат да му намерят работа:

"Ако идеш на борсата, те ти обещават, след ден, два, три... няма смисъл за какво да чакаш. Те гледат собствените си хора да взимат или такива, които имат стаж, опит. Иначе за нас младите хора няма хляб в България."

Йорданка е с основно образование, била е почти година без работа. От Бюрото по труда й намерили място като помощник в шивашка фирма. Въпреки че заплащането е минимално и само за три месеца, тя се съгласява, защото има две деца.

"В момента в Монтана е много трудно да се намери работа. Образованието наистина е критерий за намирането на препитание, но и безработицата е много голяма в наши дни", е мнението на младата жена. Община Монтана се опитва чрез различни програми, заедно с Бюрото по труда да осигури работа на младежите, които живеят в своя град. Повече за възможностите разказа Александър Герасимов от местната администрация:

"Според изискванията на Закона за младежта от тази година е разработен план с няколко приоритета: осигуряване на достъп до качествено формално и неформално образование на всички младежи в община Монтана; стимулиране на гражданската активност на младите хора чрез партньорство с младежките организации; насърчаване на здравословен начин на живот; превенция на социалното изключване на младежи в неравностойно положение."

Над 2/3 от регистрираните младежи в Бюрото по труда са трайно безработни и много от тях търсят спасение другаде.

Какво кара младите хора да се завръщат в малкото балканско градче Берковица, след като завършат образованието си и какво може да направи местната власт, за да ги задържи? Отговорът на тези въпроси потърси сътрудникът ни Петя Генова, която разговаря с успешни млади хора, завърнали се у дома въпреки липсата на политики по този въпрос. Младежите дават доста романтично обяснение за своя избор- корените и любовта към родния край. Алексий Тодоров с въление разказва как цялото му същество се променя, когато мине билото на Балкана. Разказва съкровената си представа за това какво иска всеки млад човек.

© Снимка: Личен архив, Фейсбук

"Върнах се тук, защото обичам този край. В София имах много хубава работа, на договор, държавна служба, но ми омръзна във всеки удобен момент и всяка събота и неделя да се връщам насам",
разказа младият мъж. Алексий е завършил Лесотехническия университет през 2009 година. При завръщането си в Берковица има късмета да намери работа в Държавното горско стопанство (ДГС). Според него обаче местните власти не правят необходимото, за да задържат младите хора.

"Според мен общините в Северозапада, като изключим Монтана, не правят почти нищо за връщането на младежите по родните им места. В Берковица има голям завод, който беше продаден и напълно разрушен. А в града много от хората са със средно образование и можеха да работят в него", е мнението на Алексий.

© Снимка: Личен архив, Фейсбук

Давид Георгиев
, на 26 години, е юрисконсулт в ДГС- Берковица. И за него една от основните причини да се върне в града е любовта към родния край.

"Мило ми е да живея и работя в родния си град. В същото време съм леко тъжен заради това, че в Берковица все по-малко млади хора се завръщат и решават да продължат бъдещето си тук."

Имат ли младежите достатъчно възможности за развитие и реализация във Видин и региона? Aнкета по темата направи Лора Русинова. Ето какво отговориха младите хора:

"На 17 години съм и уча в Гимназията с преподаване на чужди езици. Занимавам се и с доста извънкласни дейности, което всъщност ми дава възможност да се развивам. Но като цяло не смятам, че имам шансове за реализация напред, поради това, че в нашия град няма висше учебно заведение, в което да продължа образованието си след това... Аз, като младеж на 22 години, все още не съм намерил шанс да се реализирам в града. Потърсил съм реализация извън него- в Пловдив, където работя като програмист. А тук, поне аз не знам да се предлага такъв вид работа... На 27 години съм. Във Видин съм завършила образованието си. На 21 години напуснах България, защото не виждах начин да успявам тук. С най-голямо удоволствие бих се прибрала да живея в родния си град, но за момента не виждам такъв вариант..."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00