Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Готвенето у дома по време на изолация- забавно и полезно

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В ситуацията, в която се намираме в момента- да стоим затворени у дома, времето минава бавно. Какво би могло да ни помогне? Приготвянето на вкусна и питателна храна в тези условия е един от начините. Много хора започнаха да публикуват свои рецепти в социалните мрежи. Два- три часа в кухнята е добре запълнено и неусетно минало време. Терапия ли е готвенето? 

Иван Звездев, заедно със седемгодишния си син Иван- младши, показват рецепти и ги публикуват на Фейсбук страницата и в канала в Ютуб:

"Готвенето е доста добър метод да запълниш времето си по време на изолацията, в която се намираме...Хубаво е да се включват и децата. С по-леки задачи се справят и това ангажира вниманието им... Сега за Великден всеки може да се опита да направи козунак и да опече агнешко..."- съветва Звездев.


За Шеф Иван Манчев готвенето е и терапия, и вдъхновение. Той ни съветва да прекараме повече време в кухнята, за да направим нещо вкусно според възможностите си.

"Наистина е терапия и вдъхновение...Виждам, че хората публикуват снимки и клипове. Това наистина им запълва времето...За празниците могат да се приготвят класическите неща- козунак, курбан чорба и агнешко. Не е страшно да се опиташ да направиш козунак. Ако не стане тази година, то догодина да се опитаме пак..."- коментира Шеф Манчев.


Кухнята е сърцето на дома и в ситуацията, в която сме, тя наистина е спасителен остров. А в условията на ивънредно положение, когато няма фестивали и публични прояви, и юнашкият тиган на Ангел Ангелов е "под карантина". Това не му пречи да продължава да прави това, което най-умее- да готви: 


"Готвенето е ангажимент към семейството. То наистина запълва времето...В ситуацията, в която се намираме, го преоткрихме. Много е лесно да минеш през топлата витрина на някой магазин и да осигуриш вечерята, но друго е да я приготвиш... Стрък праз, няколко яйца и парче забравена сланина, са прекрасни съставки за вкусно ядене... Отначало много хора се впуснаха да готвят сложни ястия. Сега вече забавиха темпото и търсят по-простички неща... Козунаците са навлезли в страната през 30- те години на миналия век. Българският Великденски хляб се е наричал кукулник. Правил се в различни форми, като в четирите му края и в средата се слагат сурови яйца и така се пече. След това се маже с вода в която има разбито масло и мед..."- сподели Ангел Ангелов.


Неотменна част от трапезата за Великден наистина са великденските обредни хлябове
. Тъй като приготвянето им е свързано с боядисването на яйцата, те се замесват на Велики четвъртък или на Разпети петък, но най-често в съботата преди големия празник. Те са се наричали кукулник, но имат и други имена- кравай, паска, пита, турта, яйчелник, колак, пармак, кукла, боговица, каниска и други Така че, ако искате да изненадате близките си, може да направите кукулник.  



Ивайло Шопски е познат на цялата страна с пътуващото читалище "Бащино огнище". Сега читалището не пътува, но той е намерил интересно занимание по време на изолацията и на профила си във Фейсбук всеки ден публикува снимки на процеса за приготвяне на поредното ястие.

"Аз не спазвам рецепти. Всеки път е различно...Да, готвенето ми помага да запълня времето си...За Великден препоръчвам класическата дроб сърма. Лесно е, но и вкусно"- казва той.



Виолета Владимирова е от Оряхово, но от години живее в Холандия. Тя прави прекрасни торти и има страница във Фейсбук Вили Кейкс. И тя, както и всички хора в момента прекарва времето си у дома с децата и готвенето е утеха- чуйте нейната рецепта за козунак.

Прекараното време в кухнята не е изгубено време, а време в което сме направили нещо вкусно и полезно. Вие избирате сега агнешко или дроб сърма, кукулник или козунак за Великден да си направите. Важното е да сме живи и здрави- у дома!.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Знаем ли как се санира правилно

Предизвикателството "саниране"- какви стъпки предстоят и как най-плавно да премине целият процес за всички участници? Експертни консултации на сдруженията на собствениците предлагат от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).   Сдружението за защита на потребителите в сектор "Строителство" подпомага собствениците при контрола..

публикувано на 01.09.25 в 15:27

Сталийска махала - там, където младите избират да останат

Този петък рубриката "Добро утро, кмете!" ни отвежда в Сталийска махала - най-голямото населено място в община Лом. То е разделено на две махали, но те образуват едно сплотено село, по думите на местните, с които се срещнахме по време на гостуването ни там. Въпреки че през последните години населението е намаляло, в Сталийска махала все още има..

публикувано на 29.08.25 в 11:00

Продължава преходът към въвеждане на еврото

Стабилизиране на подкрепата за присъединяване към Еврозоната отчитат социологическите проучвания през лятото, докато продължава постепенният преход към общоевропейската валута в България.  През юли агенция "Алфа Рисърч" проведе третото по ред проучване в рамките на цялостния мониторинг на обществените нагласи във връзка с присъединяването на..

публикувано на 28.08.25 в 10:00

Как се променя пазарът на труда в Северозапада?

Според данни на Агенцията по заетостта в края на юли регистрираните безработни в бюрата по труда са били 150 000. Безработицата е била на ниво от около 5,29%, но за съжаление има една част от хората, които нито учат, нито работят, често не се и регистрират в бюрата по труда. Ние се опитваме да достигнем именно до тях, за да може и те да имат..

публикувано на 27.08.25 в 10:45

По-ниски ставки на ДДС за храни и лекарства предлага икономист

Ще помогнат ли мерките на държавата срещу необоснованото поскъпване ? Защо се вдигнаха цените? По-ниска ставка ДДС (Данък добавена стойност) за храни и лекарства предлага икономистът Румен Гълъбинов . В "Гледна точка" в "Посоките на делника" попитахме и какво мислят хората.   Близо 74% от българите в последните седмици усещат увеличение на..

публикувано на 26.08.25 в 13:59

Каква реформа предвижда новият Закон за ВиК

Реформа във ВиК сектора предвижда новият Закон за ВиК.  Законът за ВиК е внесен в края на последната сесия на Народното събрание, разпределен е по комисии, като водеща е регионалната. Предстои разглеждане в постоянните комисии и внасяне за първо гласуване в НС.  Според гражданите проблемите с водата са няколко: "Ние сме от село и..

публикувано на 25.08.25 в 14:12

Село Железна очаква завръщането на младите

Екипът на Радио Видин гостува на село Железна, община Чипровци. Едно невероятно китно, красиво, подредено и чисто селце, което се е разположило в подножието на Западна Стара планина – от двете страни на река Огоста. Само на 2 километра е от общинския си център Чипровци и на 32 километра от областния град Монтана. Старото име на Железна е..

публикувано на 22.08.25 в 12:05