Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Ботево: Дъждовни води заливят домовете ни

4
Снимка: Светлана Глазер


Жителка на видинското село Ботево сигнализира за проблем със събирането и отвеждането на дъждовните води, от които са засегнати частни къщи. Наследственият й имот се намира в най-ниската част на селото, където се събира дъждовната вода от 5-6 улици, от площада и най-вече от пътя Видин-София. Светлана Глазер пише:

"Преминаващи с висока скорост тирове впръскват събралата се вода от цялото село и пътя директно върху къщата ми, която се намира на няколко метра от самия път. Цялата лицева страна на къщата се наводнява, влиза вода през прозорците директно в стаите".

Жената и съседите й изпращат жалби до Община Видин от 2016 година. Извършен е оглед, но проблемът не е решен.

Кметският наместник на село Ботево Нелка Йорданова потвърди, че проблем съществува и тази година трябва да бъдат предприети действия за неговото решаване:

"Имаше сигнал до мен, аз съм сигнализирала Община Видин. Това беше предната година. Има докладна от мое име, като в нея съм вмъкнала и жалбите на тези хора. Основателно се жалват, действително от три улици се събира вода и с голяма скорост отива на главния път. За там имаше решение да се направи една шахта, пред имота на г-жа Глазер, и тази шахта да хваща водата и да я извежда в Дунав, за да не се налага тя да се стича по улицата и съответно тировете да я разпръскват. Но според мен дори шахтата да се направи, тя ще поема частично тази вода. Имаме проект за отводняване на скатната вода, който се надявам тази година да се реализира. Този проект хваща няколко къщи, където имаше сериозно наводнение през 2015 година...Ще бъде изграден отводнителен канал, който ще бъде свързан с главния канал, който върви на улица "Първа" и се изтича в Дунав..."


Кметският наместник подчерта, че проблемът не би бил толкова сериозен, ако преминаващите тежкотоварни автомобили спазваха ограниченията на скоростта:

"Имаме знак за 40 км, но никой не спазва това нещо. Аз имам забележка към шофьорите, които карат,  да се съобразяват, че карат през населено място и да карат с нормална скорост. Мисля си, че ако карат с 40 км, няма да има този проблем, или няма да е толкова сериозен. Но за съжаление аз съм свидетел, че никой не спазва тези 40 километра."


От Община Видин обясниха, че е изготвен работен проект "Отводнителни мероприятия в район с високи подпочвени води в село Ботево”. В момента текат съгласувателни процедури по Закона за устройство на територията и  предстои издаване на разрешение за строеж. След това обектът ще се възложи по реда на Закона за обществени поръчки на фирма-изпълнител за извършване на отводняването. В капиталовите разходи за 2020 година на общината са заложени средства за тези дейности.

Чуйте повече в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00