Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цар Петрово- историята и съдбата на българското село

Снимка: РАДИО ВИДИН

В "Добро утро, кмете" продължава обиколката ни из видинските села. Екип на РАДИО ВИДИН реши да отиде на гости в още едно село от Кулска община- Цар Петрово. Легенда гласи, че накрая на селото е загинал цар Петър и оттам то носи името си. Според други източници, селото е възникнало през втората половина на 19 век. В него се заселили бежанци от Тетевен, които били принудени да напуснат родните си места от османска орда, която опожарява града. Отказалите да приемат мюсюлманската вяра били прокуждани, а къщите им опожарявани. Група от тези бежанци потърсили убежище в земите северозападно от Видин и получили разбиране и земя от тамошния турски владетел. В негова чест кръстили селото Турчин. По-късно, след Освобождението, е прекръстено на Цар Петрово.

Днес селото е опустяло, тук-там срещнахме някой и друг човечец и толкоз. Часовникът в центъра беше спрял на два и половина. Никой не можа да ни каже, кога точно е монтиран върху сградата, където днес е кметството. И кога е спрял да работи.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Освен часовниковата кула, другата забележителност в Цар Петрово е внушителният им храм. Историческата справка за църквата показва, че около 1850 година в селото е живял един пришълец от Кула, някой си Лило Ковача. След като напуснал селото, той продал къщата, в която в една стая се помещавало училището, а другата служела за параклис. И всяка неделя или празничен ден са донасяли камбаната от манастира "Св. Петър", който се намирал на 6 км от селото, а след службата отново я връщали в манастира. Строежът на църквата в Цар Петрово е започнат през 1903 година и е завършен през 1912 година. На 28 август 1922 година черквата е осветена от тогавашния Видински митрополит Неофит. В днешно време храмът е ремонтиран, но само донякъде.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Обещаха, че ще ни включат в проектите за селските църкви, великите уговорки и обещания и накрая нищо",
не скрива раздразнението си кметският наместник на Цар Петрово Валентин Вътов. Той е дългогодишен учител, но по стечение на обстоятелствата става управник на селото. Приема ни с отворени врати и ни разказва за живота в селото. Разбираме, че само през миналата година в Цар Петрово са починали 20 души. От пет години няма нито един родил се. 90% от хората са над 60-годишна възраст. Авариите с водата са ежедневие, защото водопроводът е от 1956 година. Кражбите в селото не са рядкост. Училището е закрито през 2006 година, а местните деца- 8 на брой, учат в Кула. Лекар идва два пъти в седмицата и то до обяд. Автобуси в селото влизат в понеделник, сряда и петък- един сутрин и един на обяд. Кметският наместник не пропуска да ни спомене и за паметника, който се намира между църквата и читалището.

"Не му е мястото там, не сме го махнали, защото съм против да се руши каквото и да е. Въпреки, че не изповядвам точно тези ценности на колективното начало", казва Валентин Вътов. Иска му се на кметския наместник управляващите да си стъпят на краката и да помислят, че и в Цар Петрово живеят хора.

"Ако така продължават нещата, си мисля, че ще станем като резерват", казва в края на разговора ни местният първенец.

Още за живота в село Цар Петрово чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00