Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Събиране на реколтата на зелено“- да или не?

Снимка: Радио ВИДИН


До 5 юни земеделски стопани- гроздопроизводители могат да подават заявления за включване в кризисната мярка "Събиране на реколтата на зелено“. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Условието е да са регистрирани и изрядни като производители, и ако бъдат одобрени, да оберат всичко от масивите, за което ще получат по 303 лева на декар. Одобрените кандидати могат да подават в Държавен Фонд "Земеделие" заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 година, а до средата на юли трябва да оберат реколтата на зелено. 

Никой уважавщ себе си винопроизводител няма да кандидатства, а държавата може да намери друг начин да се погрижи за лозарите, категоричен е Петко Миков- той е и лозар, и винар:
"Мярката, може би, ще бъде по-полезна за хора, които нямат винарски изби или договори с такива, ако се притеснени от това, че реколтата ще е по-добра от миналогодишната, а цената на гроздето ще се срине... Лично аз не съм много убеден, че трябва да се възползваме, защото никой не знае следващата реколта каква ще бъде и е хубаво винаги в една винарска изба да има леко презапасяване с вино... На пръв поглед това изглежда като грижа за лозарите, но аз не смятам, че премахването изцяло на гроздето е кой знае каква грижа, защото досега са вложени достатъчно средства в операции, които са необходими, премахването на гроздето също струва пари... По мои изчидсления, ако човек го направи, даже няма ад стигнат тези средства от държавата, които се дават, за да огледа и опази лозето до опадане на листата... Може би по-разумното е да се премахне част от гроздето, но не на 100 процента...Моят съвет е да не избързват..."
Петко Миков е собственик на "Видинска гъмза"- една от водещите изби в региона. Със семейството си отглеждат около 450 декара лозя в новоселския регион с различни сортове, сред които, естествено, и гъмза. Как се справят с работата, къде срещат трудности, грижи ли се достатъчно държавата за този традиционен за страната и за региона отрасъл, има ли във Видин винено общество и успя ли да изплува родното вино на световния пазар- темата ще продължим следващия вторник. 

Своя категорична позиция имат и новоселяни, защото знаят, че хубавото вино е оная пъпна връв, която свързва новоселяни с родното им място. На въпроса на Светла Бондова дали ще ползват новата мярка, те отговарат: "Коко такой чъ останъм без винó. С овей пъре, що чъ ми даду зъ зълъно беритбу, можъм дъ си купим само химию“./ Как така ще остана без вино. С тези пари, които ще ми дадат за зелената беритба, мога да си купя само евтина химия./ И продължават: Ние гледаме лозя, за да пием хубаво домашно вино. Само пръскането и орането ни струва 120 лв./декар. Ами резитбата, торенето, филизенето поне два-три  пъти, пръскането срещу трева в редовете или косенето й, според предпочитанията на стопанина, беритбата… Колко струва нашия труд? При това всички операции трябва да се извършат, защото лозе не се гледа година за година.“
В Ново село няма големи лозарски стопанства. Най-големият лозар има около 30 дка. Тепърва се създава нов масив. Затова новоселяни предпочитат си да гледат лозето и да приберат гроздето. Нали лозарите създадоха новата традиция - вечер на младото вино. Ако някой друг иска да си направи домашно вино - да заповяда наесен, ще му продадат грозде; ако ли не - имаме много роднини и приятели в градовете, които идват да си вземат новоселско вино за всеки по-голям празник.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна, с цел подпомагане на лозарите, които не могат да реализират продукцията си, но Красимира Владимирова е скептична- тя е специалист- лозар, главен асистент по лозарство и човек, който отглежда лозови насаждения:
"Изключително странно е някой да ти каже: хвърли си гроздето, когато  ти години наред се грижиш за собственото си лозе, гледаш ги като родни деца тези лозички- това звучи малко зловещо за дребнитепроизводители. Може би мярката е добра за един едър производител, който има огромни масиви, в същото време няма затворен цикъл- сибствена изба, и му е трудна реализацията, или съответно- не го устройва цената... В региона големите производители са много, повече са дребните производители- това, което не продадат, го правят на вино, защото такава е традицията."
Според нея, дори и някой да се възползва от мярката за събиране на реколтата на зелено, грижата за растенията трябва да продължи, защото те ще ни трябват и следващата година. 
Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 21 септември 2025 година

По радио Видин и тази есен ви очаква "Неделник" с песен. Започваме с куклен театър, защото Куклен театър „Патилан“ в Монтана стартира новия творчески сезон с две премиерни заглавия - „Трите прасенца“ и „Приказка за едни братя и златна ябълка“.  С част от творческия екип и директорът на куклен театър „Патилан“ ни среща..

публикувано на 21.09.25 в 14:51

Животът на човека не се състои в това да преумножава имотите си, а да богатее в Бога

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен . "И Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "К ойто иска да спаси..

публикувано на 21.09.25 в 08:00

Чува ли се "Шепотът под вратата"

Безмилостният адвокат Уолъс Прайс си мисли, че има всичко – пари, кариера, успех, страхът на хората. Той е дистанциран, студен, по-загрижен за печалбите на компанията, отколкото за служителите си. Няма приятели, нито съвест. Има само един провален брак зад гърба си, за който предпочита да хвърля вината върху бившата си жена. Вярва, че нищо не..

публикувано на 19.09.25 в 17:05
Владислав Минков

Живот по релсите: Среща с машиниста Владислав Минков

В навечерието на професионалния празник на локомотивните машинисти  решихме да погледнем отблизо към тази професия, която сякаш винаги остава малко в сянка, а всъщност е изпълнена с отговорност, дисциплина и истинска отдаденост. Както всяка работа, и тази има своите особености - своите предизвикателства и трудности, но и своите хубави страни...

публикувано на 19.09.25 в 16:30

"Спасението на мъжете" - чушкопекът

В сезона на печените чушки, чушкопекът си остава най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век. Още през 2010 година той детронира останалите придобивки на цивилизацията „от раз” и взе златния медал в класация на зрителите на БНТ за „Българските събития на ХХ век” - категория „Революция в бита”. Защо точно чушкопекът? Нали казват,..

публикувано на 19.09.25 в 16:10

Фондация "Благотворител" обяви конкурс за стипендианти

В България има хиляди деца, които растат без родителски грижи. Въпреки трудностите, те мечтаят, учат и постигат успехи, казват от фондация „Благотворител“.   Вече 21 години осигуряват стипендии за ученици с висок успех от 8-и до 12-и клас, лишени от родителска грижа и студенти в първи курс. Конкурсът по програмата "Постигам по-висок успех" е..

публикувано на 19.09.25 в 15:30

Актьорът Теодор Софрониев и трите му кучета

Актьорът от врачанския театър Теодор Софрониев гледа 3 кучета у дома. Младият мъж е голям почитател на домашните любимци и сега наваксва дефицити от миналото, когато родителите му не му позволявали да има домашен любимец. Теодор е от Монтана, но има роднини в белоградчишкото село Фалковец и от малък е привързан към природата...

публикувано на 19.09.25 в 15:10