Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Готвенето у дома по време на изолация- забавно и полезно

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В ситуацията, в която се намираме в момента- да стоим затворени у дома, времето минава бавно. Какво би могло да ни помогне? Приготвянето на вкусна и питателна храна в тези условия е един от начините. Много хора започнаха да публикуват свои рецепти в социалните мрежи. Два- три часа в кухнята е добре запълнено и неусетно минало време. Терапия ли е готвенето? 

Иван Звездев, заедно със седемгодишния си син Иван- младши, показват рецепти и ги публикуват на Фейсбук страницата и в канала в Ютуб:

"Готвенето е доста добър метод да запълниш времето си по време на изолацията, в която се намираме...Хубаво е да се включват и децата. С по-леки задачи се справят и това ангажира вниманието им... Сега за Великден всеки може да се опита да направи козунак и да опече агнешко..."- съветва Звездев.


За Шеф Иван Манчев готвенето е и терапия, и вдъхновение. Той ни съветва да прекараме повече време в кухнята, за да направим нещо вкусно според възможностите си.

"Наистина е терапия и вдъхновение...Виждам, че хората публикуват снимки и клипове. Това наистина им запълва времето...За празниците могат да се приготвят класическите неща- козунак, курбан чорба и агнешко. Не е страшно да се опиташ да направиш козунак. Ако не стане тази година, то догодина да се опитаме пак..."- коментира Шеф Манчев.


Кухнята е сърцето на дома и в ситуацията, в която сме, тя наистина е спасителен остров. А в условията на ивънредно положение, когато няма фестивали и публични прояви, и юнашкият тиган на Ангел Ангелов е "под карантина". Това не му пречи да продължава да прави това, което най-умее- да готви: 


"Готвенето е ангажимент към семейството. То наистина запълва времето...В ситуацията, в която се намираме, го преоткрихме. Много е лесно да минеш през топлата витрина на някой магазин и да осигуриш вечерята, но друго е да я приготвиш... Стрък праз, няколко яйца и парче забравена сланина, са прекрасни съставки за вкусно ядене... Отначало много хора се впуснаха да готвят сложни ястия. Сега вече забавиха темпото и търсят по-простички неща... Козунаците са навлезли в страната през 30- те години на миналия век. Българският Великденски хляб се е наричал кукулник. Правил се в различни форми, като в четирите му края и в средата се слагат сурови яйца и така се пече. След това се маже с вода в която има разбито масло и мед..."- сподели Ангел Ангелов.


Неотменна част от трапезата за Великден наистина са великденските обредни хлябове
. Тъй като приготвянето им е свързано с боядисването на яйцата, те се замесват на Велики четвъртък или на Разпети петък, но най-често в съботата преди големия празник. Те са се наричали кукулник, но имат и други имена- кравай, паска, пита, турта, яйчелник, колак, пармак, кукла, боговица, каниска и други Така че, ако искате да изненадате близките си, може да направите кукулник.  



Ивайло Шопски е познат на цялата страна с пътуващото читалище "Бащино огнище". Сега читалището не пътува, но той е намерил интересно занимание по време на изолацията и на профила си във Фейсбук всеки ден публикува снимки на процеса за приготвяне на поредното ястие.

"Аз не спазвам рецепти. Всеки път е различно...Да, готвенето ми помага да запълня времето си...За Великден препоръчвам класическата дроб сърма. Лесно е, но и вкусно"- казва той.



Виолета Владимирова е от Оряхово, но от години живее в Холандия. Тя прави прекрасни торти и има страница във Фейсбук Вили Кейкс. И тя, както и всички хора в момента прекарва времето си у дома с децата и готвенето е утеха- чуйте нейната рецепта за козунак.

Прекараното време в кухнята не е изгубено време, а време в което сме направили нещо вкусно и полезно. Вие избирате сега агнешко или дроб сърма, кукулник или козунак за Великден да си направите. Важното е да сме живи и здрави- у дома!.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Петко Петков

Петко Петков, "Галъп": Скандали, но и нормализация белязаха парламентарния сезон

Политическите процеси у нас постепенно се нормализират и правителството има шанс да управлява пълен мандат. Това каза в "Посоките на делника" изпълнителният директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" Петко Петков в коментар за края на парламентарния сезон. "Въпреки скандалите и вотовете на недоверие, парламентът работи,..

публикувано на 05.08.25 в 13:19

Затягат контрола при шофьорските курсове

Нови мерки целят да затегнат контрола при шофьорските курсове. От средата на юли всички автошколи задължително използват GPS приложение при провеждането на курсовете и изпитите за шофьорска книжка. Чрез него може да се проследи цялото обучение - от записването в школа по кормуване, през плащането на такси, преминаването през теоретична и..

публикувано на 04.08.25 в 11:05

Опозицията подготвя вот на недоверие през септември

Всички опозиционни партии, с изключение на "Възраждане", ще внесат общ вот на недоверие през септември за провала във вътрешната сигурност.  Основната тема, която обединява партиите, е "завладяната държава", обясни Радостин Василев , лидерът на МЕЧ, основната партия инициатор на единен вот на недоверие срещу Тройната коалиция. "Разговаряме в..

публикувано на 31.07.25 в 10:00

Ще достигне ли Социалният план за климата до най-уязвимите българи?

България ще разпредели 5 млрд. лв. за подкрепа на енергийно и транспортно бедни домакинства и микропредприятия в периода 2026-2032 година. Тези домакинства се очаква да бъдат засегнати от въвеждането на новата схема за търговия с емисии (СТЕ 2) на ниво Европейски съюз. Новата схема за търговия с емисии ще постави цена върху емисиите на..

публикувано на 30.07.25 в 10:45

Горещо политическо лято

Градусът на политическото напрежение се покачи в средата на горещото лято и края на парламентарния сезон. Този път в ябълка на раздора се превърна Антикорупционната комисия . За закриването ѝ първо се обявиха от "Демократична България", след като по-рано този месец започна акция срещу излъчения от ПП-ДБ варненски кмет Благомир Коцев, която доведе до..

публикувано на 29.07.25 в 12:23

Ще станат ли продължителните екстремни температури новата реалност?

Свикнали сме да приемаме лятото като нещо нормално, но през последните години то все по-често идва с предупреждения - да не излизаме навън, да избягваме физическо натоварване, да внимаваме с възрастните хора и децата. Горещините вече не са просто неудобство - могат да бъдат сериозна заплаха. В разгара на лятото температурите неумолимо се покачват, а..

публикувано на 28.07.25 в 11:40

Село Плешивец - трудолюбиви хора и желание за по-добър живот

Екипът на радио Видин е в село Плешивец, община Ружинци, област Видин. К расиво селце, разположено в полупланински терен, с красиви и здрави къщи, големи дворове, чист и подреден площад. В селото работи уютен и много добре снабден магазин, в който местните хора могат да поседнат на приказка и да обсъдят това, което ги вълнува. Собствениците са..

публикувано на 25.07.25 в 12:50