Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

Снимка: Радио Видин

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита. В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии, терористични атаки и военни нападения, съществувала под различни наименования през периода 1936- 2011 година. Главна дирекция "Гражданска защита" при МВР на Република България е закрита на 1 януари 2011 година, съгласно поредните изменения в Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Според тях Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" се преименува на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Тя поема функциите на закритата Главна дирекция "Гражданска защита", обясни комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

"На първо място ние целим чрез нашите действия да запазваме човешкия живот, здравето и съответно материалните ценности и природни блага. РСПАБ- Видин осигурява и изпълнява дейности по осигуряване на защита на населението и пожарната безопасност на територията на област Видин. В Регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" има два основни сектора. Това са секторите "Пожарогасителна и спасителна дейност" и "Превантивна и контролна дейност" ... През последните години основен акцент в дейността на нашите служители е се стремим да следваме в нашата ежедневна дейност е превантивната дейност, която е много разнообразна и включва преди всичко обучението на населението, като започнем от децата в детските градини, училищата, подрастващото население, служителите в "Държавна администрация", работещо население ... Миналата година, която беше година на пандемия, ние осъществихме немалко дейности по логистично осигуряване на съответно здравните власти за справяне с пандемията. Осъществихме извозване за защитни и лични предпазни средства, дезинфекционни материали. Имахме и случаи, при които оказвахме съдействие на колегите от "Бърза помощ при транспортиране на трудноподвижни хора, които са болни от COVI-19. Имаме и много произшествия с домашни любимци и те все повече зачестяват."- обясни комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

Целта на днешния Международен ден на гражданската защита е да насочи вниманието на обществеността към жизненоважното значение на гражданската защита в случаи на извънредни ситуации и природни бедствия, и да се отдаде почит на усилията, жертвите и постиженията на националните служби, отговарящи за бедствията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16