Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Винен клуб "Приятели на Видин" с идеи за популяризиране на виното от региона

Петко Миков: Българското вино превъзмогна кризата от 90-те, търсено и високо ценено е

"Видинска гъмза, със сребърен медал за гъмза и бронз за совиньон блан от "ДиВино" 2019- най-голямото винено изложение у нас
Снимка: Личен Архив Петко Миков

В "Земята, която ни храни" се срещаме отблизо с Петко Миков- лозар и винар. Петко Миков е един от собствениците на една от водещите изби в региона- "Видинска гъмза". Заедно със семейство си стопанисват и се грижат за около 450 декара лозя в новоселския регион, засадени с различни сортове. 
"Сортовете са основно гъмза- имаме 250 дка гъмза в района на село Неговановци и частично във Флорентин. Това са стари лозя, които са създадени преди повече от 45 години, ние ги поддържаме в идеално агротехническо състояние и не се оплакваме от добивите, които получаваме. От старите лозя имаме насаждения, които са пак с гъмза и памид... Ркацители около 100 декара, каберне и мерло- около 100 декара, общо около 450 декара са масивите в новоселска община..." 
От миналата година се грижат и за по-млад масив в района на Градец. На този етап се справят, основно със собствени средства. По европроекти не са кандидатствали. Основните им трудности са при намиране на работна ръка- проблем, който стои във всички сфери на селското стопанство. 
"С работната ръка като цяло има затруднения, защото голяма част от младите хора искат да работят някъде, където да получават по-сериозни възнаграждения. В България нещата стоят по следния начин: имам едно наблюдение, че загубването на трудовите навици е един необратим процес. След като вече са ги научили да не работят, те предпочитат да си намират определени причини да ми обяснят как няма да дойдат да работят. Трудно е, на този етап се справяме, но с всяка изминала година е все по-трудно... Има неща, които могат да се автоматизират, но резитбата, например, е ръчна операция. За да е прецизна, най-добре е да я правят хора- специалисти. Тук голяма част от хората не са и специалисти. Тъкмо понаучим някой, той решава, че заминава за Италия. И няма как да го спрем... Държавата нека да се погрижи, да им предложи нещо, с което да ги задържи..."- смята Петко Миков. 

Донякъде държавата помага на лозарския сектор, в посока създаването на нови лозови масиви, но със създаването на масивите не трябва да приключва грижата за сектора, защото трудностите започват след това, смята Петко Миков. Според него, обединени, лозарите и винарите имат лице пред света. Избата му е част е от сдружението "Нортикум", което включва няколко изби и частни производители от региона, имат си и собствена марка вино- "Тимакус". Северозападът има потенциал за развитие на винения туризъм, но при определени условия, смята винопроизводителят:
"Виненият туризъм най-вече страда от това, че при нас няма инфраструктура. Пътуването до Видин е кошмарно, лошите пътища, многото катастрофи- всичко това отказва хората... Иначе, като съвкупност с туристическите обекти, има потенциал. Това е част от винения туризъм - хората не може да дойдат само да пият вино, трябва да вървят ръка за ръка- историческите места, Белоградчишките скали, пещерата "Магура", другата пещера "Венеца", крепостта "Баба Вида"- това са туристическите обекти, които трябва да доведат хората. Иначе, само заради една винарска изба, едва ли ще дойде човек... Тук трябва да се намеси държавата, но преди всичко, да се оправи инфраструктурата. Пътуването до Видин е ужасно..."

Винен клуб "Приятели на виното Видин"- това е най-малката клетка на виненото общество, което тепърва си проправя път в региона. Около 30-ина ценители на божествената напитка се събират в определени дни, за да разменят знания, впечатления и продукция. Разменят и идеи- една от тях е да има постоянна изложба на вина в крепостта "Баба Вида". На фестивали и различни събития също може да се популяризират местните и регионалните вина. Друга идея е да се направи дегустационна зала в едно от помещенията на Стамбол капия, където хората, които посещават Видин, могат да опитат от местните производства, да пожелаят да купят, и да дойдат пак във Видин. Колкото до българското вино, Петко Миков е убеден, че то вече е много нависоко на световния винен пазар, а качеството му е сред най-добрите: 
"С много високо качество е, като цяло избите са технологично напреднали... Можем да се похвалим с много сериозни вина, които се награждават на много сериозни конкурси, представят се на международни дегустации, оценени са много високо. Смятам, че българското вино превъзмогна тази криза, която беше създадена в средата на 90-те години. Тогава се допуснаха грешки-правеха се много нискокачестевни вина, изнасяха се, подбиваха се цени..." 

