Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли 16 годишните да гласуват?!

Снимка: Радио Видин
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това, трябва ли 16 годишните да гласуват. И ще отидат ли повече хора до урните, и няма ли да доведе това до съществен бонус за някоя политическа формация в България?

А иначе, младежите навършили 16 години, също да имат право на глас е предложение на депутат от ГЕРБ. Аргументите му са, че младите хора на тази възраст вече са достатъчно информирани и това би ги мотивирало да се интересуват повече от страната. Потърсихме за коментар политологът Владимир Иванов, който е и дългогодишен участник в правенето на избори, бил е член и председател на Районната избирателна комисия във Видин.

"Кой има право да избира е посочено в Конституцията. В чл. 42, ал. 1 е указано, че "гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи, и да участват в допитвания до народа". Следователно, който има намерение да разшири кръга на избирателите с включването на граждани от 16 до 18 години трябва да си осигури и достатъчно число привърженици в парламента, за да постигне съответното изменение в основния закон. Обикновено в страните от Европейския съюз гражданите придобиват право да гласуват на 18 години. В Австрия тази долна граница е 16 навършени години. Можем да предположим, че целта на подкрепящите това предложение е разширяване електоралния потенциал сред най-младата група избиратели. Във Видинска област младите хора от 16 до 18 навършени години са около 1800 души. Това би представлявало 1,78 % от новия, увеличен брой избиратели, който би се получил след тяхното включване. Младите хора в България не се "радват" на особено внимание от властимащите. Те са съществена част от безработните и обезверени хора, живеещи в несигурност. Свидетели са на разминаване между думите и делата, и на задкулисие в политическия живот. Ето защо актуалните политически партии и техните идеи са интересна, но не са най-радостната тема за обсъждане сред младите хора.", коментира политологът Владимир Иванов.  

Какво би станало, ако дадем право на навършилите 16 години да гласуват?

"16 годишните не трябва да гласуват, те още не могат да разсъждават правилно на тази възраст...По-добре тинейджърите да гласуват, защото те имат мнение, гледат новини, отколкото ромите, на които им хвърлят пари и те отиват, и гласуват...Най-малко на 21 години трябва да могат да упражнят правото си на глас...", са част от отговорите в  анкетата на Пламен Коцев.

А всички сме наясно с това, че традиционно възрастовата група, която остава най-пасивна в изборния ден, са именно най-младите.

Разговаряхме и с народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев, подкрепя ли той идеята на своя колега Георги Андонов.

"Интересна идея, той има своите аргументи, той също е много млад човек. Тази идея обаче е лично негова и не е обсъждана в партията. Личното ми мнение е, че това е конституционно недопустимо. А и не мисля, че все още е редно да задължаваме по този начин младите хора да участват активно в политическия живот. Нека да ги оставим да пораснат, да узреят и тогава да упражнят правото си на глас.", заяви Владимир Тошев.

Още за 16 годишните и гласуването чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45