Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли квартални съвети във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН

Идеята за създаване на квартални съвети във Видин, които заедно да решават проблемите с общинската управа- това бе темата на "Посоките на делника". В нея събрахме позициите на общинската управа, на инициаторите на идеята и мненията на жителите на крайдунавския град.

Преди броени дни Община Видин стартира информационна кампания за популяризирането на кварталните съвети. Те могат да бъдат сформирани по Наредбата за създаването и функционирането им, приета с решение на Общинския съвет. Най-важното, което хората трябва да знаят за кварталните съвети е, че те се изграждат по инициатива на населението и работят на доброволен принцип, подчертават от Община Видин. Целите им са определени в Наредбата, публикувана на сайта на местната управа:

- Да се стимулира инициативата на гражданите при решаване на проблемите на отделните квартали и села;

- Да се постигне постепенна промяна в мисленето на хората, че решаването на проблемите зависи и от тях самите, че те лично могат, чрез своите инициативи и предложения, да участват в управлението и развитието на кварталите и населеното място;

- Да се изгради действено партньорство между обществените съвети и органите на местното самоуправление, чрез което местната власт да се доближи до проблемите на хората, и да може да ги решава по-успешно;

- Да се повиши ролята на гражданите за осъществяване на обществен контрол при разпореждането с имоти- общинска собственост.

© Снимка: РАДИО ВИДИН, Архив

Още подробности за целите на кварталните съвети, каза пред Цветомир Цветанов кметът на Видин Герго Гергов:

"Целта е една обща- всички граждани на този град да започнат да говорят помежду си, да дават идеи, да ги отстояват и защитават. Местната власт, заедно с тези съвети, да създаде едно ново ядро, звено и да си дадем ясната равносметка къде се намираме, какво сме постигнали и какво можем да направим заедно. Целим да вкараме гражданите активно в управлението на града ни. Тези съвети са на доброволен принцип, не става въпрос за разплащане от страна на общината. Трябва да разберем, че основната цел е да оправим града си, а това може да стане, когато сме обединени", каза Герго Гергов. Той призна, че към момента настроението сред жителите е по-скоро песимистично относно идеята, но е оптимист, че все пак хората ще се заинтересуват от подадената им ръка от Общината с възможност техният глас да бъде чут.

В изпълнение на Наредбата е издадена и заповед, с която се определят границите на 15 района в рамките на областния град- "Химик", "Баба Тонка", "Христо Ботев", "Петко Каравелов", "Васил Левски", "Крум Бъчваров", "Гео Милев", "Панония", "Вида", "Строител", "Бонония" 1 и 2, "Кале", "Централна градска част" и "Квартал Нов път".

Какво е отношението на видинчани към тази нициатива, попита Петър Антонов:

"С удоволстие бих участвала, бих предложила например улиците да се почистват редовно, тротоарите да се почистват от снега от живеещите там, неща от които би трябвало градът ни да изглежда по-добре... Мисля, че от Общината ще се съгласят с някои предложени промени от тези съвети. В нашия квартал например няма пешеходна пътека, чакам по 5 минути да пресека улицата- може да предложим това да се реши..."- подкрепиха идеята на Общината жителите на Видин.

© Снимка: РАДИО ВИДИН, Архив

Всъщност наредбата за създаването на квартални съвети във Видин бе утвърдена от Общинския съвет още през юни 2011 година, но досега не успяваше да заработи на практика. Тя е изработена по инициатива на бившия общински съветник Даниел Дамянов:

"Заимствахме от други градове, още през 2009 година. Събрахме се около 300 души от квартал "Химик" да поговорим за това какво бихме могли да направим за нашия квартал. Тогава ни стана ясно, че сме нелегитимни и няма как да излъчим представител, и да предявим изисквания към местната власт. Потърсихме къде има такива практики, и видяхме че работят добре в Ловеч, Шумен... Предложението си внесохме в Общинския съвет, гласуваха, прието бе, и ето днес може да започнат да работят. В нашия квартал хората още питат какво става, кога ще създадем съвета. Имам готовност, като се затопли, да се съберем отново. Надявам се, че чрез информационната кампания най-после хората в града ще разберат за предимствата на кварталните съвети и ще започнат да работят в тази насока, защото никой освен живеещите в квартала не може по-добре, а и не бива, да взима решения вместо тях", обясни Даниел Дамянов.

Повече подробности за кварталните съвети може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова и Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05