Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В битка с наркотиците

26 юни е Международният ден за борба с наркоманията, злоупотребата с наркотични средства и тяхното незаконно разпространение. Този ден е определен с резолюция на ООН от 7 декември 1987 г. Всяка година на тази дата в страната отбелязваме Международния ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика. Мотото на тазгодишната кампания е "Направи здравето своя нова тръпка в живота".

Данните от 2011 г. показват, че 26 % от 15-16-годишните ученици в България са употребили поне веднъж в живота си някакъв незаконен наркотик. За 12 години между 1999 и 2011 г. делът на учениците с опит в употребата на незаконни наркотици се е увеличил с 12 процентни пункта или приблизително двойно.

"Кампанията тази година има за цел да информира младежите за вредите от новите психоактивни вещества, които се продават свободно, включително и в Интернет. Това са тези вещества, които не са били изследвани при хора и могат да бъдат доста по-опасни от традиционните наркотици. Най-големият проблем на нашите ученици е употребата на алкохол, те пият страшно много", разказа в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Красимира Елисеева, председател на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин.

Гост на сутрешния ни блок бе и майка, която разказа своите житейски неволи и успехите си в борбата за своете дете, което е било зависимо от наркотиците.

"Започна с по-големите батковци от квартала и оттук насетне нещата станаха сериозни", разказва родителят.

През какво е преминала майката в продължение на 10 години, за да спаси детето си, как е разбрала, че то е зависимо от наркотиците, кои препарати се предлагат свободно на пазара и могат да се окажат опасни за здравето и как Общинският съвет по наркотични вещества може да помогне на нуждаещите се- чуйте от звуковия файл.





По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00