Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колкото- толкова" или какво е състоянието на общинските финанси в Северозапада

Като непоносимо тежко определи състоянието на община Белоградчик кметът й Борис Николов
Снимка: РАДИО ВИДИН

Ще имат ли местните управи пари за предвидените дейности и ще фалират ли общини в Северозапада? Това бе актуалната ни тема в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН.

Георги Стоенелов, кмет на една от общините във Видинска област- Ново село, се надява и тази година да я приключи според планираните финанси.

"До сега никога не съм ползвал кредити като Община, за покриване на разходите. Никога не съм приключвал на червено и винаги съм оставал с преходен остатък. Надявам се и през тази година да не приключа с отрицателно салдо."

Притеснява ли го обаче нестабилната политическа обстановка- това попита Цветомир Цветанов кмета на Ново село:

"Притеснява ме най-много, защото всяко правителство, което идва на власт казва, че предишното е много харчило и трябва да се ограничи... Имам проект, който спечелих и стартира през другата седмица и изведнъж правителството се сменя и казва нямаме пари, този проект го спираме. Но той е започнал, фирмата е изразходила средства- тя започва да те търси... Най-лесно става- блокира средствата на Общината."


Община Кула финансово стои добре в средата на годината, каза кметът Владимир Владимиров. Христела Александрова разговаря с него.
 
"Събираемостта на данъчните и неданъчни приходи в нашата община към този момент е добра. Като цяло Община Кула винаги стриктно е спазвала финансовата дисциплина"- каза Владимир Владимиров.

Като непоносимо тежко определи състоянието на община Белоградчик кметът й Борис Николов. С него разговаря Иванка Петрова.

"Общини като нашата са трайно недофинансирани. По Закона за общинските бюджети общините трябва да се дофинансират с така наречената изравнителна субсидия. С нея би трябвало да бъдат покрити допълнителните дейности в общините. За съжаление точно тук е големият проблем за голяма част от общините в България, в това число и Белоградчик"- каза Борис Николов.

Общинският бюджет във Враца не е на червено и в него има достатъчно средства за предвидените до края на годината дейности. Сътрудникът ни Жоро Александров разговаря с кмета на общината Николай Иванов. Балансът в средата на годината показва, че който харчи разумно, никога не е застрашен от фалит, казва градоначалникът:

"През изминалите 2 години- 2012 и 2013 година със спазването на строга бюджетна дисциплина успяхме да постигнем такова темпо, че да нямаме просрочени задължения и без да имаме притеснения, свързани с нашите разходни отговорности.

Голямата ни задача е осигуряването на собствените приходи, тъй като държавната отговорност се спазва. Към този момент- в края на шестмесечието, ние нямаме никакви сериозни проблеми. Разплащаме се навреме с доставчици и контрагенти и изпълняваме и тези социални отговорности, които обикновено са най-тежката част във всеки публичен бюджет."


Дейностите по водния цикъл във ВрацаАко има притеснения от финансово естество, те са свързани с изпълнението на големите проекти с европейски пари, които трябва да се съфинансират с участие на местната управа или е необходимо да се допълват със средства, допълва Николай Иванов:

"През следващите години ще се сблъскваме с един проблем- съфинансирането или осигуряването на местни средства за дофинансирането на проекти по европейски програми най-общо казано. Знаете, че Враца е на едно от първите места по този показател, но става все по-трудно намирането на средства, за допълване на необходимото за тези проекти. Но този проблем ни поставя пред ежедневната тревога да осигуряваме достатъчно средства в наличност, за да финансираме дейностите…

По бюджета положихме много усилия, за да стигнем към настоящия момент, в който нямаме просрочени задължения."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00