Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реален и изпълним ли е планът за развитие на Берковица

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Основната тема днес в "Посоките на делника" е свързана с развитието на Берковица през следващите 6 години. Преди дни в града под Ком се проведе обществено обсъждане на проекта за Общински план за развитие 2014-2020 г. В обсъждането взеха участие представители на общинската администрация, общински съветници, общественост и медии. Проектът е изготвен от Ивелина Сярова и е на стойност 73 739 лева. Планът включва социално-икономически анализ на общината - териториални и селищни ресурси, човешки ресурси, SWOT анализ на силните и слабите страни, възможностите и заплахите. Обсъдена беше и стратегическата рамка за развитието на общината- визия, цели и приоритети. Сътрудникът ни Петя Генова присъства на обсъждането на проекта.

"По отношение на човешките ресурси в Община Берковица преобладават, за съжаление слабите пред силните страни. Те са продиктувани от това, че в цялата страна демографската картина се влошава"- заяви Аничка Груева, представител на екипа, изготвил проекта.
 
СнимкаПредставените данни за броя на населението, за заплатите и действащите фирми предизвика огромно недоволство в залата. Бяха изказани мнения, че данните са некоректни и не отразяват реалната картина.

"Всяка неделя от Община Берковица отиват да работят по други населени места в страната много хора. Те обаче се водят жители на община Берковица. Това не означава, че това население е работещо в Берковица. Хайде да не се лъжем и да не говорим гръмки фрази. Тук става въпрос за сериозна тема, която касае развитието на нашия регион за следващ период от 6 години"- каза Георги Ганов, който присъства на общественото обсъждане на проекта.
 
Представеният проект за Общински план на развитие на Берковица до 2020 г. предизвика бурни реакции, защото се оказа, че освен некоректни данни, според присъстващите, има и непълнота на данните - например никъде не са споменати историческият паметник, познат като Турска баня, нито минералните извори в Слатина и Замфирово, нито наличието на злато и сребро под Балкана.

В крайна сметка се стигна до най-съществената част - представянето на визията за развитието на общината и предложенията за действия за нейното изпълнение.

СнимкаВизия: "Община Берковица - развит туристически център, територия с устойчиво екологично селско стопанство и съпътстващи промишлени производства, територия с високи качества на средите - жизнена, селищна, околна - предлагаща сигурност на населението“.

Стратегическите цели за развитие на община Берковица за периода 2014-2020 г. са определени по следния начин:

Стратегическа цел 1: Съживяване на местната икономика и създаване на работни места, чрез ефективно използване на местния потенциал и привличане на инвестиции в селското стопанство и услугите за намаляване на безработицата и повишаване на доходите;

Стратегическа цел 2: Развитие на човешкия капитал в общината, подобряване качеството и стандарта на живот чрез насърчаване на образованието, социалното включване и подобрени местни услуги;

Стратегическа цел 3: Подобряване на териториалната устойчивост и свързаност, съхраняване и опазване на природното богатство на общината, развитие на града и селските райони.

Общинските съветници и гражданите направиха много предложения, които бяха взети под внимание и отразени в окончателния вариант на Общинския план за развитие.

Той бе представен на сесия на Общинския съвет в Берковица и гласуван с пълно единодушие.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00