Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За всекиго по нещо от културните прояви в Северозапада

Културните прояви в общините е основната тема днес в "Посоките на делника". След успешния фестивал "Дунавски вълни" във Видин, културните прояви продължават.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"На 30 и 31 август в крепостта "Баба Вида" и около нея ще се състои средновековен фестивал. Ще има демонстрация на средновековни занаяти, вярвам, че този фестивал има бъдеще. Месец октомври е традиционно силен за видинска община в културно отношение, защото на 26 октомври- Димитровден, е духовният празник на града. И тогава за видинчани и гостите на града ще има много изненади",
съобщи Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в Община Видин.

Община Брегово също има изработен културен календар до края на годината. Само преди ден приключи традиционният празник на общината.

"По традиция бреговчани празнуваме 9 септември, с обща трапеза, преди това със специална програма отбелязваме годишнината от този ден и почитаме паметта на загиналите", разказа Сергей Здравковски, секретар и изпълняващ задълженията на заместник кмет на Общината.

Лятото е сезон, в който културните институции почиват и е по-беден на събития. Оказва се, че това не важи за община Кула. Сътрудникът ни Христела Александрова предава, че лятото там е наситено със събития, особено през настоящия месец август, когато се провежда традиционният панаир.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В рамките на Кулския панаир, както всяка година, на 23 и 24 август, ще се проведе поетическият панаир "Йордан Йончев". Очакваме да дойдат поети от цялата страна. През месец октомври ни предстои Международен пленер, той също е традиционен за града и за читалището. До тази година беше с участието на български и сръбски художници, тази година ще поканим и художници от Румъния. Няма да пропуснем и ловно-рибарската вечер, която я правим към края на октомври",
каза Маргарита Вълчева, секретар на читалището в Кула.

Обикновено в последните месеци от годината културните календари на общините обедняват откъм събития. В Мездра обаче, в началото на месец септември, на Археологически комплекс "Калето" археологът Георги Ганецовски продължава разкопките в непроучената част и туристите ще имат уникалния шанс да присъстват при откриването на находките. Това предаде от железничарския град Петко Котларски. На 6 септември- Деня на Съединението, всички читалища от общината организират свои тържества, а в село Типченица се провежда фолклорният събор "Типченица пее".

В разгара на лятото в Община Монтана са в трескава подготовка за култулната програма през зимата и по-специално за Коледните и Новогодишните празници, съобщи сътрудникът ни Биляна Борисова. Преди това, Регионалният исторически музей в града ще чества своята 60-та годишнина. На 2 декември, когато по традиция се празнува обявяването на градския статут на Монтана, се очаква на сцената на Драматичния театър да гастролира Нешка Робева с един от нейните уникални спектакли. Със скромна програма ще се отбележат Съединението на България- 6 септември и Независимостта- на 22-ри същия месец. Асен Асенов, директор на общинския Младежки дом в града в момента подготвя и бенефис на поредната му възпитаничка, която заминава да учи в музикална гимназия. През септември в Регионалната библиотека "Гео Милев" пък ще обявят финала на маратона на четенето и ще кажат името на победителя.

© Снимка: Петя Генова

      Участници във фестивала "Балканът пее и танцува" в Берковица.
Община Берковица традиционно има богата културна програма, а от предстоящото до края на календарната година, най-важното събитие безспорно е празникът на града, който се отбелязва на 8 септември, разказва Петя Генова.

"Амбицията на Общината е да направим един хубав празник за жителите и гoстите на Берковица. Тържествата ще започнат с отбелязване на Съединението на 6 септември. Пиано бар на открито, фолклорният фестивал "Балканът пее и танцува" и вечерни концерти ще изпълват празничните дни", каза заместник кметът Радослав Найденов. С тържествена литургия ще бъде отбелязана 200-годишнината на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в Берковица. Част от честванията е и вече традиционният турнир по ръгби "Димитър Гаврилов". През месец октомври ще се проведат традиционните Радичкови дни, по повод рождението на писателя. Двигател на проявите е Музейният комплекс. На 4 декември ще се отбележи Освобождението на Берковица. Разбирa се, както във всички общини и в планинския град ще се организират различни прояви, свързани с изпращането на старата и посрещането на новата година.

Още от културния календар на общините- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10