Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е денят на архивиста

Денят на архивиста се отбелязва всяка година на 10 октомври, в чест на създаването на архивната институция в България през 1951 година, с първия Закон за държавния архивен фонд.

"Архивите в България са твърде млади като институция. Като се сравним с европейските архиви, където институциите са с над 10-вековна история, се вижда, че ние след Освобождението не сме успели да организираме тази дейност на институционално ниво. Народната библиотека е направила много, но въпреки това важни и ценни документи са се изгубили във времето... Архивните фондове, които пазят и разкриват целия обществено-политически, стопански и културен живот във Врачанския регион след Освобождението, заемат близо 3 км площ и непрекъснато се увеличават с нови постъпления, в резултат от дейността на институциите, организациите и учрежденията на територията на Врачанска област. Те са на разположение на всички граждани, които се интересуват от развитието на своя край"- разказва пред нашия колега Жоро Александров Весела Пелова, старши експерт в Държавен архив Враца.

Държавен архив Враца посвещава тазгодишния си професионален празник на Васил Харизанов- един от дарителите на лични фондове, известен като човекът, който въведе в националната ни история най-големите имена и постижения на Враца и Врачанския край- архива и делото на фамилия Хаджитошеви, създаването на Историческото дружество, събирането на документи, свързани с църковните и социалните борби за национално утвърждаване, документи от историята на училища и културни институти.

"Историческият опит показва, че когато политиката се намеси в работата на архивистите, резултатите са предсказуеми- важни документи безвъзвратно се губят"- този важен урок припомня на днешната дата Весела Пелова.

Празника отбелязват и във видинския Държавен архив: "Настоящата 2013 година бе много ползотворна за служителите и посетителите на видинския Държавен архив. Нови 19 постъпления, с над 1 000 архивни единици, ще бъдат добавени до края на тази година. Справките, които извършваме ежедневно, са различни, като сред тях има и на физически и на юридически лица. Гражданите се интересуват най- вече за имотното състояние на свои предци. Тази година се включихме и в проект на Министерството на образованието, като много млади хора ни помагаха в това начинание. На днешния празник показваме пред видинската общественост някои последни постъпления от лични фондообразуватели. През целия октомври предстоят различни прояви, по повод деня на архивиста"- каза в "Посоките на делника" Светлана Кръстева, началник отдел "Архиви" във Видин.
 
Във фондохранилищата на Видинския архив се пазят близо 180 000 архивни единици, като сред най-ценните е Диплома на Екзарх Антим І. А като най-стар документ е идентифицирана карта на Видин от 1730 година, която преди 2 години е била дарена от историка Румен Манов от София, дългогодишен приятел на Видинския архив, който е закупил картата на аукцион в Будапеща.

Сега видинските архивисти обработват приоритетно документи от Видинския Окръжен съд за периода 1886-1930 година и в близко бъдеще ще може да се правят справки по документи за наследство и собственост върху имоти от този период.
 
В празничния ден служителите на Видинския архив показват последните постъпления, дарени на "Държавния архив" във Видин от лични фондообразуватели.
 
Отбелязването на Деня на архивиста ще продължи през целия месец октомври в различните региони на страната, с инициативи, посветени на празника.

Още по темата можете да чуете в аудио файла към материала.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20