Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За даренията по желание и по принуда

До 65% можем да намалим данъците си с дарения, ако са изпълнени определени условия. Тъй като доходите на физическите лица в България се облагат с единна ставка от 10%, това означава, че и дължимият данък, може да бъде намален също с до 65 на сто при дарение. В общия случай, с колко ще се намали данъкът зависи от вида на облекчението, което ще се ползва. От НАП и Български дарителски форум дори организираха съвместна кампания за насърчаване на даренията от фирми и граждани чрез разясняване на възможностите за ползване на данъчни облекчения.

Приемат ли дарения видинските училища и какви са условията за това? За това разговаряхме в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН с директора на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин Мариета Георгиева.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Работим с много организации, които подкрепят голяма част от нашите инициативи. Имаме изготвени специални образци на договор за дарение, който се попълва и след това се извършва самото дарение. Оформя се и свиделство за дарение, което се връчва на дарителя. Всички тези документи се регистрират и завеждат в специална книга за отчитане на даренията, която е нормативно определена в Наредбата за документите в системата на народната просвета."

Даренията подпомагат и инициативите в друго видинско училище- СОУ "Цар Симеон Велики", стана ясно от разговор на Нора Йоцова с директора на учебното заведение Венцислав Станев.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Най-често ние се обръщаме към гражданите за помощ, когато бюджетът на училището не може да поеме необходимите разходи за дадено мероприятие. Няколко пъти сме получавали и книги за нашата училищна библиотека. Прави се протокол- опис на това, което получаваме и книгите се зачисляват при нас", каза директорът на видинското училище "Цар Симеон Велики".

Министерството на образованието напомни тези дни, че събирането на средства е абсолютно забранено на територията на училищата. Училищните настоятелства могат да подпомагат учебните заведения, но само, ако това става със свидетелство за дарение и е доброволно от страна на всички родители. Въпреки това не са редки случаите, в които става въпрос за изнудване при дарения: за охрана, за учебни помагала, консумативи. Според Министерството на образованието дарителските акции трябва да се осъществяват извън клас и да са дело единствено на училищните настоятелства, а не на кой да е учител.

Дарението е най-вече въпрос на желание, каза пред Жоро Александров Весела Пелова, главен експерт в Държавен архив-Враца.

"При нас всичко опира до желание и преди всичко осъзнаване на значението на личните документи и архиви, като свиделства за различни етапи и периоди от развитието на този регион. Всеки може да дари. Оказваме и чисто физическа помощ при събирането на архивни книжа, тяхното пакетиране и транспортиране. Преди всичко обаче това е въпрос на собствено желание."

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42