Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: "Река Дунав трябва да сближава, а не да разделя България и Румъния"

Дебати на тема Дунавската стратегия- възможност за изграждане на регионите в Европа, се проведе във Видин с участието на евродепутати, народни представители и представители на местната власт, официални гости и бизнесмени.
 
Това се случи в рамките на конференция от инициативата "Дунавски тур". Какво си казаха официалните лица и гости и как тази стратегия може да помогне на бедните региони по поречието на Дунав- това бе основната тема в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН.

"Една от първите официални европейски институции, създадена преди повече от 150 години, е Европейската дунавска комисия. Река Дунав, обединяваща толкова много държави, един ден ще стане изцяло вътрешна плавателна река на Европейския съюз. Това ще помогне да излязат от мизерното си положение най-бедните региони по поречието на реката като България, Молдова и Румъния"- каза народният представител от Видин Владимир Тошев.

"Имаме шанс Видин и Калафат да бъдат пресечна точка на два трансевропейски коридора- №4 и №7. България и Румъния трябва да настояват тези коридори да имат и прилежаща инфраструктура, която дава възможност на регионите да се развиват. С тези два коридора двете държави имат възможност да станат свързващо звено между богатите на петрол близкоизточни държави и с мощните икономики на Централна и Западна Европа. Затова съвместните ни усилия трябва да са насочени към такива проекти- единият е за пътя Е-79, който и от двете страни- в България и Румъния, е едно двулентово шосе. В предишния планов период проведохме отчуждителните процедури на земята от Видин до Ботевград и така пътят да се разшири и стане четирилентов скоростен път. Политиците и бизнесмените- трябва да помогнем на обикновените хора около реката да излязат от мизерното положение, в което се намират. Не може в 21 век по река Дунав да живеят най-богатите хора в Европа- в Бавария, и най-бедните- в Молдова, Румъния и България"- подчерта Владимир Тошев.

Основните приоритети в духа на Дунавската стратегия, които Община Видин разработва, са свързани с борба с безработицата, задържане на младите хора в града, и подобряване на градската среда. Подробности за следващия програмен период пред видинската администрация обяви секретарят на общината Орлин Василев:

"Един от основните приоритети за Община Видин е развитието на туризма. Стратегията на ЕС за реката Дунав ще обедини туристически организации с цел оптимизиране на възможностите за пътувания. Във връзка с транспортната, техническа и социална инфраструктура се предвижда създаване на свободна търговско-индустриална зона във Видин за експорт, освободен от мита и данъци. С цел развитие на зеленчукопроизводството се предвижда възстановяване на напоителните канали и съоръжения. Предвиждаме още изграждане на център и алея на занаятите, на индустриален парк за малки и средни предприятия и създаване на гаранционен фонд в подкрепа на бизнеса."

Какво е постигнато до момента в Дунавската стратегия и кои са пропуските- това обясни народният представител и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова:

"За две години- от стартирането си до днес- Дунавската стратегия се превърна от една идея в реалност и затова наименoванието на "Дунавския тур" е "Възможност за изграждане на региони". Често обаче се забравя, че стратегията е тази, която трябва да ни сближава със съседите ни, а река Дунав трябва да е тази, която сближава, а не да разделя."

"Има няколко важни проекта за региона, които трябва да се довършат. В проекта за Трансевропейски коридор №7- река Дунав, е включено подобряване на корабоплаването, анализ на местата за изграждане на интермодални терминали, разширение на ж.п. мрежата Крайова-Калафат-Видин-Медковец, като част от коридор №4. На следваща фаза трябва да се създаде европейско обединение за териториално сътрудничество, защото това е инструмент, по който тези проекти ще могат да бъдат реализирани"- обясни още Лиляна Павлова. По думите й, местните власти и Асоциацията на дунавските общини трябва да се концентрират върху добрата комуникация по между си за определяне обединител на местно ниво. Това ще позволи по-добро усвояване на финасовия ресурс по новата транснационална програма "Дунав" от 2014 година. В нея ще има поне 1 млн. евро за подготовка на проекти и техническа помощ, срещи и комуникация с бенефициентите. И друга възможност предоставя Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния, с около 250 млн. евро, като проектите трябва да бъдат степенувани по важност. Възможности има и по инструмента за свързаност с Европа, с 360 млн. евро за България.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24