Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент. 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България. 

"Интересувам се от бъдещето на Европа, от изборите- не, защото все още не мога да гласувам... За мен е важно да знам кой управлява Европейската комисия, Съвета, защото България е част от ЕС... Не съм достатъчно добре запозната с Европейския съюз, с неговите институции. Мога да гласувам, но все още не зная за какво... Интересувам се, защото в крайна сметка сме европейски граждани, наистина ми е интересно какво ще се случва в бъдеще и дали ЕС ще просперира, или ще се наблюдава спад... Бих искала повече да се чува гласът на обикновените хора в Европа... Много мои приятели си тръгват от тук и не искат да се връщат, защото не виждат смисъл. Искам това да се промени...", казаха пред Йорданка Петрова Светлозара Колева, Зорница Асенова, Петя Младенова и Ана Станчева от видинските гимназии "Йордан Радичков" и "Екзарх Антим Първи".

По-висока избирателна активност сред младите хора цели чрез различни кампании Европейският съюз. Техният глас е важен, защото именно през следващите пет години, колкото е мандатът на Европейския парламент, 18-годишните днес ще учат и ще се реализират на трудовия пазар. Клиширано, но вярно е, че младите са нашето бъдеще. Какво обаче е отношението им към процесите в ЕС:

"Смятам, че България е доста ощетена, като член на ЕС, много по-бедни сме, доходите тук съвсем не са, като в други страни-членки. Плюсовете са, че можем да пътуваме само с лична карта, получаваме финансова подкрепа, имаме избор да учим, работим и живеем, където поискаме. Ние искаме да останем в България, но не виждаме перспектива тук... Интересувам се и ще гласувам, но все още не съм решила за кого. Изборите са важни за нашето бъдеще. Плюсовете на ЕС са много, но трябва да се премахне двойният стандарт и доходите ни да са по-големи", смятат Никол Ненова и Тереза Георгиева, ученички във Видин.

Младите хора във Враца, противно на общоприетото мнение, също се интересуват от бъдещето на Европа и предстоящите избори. Ива Антонова се срещна с младежи, които след 12 дни ще гласуват за първи път в живота си:

"Имах възможност да замина за чужбина, но се отказах. Реших, че тук е по-добре за мен... Разбира се, че ще гласуваме, всеки един български глас е от значение. Важно е да се чуе нашият глас... Ние сме европейци и нашият глас има тежест, колкото на всички останали."

Младите са в центъра на вниманието на европейските институции, поне що се отнася до предстоящите избори. Но и хората от третата възраст имат своята позиция за бъдещето на Европейския съюз. Представители на Информационния център Европа Директно-Видин се срещнаха с членовете на пенсионерския клуб "Белият Дунав", за да им представят устройството на обединена Европа и да чуят какво хората с бели коси искат да се промени в Евросъюза. 

"Не може в една държава-членка на ЕС народът да е гладен, а пенсията ни да е 220 лева. Как ще бъдем равни европейци с германците и англичаните?.. Ние, обикновени граждани в България, не усещаме Европа, че е наша. Европа засега не отговаря на своите социални цели. Години наред ни беше внушавано, че Европа ще бъде общност на демократични, равноправни, справедливи държави с поносимо ниво на бедност. Не се получи! Дори в Балканските държави, които не са членове на ЕС, пенсията е двойно по-голяма от нашата. Над 1 млн. българи живеят под границата на бедност. Европейският съюз трябва да стане по-социален, държавите-членки да стават по-богати, хората да живеят по-добре... Ние виждаме очите на нашите евродепутати само преди изборите. Трябва по-често да се срещат с нас, за да им кажем, че не може да получават големите заплати и да ни гледат отвисоко, докато ние умираме, като кучета, по селата без доктор, без аптека, без транспорт. Искаме да ги питаме: "Ти, като беше там, как проучи нашия живот и как го представи там, за да се вземат добри решения за проблемите, които имаме?"... Искам само да кажа: "Върнете ни децата, моля Ви!", казаха възрастните хора от Видин.

Ниските доходи в България и усещането, че "не сме баш европейци" доминират в настроенията на видинчани в навечерието на евроизборите. В хода на предизборните кампании в държавите-членки на ЕС, в повечето случаи националните проблеми взимат връх навсякъде, отчитат анализаторите. Изследване на общественото мнение на Евробарометър показва, че европейците нареждат като най-важни теми икономиката, младежката безработица, миграцията и изменението на климата. Освен това едва 20% от анкетираните смятат, че като участват в изборите за Европейски парламент, могат да променят нещо. С това се обяснява и обикновено ниската избирателна активност на тези избори. 

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00