Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да пестим от сметките за ток

Снимка: Радио ВИДИН
Енергийната ефективност е тема, която все повече излиза на преден план и касае джоба на всеки един от нас. За пример извадихме статистика за това колко киловатчаса средно на месец е електроенергията на нашия бойлер- ако топлим вода средно по 2 часа на ден, това означава 180 кВтч месечно. Ако използваме електрическа печка за отопление или радиатор по 5 часа на ден, за месеца уредът ще изхарчи 300 кВтч- пише на сайта на ЧЕЗ.

Шоурумът на фирмаКак разумно да потребяваме електроенергия- ще ви дадем примери с термопомпените системи за отопление и климатизация и с използването на слънчевите колектори или соларни панели. Слънчевите колектори безплатно загряват топлата вода, като използват слънчевата енергия. Дори когато слънцето е закрито от облаци, те могат да улавят топлината му. Потърсихме съвет от човек, който цял живот се занимава с тези системи-Радослав Лишков, управител на видинска фирма, която разработва и прилага енергоспестяващи концепции. Попитахме го какво трябва да знаем, ако решим вкъщи да си сложим соларен панел и какво ще ни спести системата:

"Соларните панели са различни- стандартни селективни и вакуумни- тръба в тръба. Вътрешната тръба топлоотдава, ако системата е термосифонна е ефективана. Ако е система под налягане, ефективността не е толкова голяма. Има и соларни панели, които произвеждат ток. Масовите произвеждат напрежение, равно на мрежата. Когато има слънце се дава на ел. мрежата, а когато няма се взема от мрежата ток за нуждите на домакинството или офиса. Целта е в годишен аспект това, което произвеждаш, да е равно на това, което потребяваш- нулева емисия за годината. За соларните панели няма значение квадратурата на жилището, а броя на обитателите и нуждата от топла вода.

СнимкаНай-лесно възвращаемите инвестиции са за малките соларни инсталации, но при тях не може да се разчита зимата. Един вакуумен панел за едно домакинство е около 600-700 лева. Необходим е и бойлер със серпентини за около 250-300 лева. Може да се ползва и термопомпен начин за греене на вода"- обясни специалистът.   

Термопомпите могат да намалят с до 60% сметките за ток на домакинствата в България, отопляващи се с конвенционални електронагревателни уреди. Термопомпените агрегати използват температурата на подземната вода. Оказва се, че във Видин използването на тези системи е доста разпространено.

"От водата вземаме енергията и загряваме или охлаждаме помещението. Спрямо климатика, коефициентът на полезно действие(КПД) е много по-голям. Ако използваме термопомпи, охлаждаме с подпочвена вода, която е с постоянна температура 15 градуса средно.

СнимкаЕдин климатик колкото и висок да е неговият клас, зимата преминем ли минус 20 градуса, КПД-то се влошава и използваната енергия е равна на потребяваната от един обикновен уред. Затова се ползва терпомопомпен агрегат. Едно е да отопляваш при температура от минус 20, за да достигнеш плюс 20 градуса за помещението, а в другия случай отопляваш от 12-15 градуса. Същото важи и за т.нар. земно свързани системи, при които тръбите в земята се полагат или вертикално, или хоризонтално. Вкарва се незамръзваща течност и отново се ползва температурната разлика от подпочвената вода. Внедряват се предимно при ново строителство на еднофамилни къщи"- обясни Радослав Лишков.   

Още за соларните и термопомпените системи и как те спестяват от сметките за ток чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45