Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За реколтата от грозде и време ли е да слагаме виното...

Добивите от декар лозе в България в най-добрите години са по 400-500 кг. А едно лозе трябва да дава поне по 800 кг/дка, за да е ефективно, показва световната практика. Освен количеството на реколтата, за виното е важно качеството на гроздето и технологията, по която ще бъде направена напитката на боговете. Всеки регион си има технология как да прави вино. Това каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН председателят на Винената партията в България инж. Иван Лулейски.

"Ние тази година ще издадем един справочник, който е от две части: "Как се прави вино в домашни условия" и "Как се пие, без да се напиваме". Това, което съветваме в този справочник, го имаме предвид за Югозападна България. По-голямата част от членовете ни са оттам... Когато създадем звена и във вашия регион, тогава може би ще обогатим нашата технология, т. е. ще покажем и във вашия регион как хората правят хубаво и качествено домашно вино."
Тазгодишната реколта от грозде Иван Лулейски определя като добра. А сортовете, които препоръчва председателят на Винената партия са: от белите- Мискет, Мускат, от червените- Мерло.

Гъмзата обаче е обичайният сорт за Северозападния регион. В сезона на гроздобера по видинските пазари все пак предлаганият асортимент от различни сортове грозде е доста голям. Петър Антонов се срещна с търговците и производители, и поговори с тях за това каква е реколтата, как вървят цените и време ли е вече да слагаме виното. Някои от тях разказаха, че цената е ниска в сравнение с това, което влагат като разходи при отглеждането на гроздето.
"От близо 30 години съм на пазара с грозде и си е все същото- за нас е евтино, за купувача е скъпо. Реколта има тази година, но не можа да стане както трябва заради сушата. Трябваше да вали малко по-рано. Започна да се купува гроздето- за вино, за компоти, за ядене. Вече съм сложил червеното вино, заради осите, кьосовете..."

Търговецът разказа, че за да не се получи кисело виното, то трябва да се направи от узряло грозде с добра захарност, "както се пише по книгите и това е"...
Още по темата можете да чуете в аудио файла.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Село Разград

Село Разград възстановява читалищните традиции

Екипът на Радио Видин гостува в село Разград, община Вълчедръм. С познатия ни град Разград са общи не само имената, но и историята на двете населени места. По време на османското робство мигриращо българско население от град Разград се установява да живее в махала Разград, непосредствено до съществуващото тогава село Крумово- основано около 1764..

публикувано на 31.10.25 в 12:00

Успяваме ли да заделим бели пари за черни дни?

75% от българите нямат спестявания, а 25% от пълнолетните българи, или малко над 1,4 млн. души, спестяват, показва проучване на Изследователски център "Тренд", направено по поръчка на ЕКИП (Експертния клуб за икономика и политика ). Въпреки това, през последната една година се наблюдава чувствително увеличение на броя на спестовните българи - 170..

публикувано на 30.10.25 в 12:16

Ще ни осигури ли финансова стабилност бюджет 2026?

До края на тази седмица бюджетът на страната ни за следващата година трябва да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов , който заяви, че в бюджета за догодина не е предвидено увеличение на налози.  Няма да има увеличение на данъци през 2026 година. Планира се увеличение на..

публикувано на 29.10.25 в 10:45

Ще има ли кой да работи в Северозапада?

България продължава да се изправя пред сериозни демографски и трудови предизвикателства - населението на страната е намаляло с близо 2,5 млн. души за последните 40 години , показват данните на НСИ. Негативните процеси са най-видими и тревожни в изоставащите региони, като Северозападния. Проблемът бе дискутиран по време на форума "Европа е с мен" -..

публикувано на 28.10.25 в 09:34

Йорданка Ценова: Ролята на учителя е да покаже на децата, че техният интелект е по-важен от изкуствения

С навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда някои професии ще бъдат застрашени. Една от тях е графичен дизайнер. Защото изкуственият интелект вече генерира картини и видеа, които са с много добро качество, смята Йорданка Ценова - заместник-директор по учебната дейност в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин: "Друга професия,..

публикувано на 27.10.25 в 15:11

Камелия Лозанова: Изкуственият интелект е неизбежен и ще ни бъде полезен

Доста страхове се насаждат във връзка с изкуствения интелект, смята Камелия Лозанова- председател на Управителния съвет на Агенция за регионално развитие и бизнес център /АРРБЦ/- Видин.  "Засега Chat GPT е познат, но това съвсем не е онова, което е истинският изкуствен интелект и за който вече се правят форуми и се коментира неговото бъдещо..

публикувано на 27.10.25 в 14:56

Александра Рачева: Въздействието на изкуствения интелект не е замяна, а по-скоро трансформиране на работни места

Изкуственият интелект се очаква да донесе както значителни рискове, така и огромни възможности за пазара на труда. Влиянието му ще е дълбоко и ще засегне почти всички сектори, като се променят нуждите от умения и работни места.   Основните притеснения са свързани със замяната на човешкия труд и увеличеното неравенство, посочи в "Посоките на..

публикувано на 27.10.25 в 14:06