Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Често ли сменяме работата си и кои са причините да го правим

Всяка година в България стотици хиляди хора започват работа или напускат работното си място, сочат данните на Националния статистически институт. Най-често напускаме, когато усетим, че сме на края на силите си, заради несправедливо отношение към работата ни, неразбирателство с колеги или ръководство, ниска заплата. Въпреки условията, в които живеем, липсата на работа и кризата в икономиката, психологът Катя Райчева съветва да не се страхуваме от това решение.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Работата е част от живота на хората и не може, когато говорим за даден човек да не споменем неговата работа и евентуалните проблеми, които възникват на работното му място. Всеки човек има своя лична причина да напусне дадена работа и собствен уникален нюанс на живота си и мотива, за да напусне работа. Този процес е двустранен. Подобно важно решение не бива да ни плаши- въпреки влошената икономическа ситуация на пазара, винаги ще се намери работа, която да ни удовлетворява. Преди всичко обаче е от ключово значение да сме способни да осъзнаем кога става въпрос за лош период в службата и кога е дошъл наистина моментът да сменим работодателя. Работата не се идентифицира с нас. Ние не сме работата, която работим- ние сме по-големи от нея. Това, че в момента си попаднал на работа, която не ти харесва, не означава, че ти си лош човек и не можеш да правиш нищо друго",
каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН психологът Катя Райчева.

Видинчани са на мнение, че всеки работещ трябва да търси правата си и не на всяка цена да работи определена работа, ако ходи без желание:

"Ниското заплащане и отношението между хората биха ме накарали да си сменя работата. В момента съм безработна, към "Бюро по труда". Преди работех в болницата. Човек не трябва да търпи манипулациите... Хората не трябва да търпят, ще си търсят правата, ако не им плащат- ще си търяст други... Това, което може да накара човек да напусне са условията на труд, компенсации, стимулиране, да им дават кураж, мотивация да работят и да се развиват. Да не им ограбват труда..."

Още по темата можете да чуете в аудио файла.
По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00