Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота в красивото, но опустяващо село Средогрив

Снимка: Радио Видин
Нашето пролетно посещение в рубриката "Добро утро, кмете!", в която се опитваме да сме най-близо до хората, е в малкото планинско село Средогрив, община Чупрене. В него живеят малко повече от стотина души, предимно в третата възраст. Разговорът ни с неколцината местни жители, които срещаме на площада, се върти около нелекото битие на възрастните хора, ниските пенсии и болежките от старините. Анкетираните са на възраст около 80 години. За тези, които са с няколко години по-малко, казват, че са млади и още могат да работят и да са полезни на себе си и децата си. И макар че проявяват чувство за хумор, признават, че нещата на вървят на добре в Северозапада. За пример дават здравеопазването и възрастта на един от лекарите в белоградчишката болница, който на 83-годишна възраст лекува пациенти.

"Обещават работа за младите, нищо не дадоха. А пенсиите, да не говорим, за тия 250 лева, и великденските 40 лева. Те си гласуваха големите пари за тях, а на нас пенсионерите ни подхвърлиха 40 лева да ни замажат очите. Нищо не става и от това нашето здравеопазване, може ли лекар да те преглежда и лекува на 83 години"
, оплакаха се местните.

Разговорът с хората от Средогрив продължава с размисли за живота в красивото, но опустяващо населено място. Вярват ли в заклинания възрастните и какво правят, за да не им е уроки, за това говорим на петък, 13-и:

"Стара жена съм, на магии не вярвам. Какво са това- магии, уроки, заблуждават хората. Има уроки, вятър работа. На 83 години съм и знам, че кой каквото си направи, това си носи, магиите им били виновни..."


Най-голямата мъка на възрастните хора от Средогрив е липсата на внимание- и от институциите, и от собствените им деца. За младите смятат, че са разглезени и нямат трудови навици. Тежи им още, че в селото заглъхнала детската врява.

Снимка"Заради това, че не се раждат деца, малцинствените групи ще ни претопят, рано или късно. Тъгуваме за бай Тошовото време, когато животът беше спокоен и подреден. Спяхме отключени, работехме, цехове, заводи, народът пътуваше всеки ден до работа"

Кмет на Средогрив от дълги години е Красимир Кирилов. Отчита загубата на хора, вследствие на което жителите са около 70. Това, което им е необходимо, е добър пиар, който да покаже на туристите колко много природни дадености има техният край.

"Имаме какво да покажем, има къщи за гости и в Средогрив, и в Горни Лом, и в Чупрене. Природата е уникална. Има и свободни къщи при нас. Надяваме се ски пистите като станат, по проекта на Чупрене за ски зоната, те да засилят туристическия поток. Надеждата ми е, че ще стане, защото това е единственият вариант нещо да се промени в този край", обясни Кирилов.


В началото на пролетта село Средогрив оживява. Започва пролетното почистване и работата по градините. Ще се довършат и някои започнати от предишния сезон ремонти, един от обектите е волейболно игрище. На въпрос защо в село предимно с пенсионери правят спортна площадка, кметът отговори, че са длъжни да се грижат за всички възрасти. След като направили пенсионерски клуб, сега ще мислят и за децата, които идват ваканциите при бабите и дядовците си. Имат и друга идея- да придобият собствеността върху помещение на "Селкооп" от Горни Лом, да го ремонтират и да поставят тенис маса. Местните деца са едва 5, които учат в Белоградчик и Горни Лом. Според кмета Красимир Кирилов, бъдещето на местните училища също е обречено.
 
Още за Средогрив може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00