Опитвайте- преди да купите, но хубаво и евтино няма, а всичко си има цена- това е препоръката на Петко Миков към хората, които искат да имат на трапезата си хубаво вино. А ако се затруднявате в избора- представителите на клуб "Приятели на виното" във Видин са насреща.   
.....
Очакваната зърнена реколта, проблемите с посевите и ситуацията на пазара- тези теми бяха разисквани по време на Консултативния съвет по зърното преди дни- чуйте звуковия файл. 
Наближава жътвата- ще има ли условия за това- агропрогнозата за първия летен месец е от Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана- чуйте я. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Проект Северозапад" възстанови социалната кухня

Възрастни хора в 10 населени места от община Мездра обслужва в момента социалната кухня към фондация "Проект Северозапад" , която възстанови дейността си от началото на годината. Продължават записванията. От неправителствената организация са готови да доставят обяд на достъпни цени до повече населени места, обясни директорът на фондацията Яна Рупева..

публикувано на 24.01.25 в 16:44

Да уловиш магията: Фотографията като начин на живот

Продължаваме да ви срещаме с хората от Северозапада, които успяват да превърнат своето хоби в професия. Това е нещо наистина прекрасно, но понякога може да бъде и предизвикателство.  Когато хобито стане професия, магията понякога се губи. Срокове, клиенти и ангажименти заменят свободата, с която сме свикнали. Но когато обичаш истински това, което..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

Избраха думите на 2024 година

Избраха трите най-популярни думи за 2024 година. Това са "Шенген"- с 37.57%, "дубайски шоколад"- с 26.33% и "санитарен кордон"- с 24.14%. Те бяха избрани в третия етап на конкурса "Думи на 2024 година", чрез потребителска анкета, проведена в сайта kaksepishe.com , в която желаещите да участват имаха право да гласуват за общо 10 думи, подбрани от..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

"Попитай сърцето" за любов

С нестандартната белгийска писателка Амели Нотомб вече сме се срещали благодарение на романа ѝ „Кралска воля“. И ако там тя разказваше една леко абсурдна любовна история за открадната самоличност, то в романа „Попитай сърцето“ темата е за друг вид любов и за това какво се случва, когато въпросната любов отсъства или не е тази, от която..

публикувано на 24.01.25 в 16:25

Любов и състрадание: Как две жени променят живота на бездомните животни

"97 Лапи и 1 опашка" продължава да ви среща с хората, които правят чудеса за четириногите ни приятели . Днес ще ви разкажем за две невероятни жени - Таня Гигенска и Вера Ангелова . Тези дами отделят цялото си свободно време, спестени пари и енергия, за да се грижат за десетки кучета. Те са като истински ангели за тези животни...

публикувано на 24.01.25 в 15:30

Предаването "Земята, която ни храни" е номинирано за награда "Сирак Скитник"

Публицистичното предаване "Земята, която ни храни", с автор и водещ Йорданка Герасимова, е номинацията на Радио ВИДИН за годишните награди на БНР "Сирак Скитник" за 2024 година. Номинацията е в категорията "Награда за радиопредаване или радио проект, или музикален проект, или мултимедиен проект на БНР".  Предаването "Земята, която ни храни"..

публикувано на 24.01.25 в 12:16

платена публикация
Carolina Herrera Good Girl е парфюм, който изразява сложността на женския характер

Представеният през 2016 година аромат Carolina Herrera Good Girl се превръща в истинско събитие в парфюмерията за жени. Вече близо десетилетие той запазва своята актуалност. Харесван е от дами по целия свят, тъй като изразява по най-добрия начин сложността и многообразието на женския характер.  Carolina Herrera Good Girl притежава ухание, което..

публикувано на 24.01.25 в 12:08