Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от Враца споделят рецепти и съвети за готвене

2
Снимка: Натали

Представяме ви Натали и Пламен. Те са двама млади хора, които освен любовта си един към друг, споделят и любовта си към готвенето. От две години те са създатели на убесайта "Кулинарно Вдъхновение".  И двамата са родом от Враца, но в момента живеят и учат в София. Натали кара магистратура по математика и едновремено с това преподава на малките ученици, а Пламен учи икономика. Натали споделя, че лесно съчетава всичко, защото това, което прави, и доставя удоволствие. 

Кулинарно Вдъхновение е сайт за рецепти и съвети, свързани с готвенет, споделя Натали:

"Той се породи с това, че хората прибягват все повече до бързата кухня, защото си мислят, че вкъщи е много трудно да се сготви или са просто изморени от дългия работен ден.  Главно идеята дойде от това, че масово около нас хората наистина прибягват до бързата кухня. Виждаме ги постоянно, като се разхождаме в София и Враца, как майките дават на малките дечица хамбургери и всякакви вредни храни. И оттам се породи идеята да покажем, че не е трудно да  се готви и е много по- вкусно да си сготвиш нещо сам, отколкото да прибегнеш било то ресторант, било то някакви бургери или дюнери. Ние се стремим към това, да използваме постоянно домашни продукти, както зеленчуци, така и месо. На това и наблягаме, общо взето. При мен, както се шегуваме с мама, още на две годинки са ми дали нож и още  тогава сме разбрали, че ще има нещо в тази насока. Аз от малка си харесвам  българското и традиционното. Натам накланят винаги везните и  гледам, как всяко нещо да обърна по някакъв начин в българското, в народното. Те носят най- много емоция, когато ги готвиш и придават най- вкусните качества. Примерно днес публикувах, как да си направим домашна лимонада от бъз, защото в планината постоянно има някакъв бъз и просто си набираме и си я правим набързо. Нашите майки и баби, които ни предават техните детски рецепти, малко ги променяме съответно според сезона и все пак малко по-модерно го правим, отколкото е било. Понеже лятото сме прекарвали много време по селата и двамата, оттам черпим вдъхновение общо взето. Както се казва, винаги на баба нещата са много вкусни. Когато си идем там, искаме винаги тя да ни готви."


За това,  дали планират тяхното хоби да се превърне в професия, Натали добави:

 "За момента се радваме, че можем да помагаме на хората. Не сме го мислили в бъдеще, как ще се случват нещата, а имаме да учим още много неща, например как да съчетаваме продуктите. Експериментираме с всяко нещо, за да видим как  може да се съчетаят най- добре, защото не всяко нещо можем да съчетаем в дадено ястие. В момента се опитваме с молекулярната кухня да експериментираме. Все още не сме го усъвършенствали, за да можем да дадем конкретна рецепта. Това е все едно, мехурче да правим от кисело мляко да кажем, като пяна. Това е молекулярната кухня. Точните науки се свързват с кулинарството и то много."

Сайтът стартира през февруари. Към днешна дата страницата във фейсбук се споделя от 12 хиляди души, не скрива задоволството си Натали:

"Постоянно пишат някакви хора, за да ни питат, това може ли, онова може ли да се съчетае? Откъде да си набавя, еди кой си продукт? Точно като пуснах за домашната лимонада от бъз, ме попитаха, а във Варна откъде можем да си намерим такова?  Освен рецепти, се опитваме да даваме и съвети за различни продукти. Последната, която написахме, беше за меда и за пчелните продукти като цяло....  Снимките ние си ги правим. Затова сме двама, защото двама успяват много по добре да работят в екип. Аз повече експериментирам в кухнята. Пламен помага покрай мен, като помага със сайта и снимките. Любовта при нас е доста силна и заради това ни се получават нещата. За мен е най- важното!", призна Натали и апелира:

"Гответе с продукти, на които им знаете произхода и основното- гответе с любов, защото всяко нещо,  приготвено с любов, е вълшебство."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00